15.8.2014 15:30 | MobilMania
Doplnené

Swan už má dodávateľa siete. Štart chce na jeseň, bližší termín nevie

Zdroj: archív

V októbri chce mobilný operátor začať testovať hovory.

ikona Swan Zdroj: archív

Pôvodný článok z 8:00 sme o 12:25 a 15:30 doplnili na vyznačenom mieste.

Budúci mobilný operátor Swan už podpísal zmluvy na technológie k mobilnej telekomunikačnej sieti LTE (4G). Dodá ich čínska spoločnosť ZTE.

„Od dodávateľa požadujeme výnimočné medzinárodné referencie a schopnosť v čase naplniť svoj záväzok,“ uviedol riaditeľ pre stratégiu a rozvoj spoločnosti Swan Martin Mosný. Firma prízvukuje, že ZTE sa v rámci sietí LTE zaoberá aj technologickým vývojom.

Posun v plánoch štartu, ktorý firma prvú tretinu roka avizovala na september, naznačuje vyjadrenie o prvých skúškach. „Prvé testovacie hovory sa očakávajú v októbri,“ píše Swan v správe pre médiá bez bližšieho upresnenia.

Doplnené o 12:25 a 15:30: Swan sa už k možnému posunu vyjadril oficiálne. Výraznejšie zdržanie odmieta. „Podľa pôvodných zámerov sme chceli začať s poskytovaním hlasových služieb v septembri, ale vzhľadom na mierne meškanie výstavby infraštruktúry sme už v júli avizovali posunutie tohto termínu na jeseň,“ píše sa vo vyjadrení.

Bližší termín štartu firma nevie. „Vzhľadom na prebiehajúce práce na výstavbe infraštruktúry LTE siete a zatiaľ neukončené rokovania týkajúce sa poskytnutia národného roamingu spoločnosť Swan uviedla v tlačovej správe všetky informácie, ktoré momentálne môže poskytnúť a ktorých objektívnosť dokáže garantovať. Presné termíny reálneho sprístupnenia hlasových a mobilných dátových služieb pre zákazníkov by sa preto pohybovali len v rovine dohadov a špekulácií, preto sa k nim teraz nebude vyjadrovať,“ dodáva stanovisko.

Mosný zo Swanu ešte v júni na konferencii NoTeS 2014 uviedol, že výstavba vlastnej siete Swanu oproti pôvodným zámerom mešká . Mieru sklzu vtedy nespresnil.

Do konca roka 2014 chce mať operátor prvých 300 základňových staníc pre LTE sieť. Najneskôr o tri roky plánuje prevádzkovať LTE (4G) sieť s viac ako 1 100 základňovými stanicami.