22.8.2014 17:04 | Bleskovky MobilMania.sk

Opera bude predvolená na mobiloch Microsoftu. Okrem Lumií

Zdroj: archív

Opera sa stala predvoleným prehliadačom na telefónoch Microsoftu. Nie však so systémom Windows Phone.

ikona Opera Zdroj: archív

Tvorca prehliadača Opera oznámil , že podpísal licenčnú dohodu s firmou Microsoft. V rámci uvedenej dohody sa produkt Opera Mini stane predvoleným prehliadačom na väčšine zariadení Microsoftu – ide o telefóny postavené na platformách Series 30+, Series 40 a Asha. Dohoda sa netýka línie Lumia so systémom Windows Phone.

Novo dodávané telefóny by zároveň mali prichádzať s predvoleným prehliadačom Opera Mini od výroby. Prehliadač od Opery tak nahradí pôvodne predvolený prehliadač Xpress Browser od Nokie.

Ide o zaujímavú dohodu. No je potrebné pripomenúť, že spoločnosť Microsoft sa v rámci nedávneho ohlásenia novej stratégie rozhodla preriediť portfólio svojich mobilných produktov. Zmena a týka predovšetkým zariadení bez operačného systému Windows Phone. Microsoft sa plánuje do budúcnosti plne sústreďovať už len na túto platformu. Nové modely by tak nemali byť uvádzané u telefónov postavených na platformách ako Asha alebo Series 40 a „stopku“ uvidela aj línia Nokia X, využívajúca systém Android. Produkcia, distribúcia i podpora týchto existujúcich zariadení však bude pokračovať naďalej.

Čítajte aj Opera bude predvolená na mobiloch Microsoftu. Okrem Lumií

Stránka Neowin.net pridáva aj doplňujúce informácie. Používateľom (ktorí ešte neprešli) by sa mali od októbra začať zobrazovať upozornenia, ktoré im ponúknu podrobnejšie informácie ohľadne prechodu z prehliadača Xpress Browser na Opera Mini. Termíny zobrazovania notifikácií sa budú líšiť podľa rodiny produktov. Opera Software plánuje plne podporovať používateľov počas obdobia prechodu, ktoré bude trvať od októbra 2014 do decembra 2015. Prehliadač Xpress Browser zároveň bude do decembra 2015 fungovať v režime údržby.