18.8.2014 10:27 | MobilMania

Všetko o LTE: TOP5 otázok k rýchlym dátam

Zdroj: dreamstime

Prinášame rady či odpovede na najčastejšie otázky o technológii LTE. Zvažujte rýchlosti, pokrytie či poplatky.

Ako získať mobilný internet s technológiou LTE? Čo potrebujem, aká je dostupnosť a koľko zaplatím? Odpovede na tieto otázky vám pravidelne prináša MobilMania spolu so spúšťaním LTE technológií u jednotlivých mobilných operátorov.

LTE sietí bude na Slovensku čoraz viac. Rozhodli sme sa, že všetky podstatné informácie zosumarizujeme a prinesieme v našom prehľade, aby ste ich mali jednoducho k dispozícii.

1.) Čo prináša LTE?

fotogaléria
ikona LTE Zdroj: dreamstime

Pojem LTE (Long Term Evolution) označuje nový typ mobilnej siete. V prvom rade ponúka zákazníkom mobilný internet s rýchlymi dátami. Keď operátor využíva aj technológiu VoLTE, teda Voice over LTE, je možné realizovať v takejto mobilnej sieti i hovory.

Dnes však prevláda iné riešenie – dátový prenos zabezpečí LTE sieť a pre telefonovanie či odoslanie textovej správysa mobil prepne do staršej 2G, respektíve 3G siete. Obaja operátori, Orange aj Telekom, siahli pri svojich nových sieťach práve po tomto variante. Prepínanie medzi jednotlivými sieťami je veľmi rýchle a pri bežnom používaní ho ani nepostrehnete.

Aby bolo možné volať a prijímať hovory výhradne cez LTE sieť, Orange spustí v druhom kvartáli budúceho roka VoLTE (Voice over LTE). Táto technológia umožní telefonovanie aj prostredníctvom novej siete.

2.) Kde je dostupné LTE?

Na Slovensku ponúkajú LTE zatiaľ dvaja mobilní operátori. Telekom spustil sieť v novembri 2013 a následne ju tento rok rozšíril vďaka novým frekvenciám vydraženým v aukcii. Znamená to, že operátor má LTE vo všetkých krajských mestách, ale i viacerých ďalších lokalitách (mapa pokrytia ).

Tieto mestá pribudli do LTE od 8. augusta: Dunajská Streda, Komárno, Lučenec, Michalovce, Modra, Senec a Stupava

LTE Telekomu je k dispozícii už dlhšie i v týchto lokalitách: Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Bojnice, Bratislava, Brezno, Dolný Kubín, Galanta, Handlová, Hlohovec, Humenné, Košice, Leopoldov, Levice, Liptovský Mikuláš, Malacky, Martin, Nitra, Nové Mesto nad Váhom, Nové Zámky, Partizánske, Piešťany, Poprad, Prešov, Prievidza, Ružomberok, Sereď, Sládkovičovo, Spišská Nová Ves, Šaľa, Šamorín, Topoľčany, Trenčín, Trnava, Vrútky, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Žilina a Zvolen.

Orange v pokrytí zatiaľ zaostáva. Pre úplnosť však treba dodať, že operátor spustil LTE len v júli. Aktuálne majú rýchle dáta zákazníci dostupné v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach. Ide o trojicu najväčších miest. Do konca roka má byť LTE sprístupnené v 24 mestách, pozrite si ich zoznam . Operátor pred oficiálnym spustením novú sieť testuje verejne. V týchto dňoch už je alebo ešte len bude možné využívať LTE aj v mestách Trnava, Komárno, Nitra, Piešťany, Trenčín, Zvolen, Martin, Žilina, Poprad a Prešov.

3.) Koľko zaplatím za LTE?

fotogaléria
test LTE operátora Orange Zdroj: MobilMania.sk

Zatiaľ čo Telekom požaduje za LTE vo väčšine prípadov cenový príplatok, Orange sprístupnil sieť bez poplatkov. Pri Telekome je podmienkou paušál Happy (minimálne Happy "M") alebo jeden z programov neobmedzeného mobilného internetu (aspoň variant "2" a vyšší).

Staršie programy rýchle dáta nezískajú, rovnako ani predplatenky. Najvyšší paušál Happy XXL zahŕňa už aj dáta pre LTE sieť, k dispozícii je 5 000 MB na mesiac.

Za LTE sa v Telekome pripláca štandardne 4,99 eura mesačne v prípade paušálov Happy alebo 9,99 eura mesačne v rámci mobilného internetu. Výhodou je, že pri hlasovom paušáli dostane zákazník 1 000 MB dát navyše. Uvedené ceny platia iba vtedy, keď má zákazník svoj program aj s platnou viazanosťou.

Orange priniesol spolu s LTE aj novú akciu – pozvyšoval objem dát v balíčkoch bez poplatkov. Rýchle dáta pre predplatené karty a služby FunFónu od Orangeu pribudnú neskôr . Odhadom je jeseň, respektíve tretí kvartál tohto roka.

Pri mobilnom internete sa dá využiť i nový trik . Operátor totiž zrušil najvyšší program mobilného internetu Ultra. Ten ponúkal 25 GB dát. Lacnejší program Extra ponúka od júla 35 GB a identickú rýchlosť po prečerpaní za nižšiu cenu. Súčasní zákazníci variantu Ultra môžu bezplatne prechádzať na variant Extra, zostane im pôvodná dĺžka viazanosti.

4.) Čo získam vďaka LTE v praxi?

LTE prináša vyššie prenosové rýchlosti dát. Nejde však len o to, že si je možné rýchlejšie stiahnuť napríklad film či iný súbor. Nová sieť je stabilnejšia, s nižšou odozvou a väčším komfortom pri používaní. Navyše, pokiaľ mal operátor preťaženú 3G sieť, práve s príchodom LTE sa časť zákazníkov presunie do novej siete a môže sa tak zmenšiť nápor.

Rozdiely v reálnych rýchlostiach však nie sú za každých okolností také dramatické ako hovoria reklamné letáky. Lepšie výsledky sa dajú zaznamenať pri meraniach na otvorených priestranstvách. Pokrytie v interiéroch je v súčasnosti menšie než pri 3G a signál rýchlych sietí je tam slabší. A tak sa rýchlostná výhoda z veľkej časti zmazáva. LTE teda nemusí byť prínosné vždy a všade – aj pokiaľ sa nachádzate v oblasti pokrytia.

Pálčivým problémom pri využívaní LTE sú dátové obmedzenia – a to napriek tomu, že v ponukách operátorov sú balíčky s niekoľkými GB voľných dát. Používateľská skúsenosť v rýchlych mobilných sieťach je veľmi podobná fixným pripojeniam, stránky i videá sú načítavané rýchlo a tak reálny objem prenesených dát ľahko narastá. Pokiaľ sa teda ešte stále neviete rozhodnúť medzi dvomi balíčkami, odporúčame zobrať ten väčší. 

5.) Čo potrebujem pre LTE?

fotogaléria
ikona test LTE Zdroj: redakcia

Nie každý zákazník bude mať dostupnú LTE sieť. Podmienkou je totiž zariadenie s podporou LTE technológie a taktiež správna SIM karta. Pokiaľ nemáte vhodnú SIM a máte záujem o rýchle dáta, operátori vám ju bezplatne vymenia .

Niektoré modely smartfónov môžu vyžadovať aktualizáciu firmvéru. Bez nej sa k sieti nedokážu pripojiť. Iné zase nemusia podporovať všetky pásma, na ktorých siete LTE vysielajú. Ak vám teda rýchla sieť stále nefunguje, informujte sa u svojho operátora, či je smartfón kompatibilný s jeho sieťou alebo či nie je vyžadovaná jeho aktualizácia.

Mobilní operátori zverejňujú presný zoznam zariadení, ktorých firmvér umožní pripojiť sa do LTE siete daného poskytovateľa. Telefóny či modemy priamo z ponuky operátora teda budú jeho sieť naisto plne podporovať. Pri zariadeniach z iných predajných kanálov si všímajte najmä podporované pásma . Dôležité je to predovšetkým pri telefónoch dovezených z Číny, tie nemusia podporovať všetky pásma používané u nás.