8.8.2014 13:27 | Bleskovky MobilMania.sk

Penetrácia SIM kariet ďalej rastie, darilo sa najmä O2

Zdroj: dreamstime

Spoločnosti Orange Slovensko, Slovak Telekom (Telekom) a O2 Slovakia v druhom štvrťroku 2014 spoločne evidovali 6,526 mil. aktívnych SIM kariet.

ikona SIM karty Zdroj: dreamstime

Penetrácia mobilných služieb dosiahla v druhom kvartáli tohto roka 119,96 %, v medziročnom porovnaní sa tak zvýšila o 2,46 percentuálneho bodu. Spoločnosti Orange Slovensko, Slovak Telekom (Telekom) a O2 Slovakia v druhom štvrťroku 2014 spoločne evidovali 6,526 mil. aktívnych SIM kariet. V porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka sa tak ich počet zvýšil o 134 tisíc.

Orange Slovensko ku koncu júna tohto roka evidoval vo svojej sieti 2,787 mil. aktívnych SIM kariet, Slovak Telekom 2,131 mil. a v prípade spoločnosti O2 Slovakia to bolo 1,608 milióna. Medziročný prírastok, konkrétne o 180 tisíc SIM kariet, zaznamenala iba O2 Slovakia, zatiaľ čo spoločnosť Orange Slovensko evidovala rovnaký medziročný stav. Zákaznícka báza operátora Slovak Telekom sa medziročne znížila o 46 tisíc aktívnych SIM kariet. V celkovom počte SIM kariet sú zahrnuté aj údaje od predajcov mobilných služieb, ktorí využívajú siete niektorého z operátorov. Ide o projekty Swan mobile, Tesco mobile a FunFón.

Údaj o penetrácii mobilných služieb je vypočítaný na základe porovnateľnej metodiky, podľa ktorej sa za aktívneho zákazníka považujú zákazníci predplatených služieb, ktorí na svojej SIM karte za posledné tri mesiace uskutočnili najmenej jednu aktívnu operáciu, spolu so zákazníkmi využívajúcimi paušálne služby.

Základom pre výpočet penetrácie je počet obyvateľov SR na úrovni 5,4 milióna. Údaje operátorov pritom zahŕňajú celkový počet klientov, vrátane SIM kariet používaných v technologických zariadeniach, na prevádzku GSM brán, služby mobilného internetu, telemetriu, SIM karty na prevádzku služieb cestného mýta, lokalizačné služby dopravcov, alarmy, kamerové monitorovacie systémy a ďalšie, preto ich nie je možné uviesť ako celkový počet fyzických klientov mobilných operátorov.

(SITA)