22.8.2014 14:30 | MobilMania

Microsoft zápasí s klamlivými aplikáciami pre Windows Phone

Zdroj: Zive.sk

Počet aplikácií pre platformu Windows Phone sa čoraz rýchlejšie rozrastá. Niekedy je to však na úkor kvality.

Windows Phone Store je miesto, kde si môžu používatelia bezpečne stiahnuť požadovaný softvér bez toho, aby riskovali riziko zasiahnutia malvérom, ako je to pri sťahovaní aplikácií z neoverených internetových zdrojov. Aspoň tak by to malo fungovať. Na fakt, že to v prípade Windows Phone Store, ale aj Windows Store neplatí, upozornil portál Howtogeek.com.

Microsoft sa nedávno pochválil míľnikom, ktorým bolo prekročenie hranice 300-tisícej aplikácie v obchode pre platformu Windows Phone. Za posledný rok sa ich počet kombinovane pre Windows Store a Phone Store zvýšil o 94 percent. Naviac, základňa aktívnych vývojárov sa rozrástla o ďalšiu polovicu. Kdekto by povedal, že Microsoft je konečne na dobrej ceste.

fotogaléria
zdroj: Microsoft.com Zdroj: Microsoft.com

V skutočnosti majú oba obchody výrazný problém s kvalitou svojho obsahu. A hoci sa týka ako samotného Windowsu, tak aj systému Windows Phone, práve mobilnej platforme môže výrazným spôsobom uškodiť.

Nie je všetko zlato, čo sa blyští

Skúsení používatelia systému Windows Phone vedia, ako sa v obchode orientovať. Ak hľadajú jednu z populárnejších aplikácií, pre istotu si overia, či je vôbec pre Windows Phone dostupná. Následne si zistia jej presný názov a idú pokúšať šťastie do Windows Phone Store, kde by sa za bežných okolností museli doslova prebíjať desiatkami totožných nástrojov tváriacich sa ako originálny produkt.

fotogaléria
zdroj: windowsphone.com Zdroj: windowsphone.com

Práve tieto klamlivé aplikácie pre obchod predstavujú najzávažnejší problém. Často ide o softvér odkazujúci na mobilnú verziu hľadanej služby, no pritom si od používateľa pýtajú poplatok. To isté platí aj u aplikácií, ktoré vám za poplatok sprostredkujú odkaz na stiahnutie originálneho softvéru, ktorý je často dokonca zadarmo.

fotogaléria
zdroj: windowsphone.com Zdroj: windowsphone.com

Rovnako to funguje aj v prípade aplikácie Gmail 2014 Pro. Tá sa používateľov snaží na pohľad zaujať, no namiesto kvalitného e-mailového klienta dostanú prístup do obyčajnej mobilnej verzie služby. Samozrejme za necelé jedno euro.

Situácia je o to komplikovanejšia pre používateľov, ktorí si kúpili nový smartfón a s operačným systémom nemajú takmer žiadne skúsenosti. No aj oni už po pár minútach neúspešného pátrania po hľadanej aplikácii pochopia, že tu niečo nie je v poriadku.

Keď víťazí kvantita nad kvalitou

Snaha ľudí zarobiť z práce iných ľudí nie je žiadnou novinkou. No sám Microsoft mohol toto úsilie nechtiac podporiť.

V marci 2013 totiž spustil kampaň „Keep The Cash“, ktorou chcel motivovať vývojárov k tvorbe aplikácií pre svoju platformu. Podmienky však vôbec nekládli dôraz na kvalitu spomínaných produktov.

fotogaléria
zdroj: howtogeek.com, Microsoft Zdroj: howtogeek.com, Microsoft

Akýkoľvek vývojár mohol získať až dvetisíc amerických dolárov (približne 1 500 eur), sto dolárov (okolo 75 eur) za každú vytvorenú aplikáciu. Vývojárom sa tak viac oplatilo uviesť niekoľko rýchlo spracovaných kódov, ako vyvinúť kvalitný nástroj, ktorý by si neskôr používatelia skutočne obľúbili.

Microsoft tak nepriamo podporil kvantitatívnu stránku Windows Phone Store namiesto toho, aby sa zameral na kvalitu.

Možnosť zakročiť: Ľahostajnosť či nedostatky v systéme?

Tak ako do AppStore či Google Play, ani do Windows Phone Store sa nedostane akákoľvek aplikácia bez toho, aby neprešla schvaľovacím procesom.

Každá aplikácia prechádza procesom certifikácie. Až po jej udelení je sprístupnená pre verejnosť. Kedysi tento proces vykonávali zamestnanci spoločnosti, ktorí osobne testovali každú aplikáciu. V súčasnosti sa certifikácia vykonáva strojovo a prebieha rýchlejšie.

Akýkoľvek algoritmus však na sto percent nedokáže nahradiť človeka, ktorý aplikáciu osobne vyskúša a odhadne jej prípadné riziká. To však nemení nič na fakte, že aj v minulosti sa do Windows Phone Store dostávali podobné aplikácie.

Kontrola obsahu prešla v posledných mesiacoch výraznou premenou. Zatiaľ čo doteraz museli developeri čakať aj niekoľko dní, kým bola ich aplikácia schválená, dnes celý proces trvá len pár minút. Vývojári škodlivých aplikácií tak môžu skúšať šťastie a upravovať svoj softvér dovtedy, kým certifikáciou neprejde.

Nie každý je trpezlivý

Dôvod, prečo hovoríme najmä o platforme Windows Phone je jednoduchý. Nie je totiž natoľko rozšírený ako Windows. Ten je vo svete osobných počítačov jasnou voľbou drvivej väčšiny používateľov. No Windows Phone si podobné problémy so svojim 2,5-percentným trhovým podielom nemôže dovoliť.

Nekvalitné služby produkujú nespokojných zákazníkov. A nespokojný zákazník je na najlepšej ceste k prechodu ku konkurenčnej platforme. A keďže konkurencia je v tomto prípade oveľa známejšia a poskytuje širší výber ako zariadení, tak aj aplikácií, nebude to práve najťažšia voľba.

Microsoft ale vykresal malú iskierku nádeje a svojím stanoviskom pre magazín Slate.com sa už stihol k celej situácii vyjadriť. „Na základe odozvy od zákazníkov a vývojárov sme v súčasnosti podnikli opatrenia, aby sme používateľom pomohli vyhľadať špecifické tituly aplikácií“, uvádza Microsoft a pokračuje: „Tieto aktualizácie poskytujú jasné inštrukcie pre vývojárov a taktiež zlepšujú našu schopnosť identifikovať, otestovať a odstrániť problematické aplikácie.“

Spoločnosť sa zároveň vyjadrila, že chce dosiahnuť rovnováhu medzi príležitosťami pre vývojárov a kvalitou, ktorú používatelia Windows Phone Store a Windows Store očakávajú. Nám neostáva nič iné ako čakať, či sa to Microsoftu naozaj podarí.

(1 EUR = 1,3267 USD)