18.8.2014 09:10 | MobilMania

Siete 3G čaká zrýchľovanie. Testuje sa 60 megabitov

Zdroj: dreamstime

Teoretické maximá 3G sietí sa opäť posúvajú. LTE ale, zdá sa, nedobehnú.

Švédsky výrobca telekomunikačných technológií Ericsson v spolupráci s firmou Qualcomm demonštroval ďalšie vylepšenie 3G sietí. U tureckého operátora Turkcell testoval technológiu, vďaka ktorej posunul teoretické maximum rýchlosti sťahovania dát na 63 megabitov za sekundu. Zrýchlilo sa tiež odosielanie dát – na 11,5 Mbit/s.

Zvyšovanie rýchlostí bolo umožnené spojením viacerých nosných signálov. Pri sťahovaní sa dnes bežne používajú dva, pričom každý dokáže preniesť 21,1 Mbit/s. Vďaka nim je možné aj v slovenských sieťach Orangeu a Telekomu surfovať maximálnou teoretickou rýchlosťou 42,2 Mbit/s. V Turecku pridal Ericsson aj tretiu nosnú vlnu. Maximálna rýchlosť sa tak posunula na celkových 63,3 Mbit/s.

Mobilná sieť je podľa Qualcommu využívaná Zdroj: Qualcomm

Podobným spôsobom firma zrýchlila aj odosielanie dát. Maximálnych 5,76 Mbit/s používaných v dnešných sieťach zdvojnásobila pridaním ďalšej nosnej vlny.

Svetovo prvý test 3C-HSDPA, ako sa nazýva technológia trojitej nosnej, demonštroval Ericsson v sieti Turkcellu použitím smartfónu s procesorom od Qualcommu. Na príchod komerčných zariadení s podporou tejto siete si však budeme musieť ešte počkať.

Operátor pre testy poskytol svoje frekvencie – celkovo 3x5 Mhz pre sťahovanie a 2x5 MHz pre odosielanie dát.

Na Slovensku využíva doposiaľ najrýchlejší variant 3G siete dvojica operátorov Orange a Telekom. Nasadená technológia DC-HSDPA (dvojica nosných – dual carrier) spolu s HSUPA pre rýchlejší uplink umožňujú surfovať s maximálnymi prenosovými rýchlosťami 42,2/5,76 Mbit/s. Operátor O2 zatiaľ podporuje len maximálnych 14,4/2 Mbit/s. Reálne rýchlosti v živej sieti sú však oveľa nižšie. Závisia od vyťaženia danej oblasti či iných faktorov.

Maximálna teoretická rýchlosť 3G siete je projektovaná na 672 Mbit/s pri sťahovaní dát. Je však potrebné spojiť až osem nosných signálov a použiť štvoricu antén na strane operátora aj mobilného zariadenia. Je nepravdepodobné, že sa tento variant dostane do skutočnej siete.

TIP: Sledujte rubriku o LTE internete. Všetky informácie o rýchlej sieti na Slovensku

Operátori sa totiž aktuálne viac zameriavajú na LTE, respektíve pravé 4G siete (ako LTE-Advanced). Tie používajú odlišnú moduláciu vhodnú aj do náročnejších prostredí, ako sú mestá či rýchle dopravné prostriedky. Slovenskí operátori spustili LTE sieť s maximálnymi rýchlosťami do 150 Mbit/s, čo je európsky štandard pri tomto type sietí.

Vo vývoji je tiež sieť piatej generácie. Svetoví lídri v oblasti telekomunikácií predpokladajú jej spustenie na rok 2020. Priniesť má napríklad maximálnu rýchlosť až 10 Gbit/s.

Čítajte aj Siete 3G čaká zrýchľovanie. Testuje sa 60 megabitov