5.8.2014 17:13 | MobilMania

Väčší iPhone 6 má byť ešte výkonnejší

Zdroj: Amazon Japan

4,7-palcový a 5,5-palcový Apple iPhone 6 majú ponúknuť rozdielnu konfiguráciu.

Pripravovaný iPhone 6 by mal byť výkonnejší než súčasná generácia, no zároveň majú existovať rozdiely medzi jednotlivými verziami pripravovaného iPhonu. Firma Apple by totiž mala predstaviť dva modely iPhonu 6: jeden príde so 4,7-palcovým displejom a druhý má mať 5,5-palcový displej, čím by už mal spadať medzi takzvané tabletofóny.

Podľa dostupných správ, ktoré sa odvolávajú na ázijských dodávateľov komponentov, bude výkonnejším z dvojice „šestiek“ práve väčší 5,5-palcový model. Zrejme ponúkne nový čip (Apple A8) s vyšším taktom, čo zase v prípade Apple nie je až také neobvyklé.

Porovnanie veľkosti nových iPhonov so súčasným Zdroj: MacRumors.com

Zároveň by mala byť plocha čipu u 5,5-palcového modelu väčšia, čo potenciálne naznačuje prítomnosť výkonnejšej grafiky, resp. nasadenia väčšieho počtu jadier u GPU.

Už predtým sme pritom v samostatnom článku písali, že 64-bitový Apple A8 by mal okrem iného ponúknuť o poznanie vyššie takty než doterajší A7. Kým jeho takty sa pohybujú niekde na úrovni 1,3 až 1,4 GHz, progresívnejší A8 by mal dosiahnuť (alebo dokonca presiahnuť) latku 2 GHz.

Čítajte aj Väčší iPhone 6 má byť ešte výkonnejší

Väčší iPhone 6 by tiež mohol mať displej chránený odolným zafírovým sklom, kým 4,7-palcový model bude možno bez tejto funkcionality. Hlavná výhoda zafíru pritom spočíva v jeho vysokej odolnosti, takže - napriek tenkej vrstve - sklo dobre odoláva nárazom i ohýbaniu.

Čítajte aj Väčší iPhone 6 má byť ešte výkonnejší

Zo stránky Amazonu na druhej strane nedávno unikli očakávané rozmery aj hmotnosť menšieho iPhonu 6. 4,7-palcové prevedenie by malo mať kompaktné telo s rozmermi 13 x 6,5 x 0,7 cm a nízkou hmotnosťou 113 g.

Nový iPhone 6 by tiež mal disponovať čipom NFC a očakáva sa aj podpora rýchlejšieho štandardu Wi-Fi: 802.11ac. Umožňuje prenos dát rýchlosťou až 1,3 Gbit/s.

Z doterajších informácií tiež vyplýva, že je veľmi málo pravdepodobné, že by oba nové iPhony prišli súbežne na trh. Odhaduje sa, že kým 4,7-palcový iPhone 6 bude debutovať už budúci mesiac, na 5,5-palcový iPhone 6 si počkáme do decembra tohto roka. Na tému upozornili stránky ako GSMArena.com či Phonearena.com .

Čítajte aj Väčší iPhone 6 má byť ešte výkonnejší