21.7.2014 07:30 | MobilMania

Test YotaPhone: Dva displeje za cenu dvoch smartfónov

Zdroj: archív

Ponúka unikátnu kombináciu LCD a e-ink displejov v jednom tele. Za čiernobielu zábavku si ale pekne priplatíme.

Zdá sa vám, že na uvedenie očakávaného modelu od Samsungu, LG či Sony čakáte príliš dlho? Tí, ktorí si po minuloročnom kongrese MWC robili zálusk na ruský YotaPhone a vydržali, si zaslúžia obdiv. Neuveriteľných 18 mesiacov trvalo, kým sa tento nevšedný prístroj objavil aj na slovenských pultoch. Medzičasom dokonca stihol výrobca ukázať aj jeho nástupcu . Dočkali sme sa sľúbených ruží za trpezlivosť?

Spredu vyzerá YotaPhone ako úplne obyčajný smartfón. No nie je

Majster kamufláže

Smartfón prichádza v sympatickom balení, obsahujúcom všetko od slúchadiel cez nabíjačku až po drobnú spinku na otvor SIM karty. Po úvodnom vsunutí SIM karty do zariadenia bude nejeden nový majiteľ zápasiť s hľadaním klávesu pre zapnutie. Ten je totiž zasadený do miesta, ktoré by prišlo na rozum iba málokomu – práve do zásuvky pre SIM kartu.

Tlačidlo je od okolia odlíšené iba minimálne, pri používaní to ale neprekáža. Umiestnenie v pravom hornom rohu bude vyhovovať skôr menšine ľavákov, praváci musia pri ovládaní jednou rukou ukazovák neprirodzene vykrúcať. Na obvode smartfónu nachádzame tiež ovládač hlasitosti. Nahmatáva sa ťažšie, poskytne však dobre nastavenú odozvu. Dvojica konektorov má štandardný formát, teda microUSB a 3,5 mm.

fotogaléria
Zámok displeja je rafinovane ukrytý Zdroj: Ľubomír Vnuk

Mobil vzhľadom k uhlopriečke nepatrí k najmenším, zaslúžili sa o to najmä výrazné okraje displeja. Pri rozmeroch 134 × 67 × 10 milimetrov váži YotaPhone až 146 gramov. Vzhľadom k prítomnosti dvoch displejov nemôžeme hovoriť o odnímateľnom zadnom kryte, čo so sebou nesie výhodu v podobe pevnejšej konštrukcie. Výrobným materiálom je lacnejšie vyzerajúci plast, ktorý je však príjemný na dotyk. V bielom vyhotovení pôsobí smartfón o niečo vznešenejšie.

V útrobách telefónu by sme po rozobratí našli akumulátor s kapacitou 1 800 mAh, čo neveští rekordy v oblasti výdrže. Ku dvom dňom sa dostaneme len pri skromnom používaní, skôr je pravidlom každovečerné okupovanie elektrickej zásuvky. Nespoliehajte sa ani na šetrenie energie pomocou e-ink displeja. Ten totiž plne nepokrýva prostredie systému.

Nie je na všetko

Displej, ktorého princíp dôverne poznáme z čítačiek elektronických kníh, meria po uhlopriečke 4,3 palca. Rozlíšenie dosahuje hodnotu 360 × 640 bodov. Obraz naň môžeme preniesť dvomi základnými spôsobmi. Buď v prostredí kompatibilnej aplikácie použijeme príslušnú voľbu alebo naň potiahnutím dvoch prstov zhora nadol premietneme snímku obrazovky. Neexistuje možnosť jednoducho sa prepnúť na tento displej a pokračovať v práci v „atramentovom“ režime, a to najmä z dôvodu, že nie je dotykový.

fotogaléria
Displej, používajúci elektronický atrament, Zdroj: Ľubomír Vnuk

Pri skúmaní jeho okolia nevidíme žiadne pevné ani senzorové klávesy. Plocha pod displejom predsa len dotyková je, aj keď to o sebe nijakým spôsobom neprezrádza. Potiahnutím prsta doľava alebo doprava listujeme medzi stránkami, prípadne si vieme podľa potreby dopomôcť ovládačmi hlasitosti.

fotogaléria
Plocha pod displejom ukrýva okrem šošovky Zdroj: Ľubomír Vnuk

Na displej ľahko dostaneme vlastné pozadie, nechýba ani zobrazovanie notifikácií. Ďalej máme možnosť náhľadu na aktuálne prehrávanú skladbu, zhotovenú fotografiu či informácie o vybití batérie. Prepínanie medzi aplikáciami je možné aj bez zásahu hlavného displeja. Mimochodom, e-ink panel dokáže informovať aj po vybití, nakoľko mu to jeho fyzické vlastnosti dovoľujú.

V ponuke si vieme nastaviť, ako sa bude e-ink displej správať. Na úvod treba určite absolvovať krátky tutoriál

Praktický význam displeja týmto končí. Na krátkodobé operácie je nepraktický, premietať obrázky na jeho plochu zabaví asi na dve minúty. Na svoje si preto prídu najmä priaznivci elektronických kníh. Výrobca hovorí až o 50 hodinách výdrže pri čítaní, spotreba energie je teda minimálna. Potme si ku pomalému vybíjaniu batérie pripočítajte aj spotrebovanú elektrickú energiu zo stolovej lampy. Podsvietenie totiž chýba.

V stave nečinnosti zdobí zadnú stranu nastaviteľná tapeta

Hardvérová sezóna: jar 2013

Displej na prednej strane poskytne rovnakú uhlopriečku 4,3 palca, oproti dnešným top modelom je tak pomerne skromný. HD rozlíšenie sa stará o dostatočne jemný obraz, farby sa nestrácajú ani pri náklonoch a prsty po sklíčku príjemne kĺžu. Horšie sa ale bráni odtlačkom prstov a tiež priamemu slnečnému svetlu.

Hardvérová výbava, vzhľadom k dátumu predstavenia YotaPhone, nedrží krok s podobne cenovo ladenou konkurenciou. Dvojjadro Snapdragon S4 s taktom 1,7 GHz má od špičky ďaleko, ani 2 GB RAM už dnes nikoho nešokujú. 32 GB vnútornej pamäte nerozšírime pamäťovými kartami.

Sklameme aj tých, ktorí čakajú najnovší Android. Ruský telefón používa tento systém vo verzii 4.2.2 Jelly Bean. Ku cti mu slúži fakt, že nie je „obohatený“ o žiadnu grafickú nadstavbu. Čistý Android aj po dvoch týždňoch používania funguje svižne. Rovnako ako v prípade e-ink displeja, ovládanie pomocou senzorov či pevných klávesov je nahradené gestami. Považujeme to za zbytočný experiment, na takýto spôsob manipulácie sa zvyká pomerne ťažko. V spodnej časti displeja je síce možné zobraziť navigačné tlačidlá, prichádzame tým ale o kus už i tak pomerne malej uhlopriečky.

Android vo verzii 4.2 nepostihla žiadna gýčová nadstavba

Napriek chýbajúcej nadstavbe výrobca nezabudol pribaliť niekoľko aplikácií navyše. Predovšetkým ide o tie, ktoré využívajú možnosti e-ink displeja, väčšinu z nich ľahko odhalíme vďaka čiernobielej ikonke. K dispozícii máme jednoduchý poznámkový blok, RSS čítačku, kalendár, mapy, výučbu jazykov a, samozrejme, čítačku elektronických kníh. Bohužiaľ, ani jedna z týchto aplikácií nie je lokalizovaná do slovenčiny, čo je obrovská škoda a obrovské mínus. Zvyšok výbavy poznáme zo smartfónov s Androidom dôverne, hovoríme najmä o službách ako Gmail, Drive, Hangouts alebo Google+.

Aplikácie, prispôsobené pre použitie na e-ink displeji, sú odlíšené čiernobielymi ikonkami

Kalendár má takmer výhradne čiernobielu podobu aj vo svojej plnohodnotnej verzii

Ani jedna z doplnkových aplikácií nie je lokalizovaná do slovenčiny

Pozor na prsty

Dátová výbava sa neobmedzuje iba na siete tretej generácie, YotaPhone si poradí aj s LTE frekvenciami 800, 1 800 a 2 600 MHz. Samozrejmosťou je Wi-Fi a Bluetooth 4.0. Pripravená je dvojica prehliadačov, pričom drobné ťažkosti vznikajú iba pri surfovaní po komplexnejších webových stránkach.

Dvojica webových prehliadačov ponúkne podobné funkcie

Hlavný fotoaparát je netradične umiestnený v spodnej časti zadnej strany. Ide o ďalšiu vlastnosť, na ktorú je potrebné si istý čas zvykať – spočiatku čakajte fotografie plné prstov. Ešte ťažšie sa zvyká na pomerne nízku kvalitu fotografií. 13 Mpx snímač má problémy s prepalmi, v horších svetelných podmienkach je takmer nepoužiteľný. V tme aspoň sčasti pomáha blesk. Chválime HDR režim, detekciu tváre a prítomnosť niekoľkých farebných efektov. Video zhotovíme v rozlíšení FullHD s frekvenciou 30 snímok za sekundu.

Prostredie fotoaparátu je veľmi jednoduché. Ak sa vám na čiernobielom displeji nepáčia vlastné fotky, výrobca pripravil niekoľko čiernobielych tapiet

Testovacie fotografie:

Ďalšie fotografie nájdete v galérii >>>

Hodnotenie: Trhák to nebude

Nápad, s ktorým prichádza YotaPhone, si zaslúži palec hore. Jeho prevedenie ale vo viacerých smeroch pokrivkáva. Hardvérovou výbavou nemôže ani náhodou súperiť s cenovo porovnateľnými telefónmi, nahradenie senzorov či pevných tlačidiel gestami je nepraktické a chýbajúca lokalizácia doplnkových aplikácií je na našom trhu veľkým mínusom.

Posledným klincom do rakvy je cena. Za 499 eur si vieme zaobstarať Samsung Galaxy S5 , LG G3 a komu nevyhovuje veľký displej, môže siahnuť po Sony Xperia Z1 Compact . A to za cenu o 150 eur nižšiu. Žiadny z nich síce nemá e-ink displej, výbavou sú ale o podstatný kus vpredu a práca s nimi je taktiež o úroveň pohodlnejšia. Ak chce YotaPhone netradičným riešením osloviť širšie spektrum zákazníkov, bude musieť zvoliť podobne agresívnu politiku ako kedysi HTC Evo 3D . S cenou do 300 eur by to šlo.