28.8.2014 08:30 | MobilMania
Video

Odkúpenie Nokie zdržalo príchod nových smartfónov

Zdroj: Zive.sk

Používatelia si chcú vyberať okrem hardvéru aj softvér. HTC čakalo, ako dopadnú zmeny v Microsofte.

fotogaléria
HTC One (M8) for Windows Zdroj: HTC

Microsoft sa po oznámení akvizície mobilnej divízie Nokie netajil, že chce aktívne spolupracovať s ďalšími výrobcami hardvéru a poskytnúť zákazníkom väčší výber smartfónov s operačným systémom Windows Phone. Odvtedy už ubehlo relatívne dosť času, no mnohých noviniek sme sa doposiaľ nedočkali. Situácia sa však má čoskoro zmeniť, zistil server Cnet.com.

Základom úspechu je podľa špecialistov dostupnosť zariadení so špičkovou výbavou, čím platforma získava na atraktivite a vzbudzuje u ľudí záujem. Kvalitne vybavené modely s Windows Phone ale chýbajú. Výnimkou sú len tohtoročná Lumia 930 a nedávno predstavený HTC One M8 for Windows .

„Ak sa pozriete na všetky dostupné Windows Phone zariadenia, neexistuje skutočne prémiový smartfón porovnateľný s Androidmi,“ uviedol pre Cnet.com šéf amerického HTC Jason McKenzie s tým, že ak spoločnosť uvádza vlajkovú loď, ide o telefón postavený na Androide. Zároveň sa ale domnieva, že spotrebiteľ by mal mať možnosť výberu a to i napriek nízkemu trhovému podielu danej platformy.

Čítajte aj Odkúpenie Nokie zdržalo príchod nových smartfónov

Myšlienka priniesť vlajkovú loď HTC v edícii s Windows Phone sa zrodila v januári počas veľtrhu Consumer Electronics Show. Na podujatí sa stretli viceprezident Microsoftu pre operačné systémy Terry Myerson, šéf HTC Peter Chou a predstavitelia Verizon Wireless.

Zástupcovia amerického operátora si uvedomovali medzeru v segmente vyššej triedy. Spoločnosť pritom patrí k partnerom Microsoftu už dlhšie. Zákazníkom ponúkla špeciálne verzie telefónov Nokia Lumia Icon a Nokia Lumia 928.

Viceprezident pre marketingové operácie Verizonu Jeff Dietel priblížil, že aj keď išlo o podarené kusy, top model od HTC sa hodí pre inú skupinu klientov. „HTC bolo viac synonymom materiálu a prevedenia ako iba skutočne dobrého dizajnu,“ uviedol. Jedným dychom doplnil, že taiwanská firma má v Spojených štátoch silnejšiu pozíciu ako Nokia a zákazníci požadujú väčší výber aj v oblasti softvérovej výbavy.

Prácu uľahčil vylepšený operačný systém

Pomôcť s ďalším rozširovaním ponuky má aktualizácia Windows Phone 8.1 , ktorú Microsoft predstavil na jar. Priniesla podporu pre tlačidlá priamo na displeji, takže smartfón už nemusí disponovať hardvérovými ovládacími prvkami. Takisto pribudla kompatibilita s modernými čipmi Qualcommu. Tvorcovia tak môžu využiť koncepty pre Android a ponúknuť alternatívu so systémom od Microsoftu.

Čítajte aj Odkúpenie Nokie zdržalo príchod nových smartfónov

Behom nasledujúcich šiestich mesiacov by sa malo na trhu objaviť až 14 noviniek. Niektoré využijú práve prevedenie modelov s konkurenčnou platformou, uviedol v rozhovore viceprezident Microsoftu Darren Laybourn.

Doposiaľ platilo, že výrobcovia museli smartfóny navrhovať od nuly a využívať rozdielne komponenty, čo spoločne s podporou dvoch špecifikácií zvyšovalo náklady. A napríklad stratové HTC si mrhanie zdrojmi dovoliť nemôže.

Rast musia rozbehnúť odznova

Ak nepočítame model 8XT z júna 2013 pre operátora Sprint, taiwanská spoločnosť predstavila telefón s Windows Phone naposledy na jeseň 2012 . Dlhý časový odstup však majú na svedomí aj Microsoft s Nokiou. „Čakali sme, ako sa ich vzťah bude vyvíjať,“ povedal McKenzie. „Potom prišla akvizícia a zmena režimu v Microsofte. Neboli sme si istí, aká bude ich stratégia,“ vysvetlil okolnosti.

Tvorca Windows odvtedy stihol okrem prevzatia divízie Nokia Devices and Services vymeniť šéfa, keď Steva Ballmera nahradil Satya Nadella. Nový lodivod podľa medializovaných informácií navyše nesúhlasil s plánom získať výrobu telefónov pod vlastnú kontrolu. Spoločnosť neskôr oznámila aj novú stratégiuprepúšťanie 18 000 zamestnancov .

Čítajte aj Odkúpenie Nokie zdržalo príchod nových smartfónov

Neprehľadná situácia sa odrazila aj vo vývoji trhového podielu Windows Phone. Ešte v druhom štvrťroku 2013 platforma dosiahla 3,7 percenta. Po oznámení dohody získať výrobu telefónov pod vlastné krídla minulý september sa trend otočil.

Už v treťom kvartáli 2013 nastal pokles o jednu desatinu a v nasledujúcom o ďalších šesť desatín. V druhý štvrťrok tohto roka sa dostal na 2,5 percenta, čo je úroveň z konca roka 2012, kedy sa rozbiehal predaj zariadení s Windows Phone 8. Analytici IDC a Gartneru pritom v roku 2011 očakávali, že sa systém od Microsoftu stane v roku 2015 trhovou dvojkou s približne 20 percentami, písal Bgr.com.

fotogaléria
Zdroj dát: IDC Worldwide Mobile Phone Tracker Zdroj: IDC Worldwide Mobile Phone Tracker

Veľa špekulácií, žiadne ovocie

Napriek vlastnej produkcii zariadení však Microsoft chce pokračovať v nastolenom trende a budovať partnerstvá s ďalšími firmami. V médiách sa už skloňovali firmy ako Sony , LG, Lenovo , či Micromax . Vietor na pulty predajní napriek tomu neprišiel. Navyše nejde o dominantných hráčov. Významnejšiu podporu by mohla priniesť neohrozená jednotka Samsung, ktorá predávala Samsung Galaxy S III alias Ativ S.

Nevyhnutnosť pestrejšieho spektra zdôraznili pre Cnet.com aj odborníci. „Microsoft potrebuje na výrobu hardvéru ešte niekoho, než je spoliehanie sa len na vlastnú dielňu Nokie,“ myslí si špecialista Recon Analytics Roger Entner. Maribel Lopezová z Lopez Research síce ocenila smartfóny Nokie, no dodala, že na posilnenie ekosystému je treba ďaleko viac.

Odborník Reticle Research Ross Rubin upozornil na zaujímavú skutočnosť, ktorá situáciu Microsoftu komplikuje. „Výrobcovia telefónov majú radi istotu. Sú závislí od Googlu alebo Apple. Chcú si nechať svoje možnosti otvorené,“ podotkol.