23.7.2014 08:00 | Bleskovky MobilMania.sk

Novinka 5G sietí: Jeden mobil, viac základňových staníc

Zdroj: SK Telecom

Flexibilné alebo elastické bunky sa majú stať základom budúcich sietí 5G. Novú koncepciu predstavil Ericsson a kórejský operátor SK Telecom.

Najbližšia generačná výmena v mobilných sieťach nebude len o zrýchľovaní. Pre dosiahnutie až tisícnásobne vyššej kapacity siete, ktorá obslúži 100-krát väčší počet terminálov oproti sieťam 4G, bude potrebná úplne nová architektúra, avizujú kľúčoví aktéri pripravovaného štandardu 5G.

Okrem viacvrstvovej architektúry s piko- a femto-bunkami, ktoré sa už aplikujú aj v sieťach 4G, má zlepšenie vlastností priniesť filozofia takzvaných flexibilných buniek. O jej demonštrácii informovali spoločnosti Ericsson a SK Telecom.

V rámci dnešných „bunkovo orientovaných“ sietí terminál, teda napríklad mobilný telefón komunikuje so základňovou stanicou, ktorá má v jeho okolí najkvalitnejší signál a spravidla je najbližšie. Nové 5G siete majú byť orientované na účastníka.

Bunková štruktúra súčasnej siete (3G, LTE) Zdroj: SK Telecom

Inak povedané, zariadenie bude komunikovať súčasne s niekoľkými základňovými stanicami, čím sa dosiahne stabilita spojenia a dostatočná dátová priepustnosť, a to najmä v okrajových oblastiach pokrytia.

Flexibilná konektivita

Platí, že pri vysokých frekvenciách, o ktorých sa uvažuje pre siete 5G, nebude žiadny problém ocitnúť sa na okraji bunky. Ich priemer neprevýši rádovo stovky metrov. Nakoniec, podobnú topológiu pre LTE v pásme 2,6 GHz  uvádza napríklad aj slovenský Orange. Reálna štruktúra sietí 5G bude zložitejšia, keďže budú operovať vo viacerých pásmach súčasne.

V sieti s flexibilnými či elastickými bunkami je pritom zaujímavé, že kvôli odstráneniu prípadných interferencií sa bude môcť inkriminovaná bunka v dosahu terminálu aj krátkodobo vypnúť, aby sa predišlo rušeniu.

Ericsson a SK Telecom už začiatkom júla podpísali dohodu o spolupráci pri vývoji štandardu 5G. Ďalším partnerom Ericssonu je aj japonský NTT DoCoMo.

Reálne rýchlosti: Bližšie k technickým limitom

Firmy tvrdia, že elastické bunky zlepšia dátovú priepustnosť na okrajoch oproti klasickej bunkovej topológii v sieťach LTE až o 50 percent. Pomocou novej technológie by sa malo podariť dosiahnuť rýchlosť prenosu 1 Gbit/s bez ohľadu na polohu účastníka. Samozrejme, v rámci pokrytej oblasti.

Čítajte aj Novinka 5G sietí: Jeden mobil, viac základňových staníc

V súčasných sieťach rýchlosť sťahovania a odosielania dát so vzdialenosťou od základňovej stanice rapídne klesá. Rýchlosť tiež výrazne ovplyvňuje počet aktívnych terminálov v danom sektore bunky. 

Ericsson a SK Telecom by chceli technológiu elastických buniek dotiahnuť do komerčnej podoby už do roku 2016. Naznačuje to, že by sa mohla aplikovať ešte pred nástupom 5G. a to v sieťach LTE, alebo LTE-A (čo je „skutočné“ 4G).

Na druhej strane, pre využitie „pružných buniek“ nebude stačiť hardvérový upgrade eNode-B, teda základňových staníc v LTE sieti. Výrazne odlišný komunikačný štandard budú musieť podporovať aj terminály, čomu bude musieť predchádzať príslušný štandardizačný proces.

Aj keď teda technológia „žije“, jej praktické uplatnenie nebude zrejme otázkou najbližších dvoch rokov. Reálnejšie vyzerá horizont roku 2020, kedy sa očakáva finálny štandard pre 5G.