20.8.2014 10:15 | MobilMania
Video

Sony Xperia M2 Aqua: Odolná stredná trieda

Zdroj: Sony

Nový smartfón od Sony sa vďaka zvýšenej odolnosti nemusí báť vody a prachu. Nadväzuje na model Xperia M2.

Spoločnosť Sony oficiálne predstavila nového zástupcu smartfónov, ktorý spadá do strednej triedy. Novinka nesie označenie Xperia M2 Aqua, pričom priamo (funkciami aj dizajnom s prémiovými materiálmi) nadväzuje na pôvodný model Xperia M2. Ponúknuť však chce predovšetkým ešte lepšiu konštrukciu so zvýšenou odolnosťou.

Čítajte aj Sony Xperia M2 Aqua: Odolná stredná trieda

Novinka konkrétne spĺňa z pohľadu odolnosti stupeň krytia IP65/68, pričom by mala zvládnuť pracovať v hĺbke do 1,5 m po dobu ponorenia 30 minút. Zároveň je plne odolná voči prachu.

Technické parametre sú analogické k pôvodnému modelu Xperia M2. Na prednej strane nájdeme 4,8-palcový displej, ktorý však opäť pracuje len v nižšom rozlíšení 540 x 960 obrazových bodov. V útrobách je umiestnený štvorjadrový čip Snapdragon 400 od Qualcommu, ktorý je taktovaný na frekvencii 1,2 GHz. Grafickým akcelerátorom je Adreno 305, operačná pamäť RAM má kapacitu len 1 GB.

Sony Xperia M2 Aqua ďalej disponuje vnútorným úložiskom s kapacitou 8 GB (nie sú dostupné iné veľkostné verzie). Pokiaľ by uvedená kapacita nestačila (napríklad pre multimédiá), interný flash priestor sa dá ďalej rozširovať prostredníctvom slotu na pamäťové karty microSD (do 32 GB).

fotogaléria
Sony Xperia M2 Aqua Zdroj: Sony

Vo výbave ďalej nájdeme hlavný 8-megapixelový fotoaparát so senzorom Sony Exmor RS, LED bleskom a autofocusom, nechýba ani predná kamera (VGA video). Z pohľadu konektivity je novinka vcelku solídne vybavená. Či už ide o podporu sietí LTE štvrtej generácie, Bluetooth 4.0, aGPS, podporu pre technológiu Wi-Fi Miracast alebo NFC čip.

Spočiatku bude dostupná verzia iba so slotom pre jednu SIM kartu, neskôr však pribudne aj variant pre dve SIM karty. Čo je výhodné najmä vtedy, ak z rôznych dôvodov nevyužívame služby len jedného operátora.

Smartfón je dodávaný s operačným systémom Google Android 4.4 KitKat. O napájanie smartfónu sa stará batéria s kapacitou 2 330 mAh. Výrobca deklaruje výdrž do 11 hodín a 23 minút pri hovoroch alebo do 641 hodín v pohotovostnom režime. V režime prehrávania hudby by sa mal telefón žiadať na nabíjačku po vyše 37 hodinách, pri videu po 8 hodinách. Už tradične nechýba softvérový mód Stamina, ktorý dokáže predĺžiť celkovú výdrž na batériu. Zariadenie má rozmery 140 x 72 x 8,6 mm a hmotnosť 149 g.

fotogaléria
Sony Xperia M2 Aqua Zdroj: Sony

Predaj smartfónu odštartuje v priebehu jesene, pričom na výber bude čierne alebo biele farebné prevedenie. Informácie o cene zatiaľ známe nie sú. Dá sa očakávať, že Xperia M2 Aqua by mala byť o niečo vyššia ako v prípade jeho menej odolného „súrodenca“.

Sony Xperia M2 Aqua v skratke
Čipset Qualcomm Snapdragon 400, štvorjadrový, 1,2 GHz, grafika Adreno 305
Displej 4,8-palcový, 540 x 960 pixelov, 230 PPI
Pamäť 1 GB RAM, 8 GB ROM, slot na karty microSD (do 32 GB)
Fotoaparát/kamera Zadný 8-megapixelový s auto focus, nahrávanie videa do 1080p, Sony Exmor RS, HDR, predná kamera (VGA)
Operačný systém Android 4.4 KitKat
Pásma/dáta GSM GPRS/EDGE (2G), UMTS HSPA (3G), LTE (4G); do 42 Mbit/s (HSDPA), do 150 Mbit/s (LTE)
Konektivita NFC, Bluetooth 4.0, DLNA Certified, aGPS, Wi-Fi Miracast, GLONASS, ANT+, Wi-Fi Hotspot, Wi-Fi 802.11 b/g/n
Iné mono reproduktory, Clear Audio+, akcelerometer, ambient light, proximity senzor, magnetometer
Batéria 2 330 mAh
Rozmery 140 x 72 x 8,6 mm
Hmotnosť 149 g
Farby čierna a biela