28.7.2014 14:11 | MobilMania

Rýchly test OnePlus One: Aký je najlacnejší z najlepších?

Zdroj: Martin Paluš

Smartfón OnePlus One vo svojej cenovej kategórii zadupe akúkoľvek konkurenciu do zeme.

Nikdy sa neuspokojiť. Toto je heslo odvážnej čínskej spoločnosti OnePlus, ktorá pláva proti prúdu. Snaží sa dokázať svetu, že prvotriedny smartfón, ktorý je porovnateľný so súčasnou špičkou, nemusí stáť veľa. Spolieha sa pritom na virálny marketing a distribúciu priamo do rúk zákazníkom. Smartfón OnePlus One je ukážkou toho, že aj tento nekonvenčný prístup môže fungovať.

Špičková kvalita aj v plastovom vyhotovení

Dizajn modelu One sa nesie v konzervatívnom duchu bez výrazných excesov. Predná strana zariadenia je jednoduchá a čistá a necháva vyniknúť rozmerný 5,5-palcový FullHD displej. Zadná strana má na dotyk príjemnú matnú povrchovú úpravu, ktorá úspešne zabraňuje zachytávaniu odtlačkov a rovnako dobre odoláva aj škrabancom.

fotogaléria
OnePlus One padne do dlane ako uliaty, aj napriek Zdroj: Martin Paluš

Vďaka nasadeniu obrovského displeja sa do závratných výšin vyšplhali aj celkové rozmery zariadenia. Pri mierach 153 × 76 × 9 mm a hmotnosti 162 g nejde o žiadneho drobca, ale o dospelý tabletofón, aj keď ho tak výrobca neprezentuje.

Porovnanie rozmerov s konkurenciou:

OnePlus One Samsung Galaxy S5 Sony Xperia Z2 LG G3
Dĺžka 152,9 mm 142 mm 146,8 mm 146,3 mm
Šírka 75,9 mm 72,5 mm 73,3 mm 74,6 mm
Hrúbka 8,9 mm 8,1 mm 8,2 mm 8,9 mm
Hmotnosť 162 g 145 g 163 g 149 g
Uhlopriečka displeja 5,5 palca 5,1 palca 5,2 palca 5,5 palca
Čítajte aj Rýchly test OnePlus One: Aký je najlacnejší z najlepších?

Zadný kryt smartfónu je odnímateľný. OnePlus ponúka širokú paletu krytov z rôznych materiálov, ktorými je možné osviežiť vzhľad zariadenia. Nechýba imitácia džínsov či dokonca ekologický bambus. Čínsku spoločnosť chválime aj za premyslené zaoblenie zadnej strany smartfónu, vďaka ktorej sa pohodlne drží v dlani.

fotogaléria
Na spodnej hrane sa nachádzajú microUSB konektor Zdroj: Martin Paluš

Na kvalite konštrukcie si dal výrobca záležať a dôkazom toho je absencia škrípania či praskania aj pri silnom tlaku. OnePlus One v oblasti kvality konštrukcie obstojí aj v porovnaní so špičkou v podobe LG G3 či odolného Samsungu Galaxy S5 . Model One však zvýšenou odolnosťou nedisponuje.

fotogaléria
Na ľavej hrane nájdeme slot na SIM kartu Zdroj: Martin Paluš

Výrobca si zaslúži pochvalu aj za nekonvenčný prístup k ovládaniu smartfónu. Dáva totiž používateľom na výber medzi kapacitnými tlačidlami pod displejom alebo ovládaním virtuálnymi klávesmi na displeji. Po aktivácii virtuálnej alternatívy sú kapacitné tlačidlá prakticky neviditeľné.

fotogaléria
Pravá strana obsahuje tlačidlo zámky displeja Zdroj: Martin Paluš

Poctivý FullHD panel a Snapdragon 801

5,5-palcovým IPS displej disponuje rozlíšením 1 080 × 1 920 bodov, čo predstavuje hustotu zobrazenia na úrovni slušných 401 ppi. Ide o panel vyrobený pomocou technológie LTPS (low temperature polysilicone), ktorá zabezpečuje, že sa predná strana zariadenia nebude prehnane zahrievať ani pri vysokom jase.

Čítajte aj Rýchly test OnePlus One: Aký je najlacnejší z najlepších?

Pozorovacie uhly sú široké a k farebným deformáciám prakticky nedochádza. Teší nás aj vysoký maximálny jas, ktorý zabezpečí dobrú viditeľnosť na priamom slnku. Mierne nedostatky displeja sa prejavia pri zobrazovaní čiernej farby, ktorá má jemný nádych šedej. Nejde však o nič neodpustiteľné.

Smartfón najvyššej triedy si žiada aj výkonné komponenty. V tejto oblasti výrobca uspokojí všetkých, ktorí si potrpia na počty jadier a vysoké frekvencie. Prítomný je čipset Qualcomm Snapdragon 801 so štvorjadrovým procesorom Krait 400 na frekvencii 2,5 GHz. Grafickým akcelerátorom je Adreno 330. Operačná pamäť RAM má veľkosť 3 GB.

OnePlus One sa predáva vo dvoch pamäťových verziách, 16 GB a 64 GB. Vnútorné úložisko sa nedá rozšíriť pomocou pamäťových kariet. Tento nedostatok je však kompenzovaný rozumne nastavenou cenou najvyššieho 64 GB modelu, ktorý sa predáva za 300 eur. Lacnejší, 16 GB variant, stojí 269 eur.

CyanogenMod ako nadstavba

Ďalším z nekonvečných krokov, ku ktorým výrobca pristúpil, je nasadenie medzi moddermi populárneho Cyanogen módu. Táto nadstavba je postavená na Androide 4.4.2 KitKat a obsahuje čistý systém, ktorý poznáme zo zariadení z línie Nexus. Je však obohatený o komplexné možnosti úprav.

Domáca obrazovka systému

Za všetky spomeňme možnosti personalizácie uzamykacej obrazovky, matice so zástupcami aplikácií, notifikačnej lišty či dokonca funkcií ako možnosť prebudenia zo spánku poklepaním na displej. Systém je vďaka výkonnému hardvéru rýchly a stabilný. Problémom pre OnePlus One nie sú ani najnáročnejšie hry. Výrobca navyše sľúbil aj aktualizáciu na najnovší Android L .

Ukážka širokých možností personalizácie

Aj napriek komplexnosti a širokým možnostiam modifikácií pôsobí Cyanogen mód subtilne a neohuruje používateľa svojimi možnosťami nasilu. Všetky pokročilé funkcie sú prehľadne schované v nastaveniach a každý používateľ si môže svoj smartfón spraviť takým zložitým a komplexným, ako sám uzná za vhodné.

Čítajte aj Rýchly test OnePlus One: Aký je najlacnejší z najlepších?

Jeden až dva dni bez nabíjačky

OnePlus One je vybavený kvalitným 13-megapixelovým fotoaparátom. Za zmienku stojí aj predná kamera s rozlíšením 5 Mpx, ktorá poslúži na zhotovovanie populárnych selfies. Za zadným fotografickým senzorom stojí Sony, konkrétne ide o model Exmor IMX 214. Nechýba ani možnosť nahrávania 4K videa pri 30 snímkach za sekundu. Prítomné sú taktiež alternatívy v podobe 1080p@30 FPS, 1080p@60FPS a režim spomaleného videa 720p@120 FPS.

fotogaléria
Šošovka 13 Mpx fotoaparátu s duálnou LED diódou Zdroj: Martin Paluš

Výsledné snímky majú živé a výrazné farby. Výborný je aj kontrast a celková ostrosť fotografií. Obstojnú kvalitu dosahuje OnePlus One aj pri fotení v zhoršených svetelných podmienkach.

Testovacie fotografie:

Ďalšie fotografie nájdete v galérií  >>>

Vstavaný akumulátor smartfónu má kapacitu slušných 3100 mAh. Nekompromisná hardvérová výbava a rozmerný displej s vysokým rozlíšením si však vyžiadali svoju daň. Plné pracovné nasadenie počas celého dňa nie je pre OnePlus One problémom, nevyhli sme sa však každovečernému nabíjaniu.

Z pohľadu konektivity nájdeme pod kapotou zariadenia všetko potrebné. Štandardné možnosti 3G sietí dopĺňa LTE, spoľahlivo fungujúce aj v slovenských podmienkach. Nechýba Wi-Fi s podporou najrýchlejšieho štandardu ac v 2,4 GHz aj 5 GHz pásmach, Wi-Fi Direct a Bluetooh 4.1.

Sám proti nikomu

Smartfón OnePlus One vo svojej cenovej kategórii zadupe akúkoľvek konkurenciu do zeme. Jediným smartfónom, ktorý sa s ním v tejto cenovej hladine môže porovnávať, je Nexus 5 . Aj ten však mierne zaostáva v oblasti výkonu čipsetu, kapacity RAM, vnútorného úložiska či kvality fotoaparátu.

OnePlus One exceluje v oblasti používateľského zážitku. Plné skóre si zaslúži za plynulý a stabilný systém so širokými možnosťami prispôsobenia. Neurazí ani kvalitná plastová konštrukcia a rozmerný displej s FullHD rozlíšením. Ďalšou devízou je 13 Mpx senzor z dielne Sony a 5 Mpx predná kamera.

Nováčik na poli mobilných technológií má ale nedostatky v esenciálnej kategórii, ktorou je samotná distribúcia. Vo voľnom predaji ho nájdeme len za extrémne premrštené ceny. Za výrobcom stanovenú cenu sa dá kúpiť jedine s pozvánkami, ktoré je nutné získať od členov komunity či ich vyhrať v rôznych súťažiach. Tento proces sa so samotným dodaním môže natiahnuť aj na niekoľko mesiacov, čo demotivuje mnohých potenciálnych zákazníkov. Aj keď cena naznačuje, že OnePlus One je smartfónom pre široké masy, realita je z tohto dôvodu úplne odlišná.