24.7.2014 00:00 | Bleskovky MobilMania.sk

Nové iPhony budú lepšie poznať používateľa, naučia sa jeho zvyky

Zdroj: archív

Budúce iPhony nás možno budú poznať ešte dôvernejšie. Apple si patentoval spôsob uzamknutia svojich produktov na základe zvyklostí používateľa.

iPhone 5S Zdroj: redakcia

Na americkom patentovom úrade sa objavil patent firmy Apple , ktorý by sa mohol stať súčasťou budúcich verzií telefónu iPhone. Popisuje spôsob ochrany zariadení, ktorý je založený na zvyklostiach ich majiteľa. Patent vystupuje pod názvom „Generovanie notifikácií na základe správania používateľa“. Novinka sa bude zrejme týkať mobilných zariadení, ktoré v súčasnosti disponujú rôznymi senzormi, ako sú napríklad akcelerometer alebo rôzne čipy na určenie lokality (GPS, GLONASS).

Apple označuje mobilný telefón ako zariadenie úzko späté so správaním používateľa, čo má umožniť - pomocou rôznych techník na vyhodnotenie správania - vytvoriť profil majiteľa zariadenia.

K identifikácii majiteľa poslúžia aj špecifické gestá na dotykovej obrazovke alebo vyjadrovanie a gramatika v odoslaných správach či poznámkach. Pri zistení neobvyklého správania sa zariadenie uzamkne alebo sa o tejto skutočnosti odošle notifikácia na ďalšie zariadenie. Pri uzamknutí bude používateľ vyzvaný na dokázanie svojej identity. K tomu poslúži napríklad zadanie iTunes hesla alebo naskenovanie odtlačku prstu pomocou Touch ID.

Apple spomína aj možné využitie novinky pri starostlivosti o seniorov. Pri neštandardnom správaní zariadenie odošle notifikáciu napríklad na smartfón opatrovníka. Rovnakým spôsobom upozorní aj na neobvykle dlhé nepoužívanie zariadenia. Pomôcť to má napríklad pri začínajúcich chorobách, ktoré ovplyvňujú správanie, prípadne upozorniť na potrebné poskytnutie pomoci.

Nie je jasné či sa spomínanej technológie dočkáme aj v reálnom nasadení. V najbližších mesiacoch to však zrejme nebude. Zmienka o nej sa v najnovšej beta verzii nového operačného systému iOS 8 nenachádza.

TIP: Oznámkujte našich operátorov