16.7.2014 12:00 | MobilMania

Test LG G3: Posledný do partie

Zdroj: Ľubomír Vnuk

Top model od LG na seba nechal čakať trochu dlhšie. Novinka chce trpezlivých priaznivcov odškodniť kvalitným fotoaparátom či displejom s vysokým rozlíšením.

Každý z väčších výrobcov má na vrchole portfólia model, ktorý ponúka niečo extra. LG G3 nie je odolný, nemá telo „zo železa“, snímač tepu a ani dva foťáky vzadu. Napriek tomu za súpermi nezaostáva. S kvalitným displejom, výkonným hardvérom a vydareným fotoaparátom im dokáže poriadne zavariť. Prišlo to najlepšie nakoniec?

Čítajte aj Test LG G3: Posledný do partie
fotogaléria
Test LG G3 Zdroj: Ľubomír Vnuk

Šetrí miestom

Jednou z vlastností, ktorými sa novinka chváli, sú extrémne tenké okraje displeja. Potenciál prednej strany využíva smartfón na maximum, pri obrovskom displeji si dokázal zachovať prijateľné rozmery 146 × 75 × 9 mm. Takéto riešenie má svoje muchy, pri ovládaní jednou rukou sa nám spočiatku darilo stláčať aj nechcené miesta práve pri okrajoch displeja. Pri hraní hier či sledovaní filmov si chvíľu hľadáme správny spôsob držania tak, aby sme si nezakrývali obraz a zároveň boli schopní s telefónom plnohodnotne pracovať.

Jemne vybrúsený zadný kryt vzbudzuje dojem, že telo je vyhotovené z kvalitného kovu. Už hmotnosť 149 gramov ale naznačuje opak, kryt je plastový. Odráža sa to aj na odolnosti, napriek šetrnému zaobchádzaniu robia už po niekoľkých dňoch brúsenému vzoru spoločnosť aj drobné škrabance.

fotogaléria
Test LG G3 Zdroj: Ľubomír Vnuk

G3 pokračuje v netradičnom koncepte, ovládače sa presunuli z bokov telefónu na zadnú stranu. Zhluk ovládačov hlasitosti a zámku displeja je dostatočne odlíšený a ľahko sa nahmatáva. Oceňujeme tiež zreteľnú odozvu. Mobil sa ľahšie odomyká než zamyká, s odomknutým displejom totiž musíme dávať pozor, kam na prednej strane ukladáme prsty. Pri viac než päťpalcovom displeji máme postarané o slušnú dlaňovú gymnastiku

fotogaléria
Fotoaparát je obklopený dvojitou LED diódou Zdroj: Ľubomír Vnuk

Výrobca preto odomykanie rieši aj alternatívne – dvojitým poklepaním, prípadne takzvaným „knock code“. Dvojité poklepanie je menej bezpečné, telefón sa nám takýmto spôsobom zopárkrát podarilo odomknúť aj vo vrecku. Z odomknutej domovskej obrazovky sa následne celkom ľahko prepneme do webového prehliadača. Lepšie je siahnuť po bezpečnejšom knock code, teda vopred stanovenej sekvencii úderov prsta na zamknutý displej.

Potrebuje veľa šťavy

LG stále nepodlieha unibody trendu a preto je zadný kryt ľahko odnímateľný. Vnútri nachádzame akumulátor s kapacitou rovných 3 000 mAh, otvor pre microSIM kartu a rovnako aj slot pre pamäťové médium formátu microSD. Poháňať displej s vysokým rozlíšením a výkonný hardvér nie je ľahká záležitosť, spomenutá kapacita preto nezaručuje zázraky. S rozumným používaním nabíjame každý druhý večer, pri využívaní potenciálu smartfónu je to raz denne.

fotogaléria
Na prednej strane nenájdeme žiadne tlačidlá, Zdroj: Ľubomír Vnuk

Batérii dáva zabrať True HD IPS+ LCD panel, ktorého uhlopriečka dosahuje až 5,5 palca. Vďaka vysokému rozlíšeniu  1 440 × 2 560 bodov sa chváli hustotou zobrazenia až 534 ppi. Farebné podanie je skôr strohejšie, i keď sa vernosť farieb pri nakláňaní nestráca. Silný jas občas neprebije priame slnečné svetlo, svoj podiel má na tom aj lesklejšie sklíčko displeja. Chválime však príjemne klzký povrch, na ktorom sa nezasekávajú prsty a z veľkej časti aj odpudzuje nevzhľadné odtlačky.

Veľký apetít pri spotrebe energie má aj výkonný hardvér. Štvorjadrový procesor Krait 400, doplnený o čipset Snapdragon 801, je taktovaný na frekvenciu až 2,5 GHz. Grafickým akcelerátorom je moderný Adreno 330. RAM dosahuje kapacitu 2, respektíve 3 GB v závislosti od toho, či v rukách držíme model s kapacitou vnútornej pamäte 16 alebo 32 GB.

Výkon nie je všetko

Už veľakrát sme sa presvedčili o tom, že papierový výkon stopercentne neodráža svižnosť systému. Ani G3 nie je svetlou výnimkou. Pri prepínaní medzi viacerými spustenými aplikáciami či pri načítavaní náročnejších webových stránok cítime zaváhanie. Zariadeniu neraz chvíľu trvá, kým sa vráti na domovskú obrazovku alebo kým po návrate načíta všetky skratky a widgety, ktoré sú na nej umiestnené. Na stabilitu sa ale sťažovať nemôžeme, nestretli sme sa s mrznutím ani padaním aplikácií.

Občasné zaváhanie je sčasti daňou za prispôsobené prostredie Androidu, ktorý je v G3 prítomný vo verzii 4.4.2 (KitKat). Výrobca si ho upravil pomerne výrazne, tentokrát viac po funkčnej ako grafickej stránke. Uzamykacia obrazovka robí dojem rôznymi grafickými efektami, medzi ktorými si v ponuke smieme vyberať. Zároveň svoju funkčnosť prispôsobuje dokúpiteľnému štýlovému puzdru QuickCircle . Jeho netradičnosť spočíva v kruhovom otvore na prednej strane, poskytujúcom priestor pre zobrazenie základných informácií ako sú zmeškané udalosti, fitness funkcie či aktuálne prehrávaná skladba.

Na domovskej obrazovke nás víta funkcia Smart Notice, ktorá sa môže radiť k tým zbytočnejším „vylepšeniam“. Nepodstatné notifikácie sú skôr zábavné ako nápomocné. Ak k predpovedi počasia telefón navrhne vziať si dáždnik, je to milé. Ak vám ale začne vnucovať tipy, o ktoré nestojíte, a hlásiť úroveň nabitia batérie, ktorú si ľahko prečítate v hornom riadku, zakrátko ho pošlete kade ľahšie.

Domovská obrazovka ponúka okrem klasickej verzie aj variant EasyHome, ktorý prekvapivo dobre plní svoju funkciu. Ihneď po odomknutí displeja vieme vytočiť číslo alebo pristúpiť k niektorým dôležitým funkciám. Ponuka je jednoduchšia a prehľadnejšia, cieľovou skupinou sú v tomto prípade teda tí konzervatívnejší a funkčnejšie založení.

LG ponúka veľmi dobre spracované notifikačné centrum. Skratky k dôležitým funkciám sú plne prispôsobiteľné a prístupné ihneď po zrolovaní stavového riadku nadol. Zároveň nás teší, že do tohto centra výrobca zapracoval aj vlastné funkcie ako diaľkový ovládač či QSlide, teda schopnosť spustenia dvoch aplikácií naraz v dvoch oknách. Z notifikačného centra môžeme mať tieto aplikácie vždy poruke.

Iným užitočný vylepšením z dielne LG je Quick Memo+, teda akési obohatené snímky obrazovky. K aktuálnej obrazovke ľahko pridáme kresbu či komentár. Nesmieme zabudnúť ani na funkciu Smart cleaning, ktorá sa zbaví nadbytočného neporiadku v telefóne a nahrádza tým obľúbené aplikácie tretích strán.

Oceňujeme možnosť prispôsobenia ovládania jednou rukou, G3 vie presunúť zmenšeninu klávesnice na požadovanú stranu displeja, aby sme nemuseli palec naťahovať ako na škripci. No a nechýbajú ani gestá, využívajúce prítomnosť rôznych senzorov. Mobil vie, kedy sa naň dívate, zdvihne hovor po priložení k uchu alebo stlmí zvonenie pri položení prednou stranou na rovný povrch. Preklad množstva funkcií a položiek v ponuke do slovenčiny však mohol byť miestami lepší.

Foťák opäť s niečím novým

Plná dátová výbava je v telefóne tohto kalibru úplnou samozrejmosťou. LTE podporuje prenosové rýchlosti až do 150/50 Mbps, v sieťach HSDPA/HSUPA fungujeme na rýchlostiach 42 Mbps pre download a 21 Mbps pre upload. Lokálne sa môžeme spoľahnúť nielen na Wi-Fi či Bluetooth 4.0, ale aj na NFC. LG už tradične podporuje bohaté možnosti streamovania informácií do ďalších zariadení, ako napríklad TV.

Po multimediálnej stránke je najväčším ťahákom kvalitný fotoaparát. Snímkam s maximálnym rozlíšením 13 Mpx pomáha pri zaostrovaní senzor, nápadne pripomínajúci okienko infračerveného portu. LG v tejto súvislosti používa odvážny pojem „laserové zaostrovanie“. Za dobrých svetelných podmienok rozdiel oproti konkurencii nespoznáte, pri horšom svetle ale rýchlosť zaostrovania príjemne prekvapí.

To isté sa týka kvality snímok. Šero nerobí smartfónu až také veľké problémy, v úplnej tme poteší pomerne výkonná dvojitá prisvetľovacia dióda. Fotografie sú kvalitné aj v detailnejších výrezoch, to robí digitálne priblíženie o niečo použiteľnejším. Čerešničkou je optická stabilizácia obrazu. Skrátka, napriek tomu, že výrobca nekladie fotoaparát na prvé miesto, výsledok je jeden z najlepších vôbec.

Sťažovať sa nemožno ani na kvalitu videa. G3 ako jeden z mála zhotovuje sekvencie v rozlíšení 4K, pričom menej kvalitné 720p video podporuje aj slow-motion zábery (120 fps).

Testovacia fotografia z LG G3:

fotogaléria
Test LG G3 Zdroj: Ľubomír Vnuk

Ďalšie fotografie nájdete v galérii  >>>

Hodnotenie: Začala cenová vojna?

Oplatilo sa teda na LG G3 čakať? Na prvý pohľad neponúka oproti konkurentom nič prevratné, chýba mu dokonca aj populárny bonus v podobe zvýšenej odolnosti. Má však niečo do seba, pozornosť púta rozmerným a kvalitným displejom a na svoje si prídu aj tí, čo vyžadujú kvalitný fotoaparát. Chcelo by to iba popracovať na svižnosti systému, možno sa mierneho vylepšenia dočkáme v podobe aktualizácie.

Tesne pred uvedením novinky do predaja sme hovorili o uvádzacej cene 530 eur. Internetové obchody dnes ponúkajú 16 GB variant už od 460 eur a drahšiu 32 GB verziu za 510 eur. Priamy konkurent, Samsung Galaxy S5 , začína na 480 eurách a podobne je na tom aj HTC One M8 . Luxusnejšia alternatíva v podobe Sony Xperia Z2 prekračuje hranicu 500 eur. Na opačnom konci cenového rebríčka vlajkových lodí s Androidom je Huawei Ascend P7 , ktorý s cenou 320 eur a slušnou výbavou núti škrabať si hlavu.

Je teda jasné, že elitné zariadenia s Androidom pomaly zabúdajú na nadsadené uvádzacie ceny a ponúkajú sa aj širšej verejnosti. LG G3 z cenového súboja vychádza veľmi dobre, najmä vzhľadom k tomu, že ide o horúcu novinku.