14.8.2014 12:00 | MobilMania
Komentár

Odmeny za prenos čísla: Začarovaný kruh operátorov

Zdroj: dreamstime

Stálica operátorských akcií vyvoláva množstvo otáznikov. Ak sa zákazník naučí neplatiť, bude už len horšie.

ikona SIM karty Zdroj: dreamstime

Čestné miesto v ponukách operátorov si vybojovali prenosové bonusy. Zatiaľ vždy načas odišli, aby s veľkou slávou znovu prišli. Hranicu 150 eur si však netrúfol pokoriť nikto. Nečudo, nešlo by o príliš rozumný krok. Už teraz začína poriadne prihárať a istá skupina zákazníkov sa môže cítiť ukrivdená.

Odmeny za prechod s číslom prinášajú pestrú kopu možností. Tie finančné ukrývajú pre operátora riziko – ak ich rozumne neodstupňuje, nenáročný klient získa paušál doslova i za pár centov. Alebo si takto vezme rovno dve, tri či viac SIM kariet, každú samozrejme so štedrými bonusmi.

Po dva a pol roku odmeny nenávratne vyfučia a spolu s nimi rovno aj zákazník. Pokiaľ ho nezlanári ponuka konkurencie dokonca ešte skôr.

V kategórii drahých paušálov sa päťeurová zľava prakticky „stratí“. Bez emócií, každý si dokáže ľahko zrátať, ktorí zákazníci sú pre operátora najzaujímavejší. Pravdou však je, že náročnú klientelu možno o niečo viac presvedčia kvalitné služby ako hoc aj desaťeurový kredit na faktúre.

Odídem, prídem...

Toto všetko sa však nemusí, a určite ani nebude, pozdávať verným zákazníkom. Dvojaký meter im priam bije do očí čoraz viac. Vyriešiť to môžu po svojom. Stačí odísť a znovu sa vrátiť k pôvodnému operátorovi. Ten udelí bonus – čo sa nám potvrdilo aj v praxi – a vec je vybavená. Podporovať takéto nepraktické riešenie by však bol nonsens. Prenositeľnosť čísla bola spustená s úplne inými zámermi.

Operátorská turistika bude v praxi čoraz bezbolestnejšia. Do konca roka zruší poplatok za prenos čísla aj Orange a pridáva sa tak k O2. Osem eur si pri odchode naúčtuje už len Telekom, ak nezmení názor. Takúto taxu však neobhajujeme. Už len preto, že celoeurópskym trendom je nespoplatňovanie čísla.

Potvrdzuje sa, že Slovák horšie akcie operátorom zásadne neodpúšťa. O2 vydržalo necelé štyri mesiace a odmena 150 eur svieti znovu v e-shope. Orange už dokonca identickú zľavu radšej ani nezrušil – s obmenami si ju drží v ponuke od augusta 2013.

Blížia sa „Vianoce“

Stratégiu evidentne aspoň sčasti otočil Telekom. Operátor má vernostné odmeny určené existujúcim zákazníkom a zľavu pre nové aktivácie (pre prenos i nové číslo). Tá je odstupňovaná od 50 do 150 eur a Telekom ju pribalí len v predajniach či cez infolinku. Nuž, a dvojnásobný kredit pri prvom dobití v prípade Easy kariet vnímame ozaj hlavne ako symbolický doplnok.

Otázkou je, ako dlho to Telekomu takto vydrží. Ak sa zopakuje dlhoročný scenár, už niekedy po polovici októbra zaklopú na dvere tradičné operátorské Vianoce s novými výhodami. Pre ktorú firmu by nebolo lákavé pokúsiť sa znovu uloviť aspoň nejakých zákazníkov z prostredia konkurencie?

Určite nie je na škodu, keď chce operátor „privítať“ nového zákazníka – napríklad SIM kartou s odpustením úvodných poplatkov. Ale rizikom už je aj balík 500 MB dát mesačne, ktorý rozdáva FunFón na pol roka . Nie je nič jednoduchšie, ako sa predplatenky po šiestich mesiacoch definitívne zbaviť. Všetko má prosto svoje hranice.