30.7.2014 17:43 | Bleskovky MobilMania.sk

Xiaomi predal v Číne viac smartfónov ako Apple, má však problém

Zdroj: mi.com

Čínska spoločnosť Xiaomi aj naďalej valcuje konkurenciu na čínskom trhu. Jej rýchly rast však môže narušiť kauza so sledovaním používateľov čínskou vládou.

Meno čínskej spoločnosť Xiaomi rezonuje na verejnosti čoraz viac. Za prvý štvrťrok tohto roka totiž dodala k predajcom 26,1 milióna smartfónov, čo je viac ako dokázala za celý rok 2013 (18,7 milióna).

Najnovšie sa jej podarilo dosiahnuť ďalší míľnik. Z druhého miesta rebríčku predajnosti smartfónov na čínskom trhu zosadila výrobcu iPhonov – spoločnosť Apple. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu trhu, ktorý vykonala agentúra Kantar Worldpanel, informuje Thenextweb.com.

Prieskum zachytáva časový interval od januára do mája tohto roka:

  • Podľa údajov dosahuje Xiaomi 21,4-percentný podiel v predajnosti nových smartfónov.
  • Zaraďuje sa tak pred spoločnosť Apple so 16-percentným podielom.
  • Čínska spoločnosť útočí aj na čelo rebríčka, kde zaostáva iba o dve percentá za kórejským výrobcom Samsung (23-percentný podiel).
fotogaléria
Graf znázorňujúci podiel jednotlivých výrobcov Zdroj: Thenextweb.com

Čínska spoločnosť má veľkú šancu zabojovať aj o prvé miesto v rebríčku predajnosti a predbehnúť i Samsung. Do karát jej nahráva fakt, že takmer 70 percent predaných zariadení si kúpia ľudia, pre ktorých ide o prvú skúsenosť s Xiaomi. Väčšina z nich pritom prechádza práve zo smartfónov značky Samsung.

Úspech zaznamenal výrobca Xiaomi aj v Indii. Najnovšie správy na oficiálnej fanstránke na Facebooku hovoria o vysokom záujme o top model Xiaomi Mi3 . Možnosť predobjednať si zariadenie a následné spustenie predaja zapríčinili vyprázdnenie skladov už za päť sekúnd.

Čítajte aj Xiaomi predal v Číne viac smartfónov ako Apple, má však problém

Problém so sledovaním

Rýchly rast predajnosti smartfónov od Xiaomi môže poznačiť najnovšia kauza so sledovaním. Používateľ zariadenia Xiaomi Redmi Note, ktoré v Číne dosiahlo značný úspech, totiž zaznamenal podozrivé odosielanie údajov na neznámu IP adresu.

fotogaléria
Xiaomi Redmi Note (zdroj: mi.com) Zdroj: mi.com

Po bližšom preskúmaní vysvitlo, že z jeho zariadenia sa počas pripojenia na sieti Wi-Fi odosielajú zachytené fotografie a textové správy na server, ktorý spravuje agentúra CNNIC so sídlom v Pekingu. Ide o vládnu agentúru zodpovednú za internetové záležitosti spadajúcu pod čínske ministerstvo informačných technológií.

Dôkaz o pripojení zariadenia na čínsky server - Informácie o čínskom serveri (zdroj: ocworkbench.com )

Tieto skutočnosti vrhajú tieň podozrenia na spoluprácu Xiaomi s čínskou vládou v oblasti sledovania používateľov. Voči odosielaniu týchto údajov na čínsky server údajne nepomohlo ani nahratie neoficiálnej verzie OS Android.

Firma Xiaomi uvedené obvinenie odmieta. Počas predstavenia jej novej vlajkovej lode Mi4 argumentovala, že ide len o bežné získavanie dát o návykoch používateľov pre potreby budúcich aktualizácií. Takto získané údaje vraj neobsahujú žiadne citlivé údaje a nebudú použité proti používateľom, uvádza Chinapost.com .