5.8.2014 11:46 | Bleskovky MobilMania.sk

Xiaomi predbehol Samsung. V Číne

Zdroj: mi.com

Na čínskom trhu je nový líder medzi výrobcami mobilných telefónov.

Analytická spoločnosť Canalys uvádza , že strategický čínsky trh má nového lídra medzi výrobcami mobilných telefónov. Kým posledné vyše dva roky bol kráľom kórejský Samsung, teraz sa musela spomínaná firma skloniť pred novým lídrom: je ním čínsky výrobca Xiaomi.

Zmena poradia na čele však nie je až natoľko prekvapujúca, keďže Xiaomi útočil na čelo čínskeho rebríčka už v prvom kvartáli tohto roka. Aktuálne výsledky sú za druhý kvartál 2014.

Poradie na čele je však tesné. Xiaomi má podiel 14 percent z „trhového koláča“, Samsung zaostáva dve percentá. Na treťom mieste je Lenovo, ktorý zaostal len o 200 tisíc kusov.

Čínskym výrobcom na domácom trhu pomáha agresívna cenová politika aj skutočnosť, že operátori silne preferujú domáce značky.

zdroj: Canalys Zdroj: Canalys

Xiaomi za svoj úspech vďačí predovšetkým produktom z línie Redmi. Z celkových dodávok produktov firmy pritom až 97 percent skončí práve na domácom trhu. Cieľom Xiaomi je však už v nasledujúcich mesiacoch výraznejšie expandovať aj na iných trhoch, napríklad do Indonézie, Mexika, Ruska či Turecka. Pre firmu bude ďalej dôležité zaradiť do svojho portfólia 4G smartfóny, keďže služby sietí štvrtej generácie sa začínajú rozmáhať aj na čínskom trhu.

Čínsky trh celkovo predstavoval v druhom kvartáli tohto roka 37 percent globálneho, s celkovým dodávkami 108,5 mil. kusov. V prvej desiatke výrobcov je pritom až osem domácich. Výnimku tvoria Samsung a Apple.

Čítajte aj Xiaomi predbehol Samsung. V Číne