20.8.2014 11:00 | MobilMania
Prvý dojem

Xiaomi Mi 4: Čínsky buldozér

Zdroj: Ľubomír Vnuk

Xiaomi už zvalcovalo čínsky trh, na rade je zvyšok sveta. Jeho novou zbraňou je Mi 4 so špičkovým hardvérom.

Viete, ktorá značka smartfónov aktuálne drží prvenstvo na gigantickom čínskom trhu? Nie je to Samsung, Nokia ani iný svetový gigant, je to Xiaomi. Za úspechom tejto firmy stojí cena, dizajn a špičková hardvérová výbava. A možno sčasti aj nápadná podobnosť s produktami značky Apple. Model Mi 4 je aktuálnou vlajkovou loďou a rôznymi cestičkami sa dostáva aj na Slovensko. Aký je?

Xiaomi Mi 4 je vlajkovou loďou jednotky na čínskom trhu. A to už niečo znamená

Lacné plasty? Kdeže

Xiaomi sa veľmi nesnaží tváriť, že sa neinšpiruje kalifornskými smartfónmi. Je to vidieť nielen na upravenom grafickom rozhraní, ale aj na dizajne telefónu či dokonca na tlačových konferenciách, na ktorých šéf firmy rád nosí modré džínsy v kombinácii s čiernym tričkom. Mierne hranaté tvary, strieborné lemovanie či mriežka reproduktoru v spodnej hrane všetko už len potvrdzujú.

Nečakajte ale lacné náhrady materiálov, použitých v iPhone. Možno nejde o luxusné sklo, v ruke však Mi 4 vyvoláva solídny dojem. Konštrukcia je pevná, ani pri silnom stlačení necítime vôľu. Hmotnosť sa vyšplhala tesne pod hranicu 150 gramov, a to pri rozmeroch 139 × 69 × 9 mm.

Telefón v žiadnom prípade nepôsobí lacným dojmom

Strieborné lemovanie okrem podozrivo známej mriežky reproduktoru ukrýva tiež univerzálny microUSB kábel, audio jack, otvor pre SIM kartu, drobné okienko infračerveného portu a ovládacie klávesy. Ovládač hlasitosti, rovnako ako zámok displeja, sa vďaka výrazným hranám nahmatávajú ľahko a poskytnú pritom adekvátnu odozvu.

Lemovanie pripomína iPhone 5/5S, a to najmä tvarovaním a mriežkou reproduktoru.

Špičkové parametre

Xiaomi sa za svoj najvybavenejší model nemusí hanbiť ani pred svetu známejšími konkurentmi, minimálne čo sa hardvérových parametrov týka. Päťpalcový IPS LCD displej disponuje FullHD rozlíšením a ponúkne tak hustotu zobrazenia až 441 ppi. Je dobre viditeľný aj na silnejšom svetle, avšak už po pár dňoch na ňom vidno miniatúrne škrabance. Sklíčko veľmi neodpudzuje odtlačky prstov.

Zadný kryt nie je odnímateľný, preto je otvor pre SIM kartu presunutý na ľavobok

Telefón je vybavený štvorjadrovým procesorom Krait 400 s taktom 2,5 GHz, použitý bol čipset Qualcomm MSM8974AC Snapdragon 801. K tomu všetkému sa pridáva grafický akcelerátor Adreno 330 a 3 GB pamäte RAM. Operačný systém Android 4.4.3 KitKat tak poháňa slušný kolos, či však bude naozaj stačiť na upravený Android, zistíme až v pripravovanom veľkom teste.

fotogaléria
Pod displejom je trojica senzorových klávesov Zdroj: Ľubomír Vnuk

Z pohľadu dátovej výbavy sa môžeme tešiť z podpory HSDPA do 42 Mbit/s, verzia s LTE sa ešte len chystá. Lokálne poslúži Wi-Fi štandardu 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0 a taktiež NFC. Fotoaparát sa chváli nielen 13-megapixelovým rozlíšením, ale tiež snímačom s veľkosťou 1/3“ a detekciou tváre. Video snímame v maximálnom rozlíšení 4K, Xiaomi sa tým radí k veľmi úzkej skupine takto vybavených smartfónov.

fotogaléria
Fotoaparát sľubuje dobré výsledky. Aká bude prax? Zdroj: Ľubomír Vnuk

Nie je Čína ako Čína

Ak od Xiaomi Mi 4 čakáte, že ponúkne takto nadupanú výbavu za „čínske“ ceny do 200 eur, sklameme vás. Na domácom trhu je tento výrobca pojmom a necháva si za novinku dobre zaplatiť. V zahraničných e-shopoch ju kúpite za približne 460 dolárov (v prepočte zhruba 340 eur). Na Slovensku oficiálna distribúcia chýba, s trochou šťastia ale narazíte na obchod, kde Xiaomi kúpite. Cena ale bude asi o tretinu vyššia, čím pomaly ale isto dorovnáva napríklad Samsung Galaxy S5 .

Najväčším konkurentom bude podobne vybavený Huawei Ascend P7 , ktorý je pri budovaní mena vo svetovom merítku o niečo úspešnejší. Kto má rád alternatívy, určite by sa mal obzrieť aj za Oppo Find 7 .

Za zapožičanie ďakujeme čitateľovi Patrikovi.