29.7.2014 18:17 | MobilMania
Video

iPhone 6: Revolúcia či dobiehanie konkurencie?

Zdroj: archív

Veľký displej, lepší výkon, superrýchle Wi-Fi a konečne aj NFC. Čo všetko vieme o novom iPhone?

Predstavenie nového iPhonu sa nezadržateľne blíži a očakávania verejnosti sú tradičné obrovské. Postupne sa objavujú nové a nové čriepky informácií. Týkajú sa displeja, hardvérovej výbavy, fotoaparátu či dizajnu. Bude iPhone 6 skutočne revolučným modelom alebo len dostihne konkurenciu?

Dve verzie, nová stratégia

Spolu s uvedením iPhonu 6 príde aj zmena stratégie Apple. Doteraz výrobca predstavil každý rok len jeden model iPhonu, ktorý musel vyhovovať všetkým. Dopyt používateľov i konkurencia ale firmu prinútili od tohto dlho zaužívaného plánu ustúpiť.

Aby šéf Tim Cook vyhovel zákazníkom, Apple sa chystá podľa všetkého predstaviť dva modely iPhonu 6, ktoré sa od seba budú líšiť hlavne vo veľkosti displeja.

V oboch prípadoch totiž opäť uhlopriečka displeja narastie o niekoľko desatín palca v porovnaní so súčasným modelom iPhonu 5s. Očakáva sa, že Apple vsadí na 4,7,palcový v prípade menšieho iPhonu a 5,5-palcový displej v prípade jeho väčšieho brata. Model 5s má „len“ 4-palcový displej.

fotogaléria
Porovnanie veľkosti nových iPhonov so súčasným Zdroj: MacRumors.com

Displej: Príde zafír?

Okrem veľkosti by malo narásť aj rozlíšenie. Apple podľa všetkého v oboch modeloch opäť použije svoje Retina displeje, no s vyšším rozlíšením a hustotou pixelov (ppi).

Špekuluje sa o nasadení rozlíšenia 1 704 x 906 pixelov, čo by v prípade menšieho modelu znamenalo hustotu 416 ppi a v prípade väčšieho 365 ppi. Pre porovnanie, súčasný iPhone 5s má rozlíšenie 1136 x 640 pixlov s hustotou 326 ppi.

Zaujímavejšie sú však informácie o nahradení súčasného ochranného sklíčka Gorilla Glass zafírom. Apple už skôr investoval do spoločnosti GT Advanced Technologies, ktorá sa zaoberá týmto materiálom. Práve tento krok naznačoval, akou cestou sa v budúcnosti výrobca vyberie.

Na internete sa objavilo aj video s demonštráciou odolnosti nového predného panela určeného údajne pre menší iPhone 6. Zafír je po diamante druhý najtvrdší prírodný materiál na svete a Apple ho v súčasnosti v iPhonoch používa ako sklíčko šošovky fotoaparátu a tlačidlo Home Button s Touch ID senzorom. Samotný materiál sa vyznačuje vysokou odolnosťou napríklad voči poškrabaniu.

Ukážka odolnosti predného panela

Dizajn: Zrejme bude oblejší

Väčšia uhlopriečka ale nemusí hneď znamenať aj masívny nárast rozmerov. Podľa uniknutých informácií by mal mať 4,7-palcový model rozmery 13 x 6,5 x 0,7 cm a hmotnosť 113 gramov. Pre porovnanie, iPhone 5s meria 12,38 x 5,86 x 0,76 cm a váži 112 gramov.

O väčšom modeli toho veľa nevieme – rozmery by ale mohli byť podľa skorších správ približne 15 x 8,5 cm. Údaje o hrúbke známe nie sú.

Internetom už dlho kolujú aj rôzne makety, ktorý by mali zobrazovať nový dizajn iPhonu. Vzhľadom k tomu, že sa objavilo viacero rôznych verzii, nemožno v súčasnosti s istotou povedať, aký bude finálny dizajn zariadenia. Je však pravdepodobné, že nový iPhone bude viac oblejší ako jeho predchodca.

Takto by mal vyzerať iPhone 6, Zdroj: Marques Brownlee

Predná strana by mohla mať veľmi tenké hrany okolo displeja, vďaka čomu rozmery zariadenia aj za použitia väčšieho displeja narastú len minimálne. Zadná strana bude opäť vyrobená z kovu. Otáznik však visí nad spracovaním hornej a dolnej časti, kde budú umiestnené antény.

Na uniknutých maketách sú antény od strednej časti oddelené nevkusnými plastovými pruhmi. Ukazuje sa však, že pruhy na zariadení ostanú, no plast Apple nahradí lešteným sklom.

Dizajnová zmena sa dotkne aj loga na zadnej strane. Po novom by malo byť v kryte vyrezané. Doteraz ho Apple len gravíroval. Hneď sa objavili informácie , že logo nahryznutého jablka bude priesvitné a mohlo by slúžiť ako notifikačná dióda, ktorá by používateľa upozornila napríklad na zmeškané notifikácie.

Výkon: S vylepšeným procesorom

V novom iPhone uvidíme ďalšiu generáciu čipu Apple A8. Malo by isť o dvojjadrový 64-bitový procesor s taktom 2 GHz. Súčasný model A7 s dvoma jadrami pracuje na takte 1,3 až 1,4 GHz. Apple sa navyše nespolieha len na Samsung. Nové čipy mu vyrába aj taiwanská spoločnosť TSMC.

Obe firmy sa už pritom dohodli aj na vývoji ďalšej generácie procesorov pre budúci rok. Pre zaujímavosť, procesory vo všetkých doterajších iPhonoch vyrábal výlučne Samsung.

Nový procesor bude vybavený aj špeciálnym úsporným koprocesorom, ktorý bude zbierať údaje od viacerých senzorov v zariadení (gyroskop, akcelerometer, kompas). V prípade pamäte RAM by mal Apple opäť vsadiť na kapacitu 1 GB. Grafický čip by mal ostať tiež rovnaký ako v prípade iPhonu 5s.

Zmeny by mohli nastať v prípade veľkosti pamäte iPhonov. Podľa čínskeho webu už bude Apple predávať len 32 a 64 GB verzie. 32 GB model má navyše stáť rovnako ako dnes dostupná 16 GB verzia iPhonu 5s.

Fotoaparát: Súboj o megapixely

Osem alebo trinásť megapixelov. Také rozlíšenie by mal mať fotoaparát v novom iPhone. Staršie informácie naznačovali, že Apple nebude zvyšovať počet megapixlov, no zameria sa skôr na kvalitu fotografií. Podľa iných správ zas Apple vsadí na 13 Mpx senzor Sony Exmor s nahrávaním videa vo Full HD kvalite.

Užitočnou novinkou môže byť integrácia optickej stabilizácie obrazu (OIS), ktorá sleduje pohyb telefónu a redukuje otrasy šošovky, čím umožní zhotovovať lepšie snímky a video napríklad aj v slabšom svetle. Špekuluje sa, že kvôli nedostatku komponentov však bude táto technológia integrovaná len do väčšieho iPhonu s 5,5-palcovým displejom.

Porovnanie: Nokia Lumia 1020 s OIS a iPhone 5s bez OIS

NFC a ultrarýchle Wi-Fi

fotogaléria
Batéria iPhonu 6 Zdroj: 9to5Mac

Viacero nezávislých zdrojov a najnovšie aj fotka základnej dosky potvrdzujú, že Apple sa napokon priklonil k technológii NFC. Na autorizáciu platieb by potom mohol využiť aj senzor na odtlačky prstov – Touch ID.

Novinkou bude podľa všetkého aj použitie ultrarýchleho Wi-Fi štandardu 802.11ac, ktorý firma používa vo svojich MacBookoch. Umožňuje prenos dát rýchlosťou až 1,3 Gbit/s.

Apple zrejme zapracoval aj na batérii a vylepšil jej kapacitu. Ak budú špekulácie pravdivé, iPhone 6 bude mať 1 810 mAh baterku, zatiaľ čo súčasný iPhone má „len“ batériu s kapacitou 1 560 mAh. Či sa reálne predĺži aj výdrž, je otázne.

Kedy príde novinka?

S istotou môžeme povedať, že iPhone 6 sa začne predávať v septembri. Zhoduje sa na tom viacero rôznych zdrojov a dátum 19. septembra komunikuje napríklad aj nemecký Telekom.

Pre porovnanie, Apple aj v minulosti spustil predaj svojho nového iPhonu prakticky v rovnakom období. Napríklad iPhone 5s a iPhone 5c sa začali predávať 20. septembra 2013, iPhone 5 zasa 21. septembra 2012. Výnimkou je napríklad iPhone 4S, ktorý prišiel na trh o pár týždňov neskôr, konkrétne 14. októbra 2011.

Otázniky ešte visia nad prípadným pomenovaním nových iPhonov. Média momentálne používajú označenie „iPhone 6“, no je možné, že Apple zvolí iné názvy. Podľa skorších správ by mohli nové iPhony niesť podtituly „Air“ v prípade menšieho a „Pro“ v prípade väčšieho modelu. Ako to však bude naozaj, sa dozvieme až na jeseň.