28.8.2014 11:37 | MobilMania

Test navigácií pre smartfóny: Tri najlepšie a bezplatná

Zdroj: dreamstime

Hľadáte kvalitnú softvérovú navigáciu do mobilu či tabletu? Pozrite si výsledky nezávislých testov.

Nezávislý časopis dTest podrobil testu niekoľko bezplatných i platených navigácií, určených pre smartfóny. Z testu vyšli najlepšie aplikácie TomTom, Navigon a iGo Primo Europe.

Bez starostí až do cieľa

Vlastníte smartfón? Pokiaľ máte prístroj, využívajúci systém iOS alebo Android, máte aj navigáciu. Tá je totiž súčasťou základného balíka aplikácií, už nainštalovaných do nového telefónu. Stiahnuť si, samozrejme, môžete aj iné aplikácie, ktoré vás privedú do cieľa.

Aby sme určili, s ktorou sa cestuje najlepšie, vyskúšali sme ich presne 12, šesť zadarmo a šesť spoplatnených. So žiadnou z nich sme sa nestratili, no s niektorými bola cesta jasnejšia a prehľadnejšia.

Na MobilManii vám ponúkame tri najlepšie a ďalšiu, ktorá je najlepšia z tých zadarmo. Detailné výsledky nájdete v augustovom vydaní dTest.

Za peniaze kvalita

fotogaléria
TomTom Zdroj: TomTom

Najsilnejší hráči na trhu klasických navigácií do auta TomTom a Garmin (aplikácia Navigon) v rebríčku navigácií pre smartfóny vedú. Ich prednosťami sú hlavne lepšie znázornené situácie, zrozumiteľnosť hlasových pokynov alebo rýchlosť výpočtu a prepočtu trasy.

V zobrazovaní by sme nejaké nedostatky našli, napríklad horšiu perspektívu mapy v prípade Navigonu alebo zbytočne veľké merítko v mestskej zástavbe u navigácie TomTom, kvôli ktorému sa zhoršuje možnosť predvídať. Všeobecne je však navigácia na dobrej úrovni. Mapové podklady sú v cene, je možné ich stiahnuť do telefónu a využívať tak navigáciu bez pripojenia na internet aj v zahraničí. To je najväčšou prednosťou tzv. offline navigácií, medzi ktoré patria všetky platené aplikácie.

TomTom ponúka iba celý balíček máp v objeme 1,9 GB, zatiaľ čo Navigon umožňuje pri sťahovaní máp vyberať. Druhý variant je z hľadiska pamäte telefónu používateľsky prijateľnejší.

Verzie pre operačný systém iOS sú drahšie ako pre Android. TomTom pre iOS stojí 69,99 eur, zatiaľ čo pre Android 42,99 eur. Pri Navigone je rozdiel v cene približne 30 eur, drahšia verzia pre iOS stojí 89,99 eur. Aplikácia Navigon ako jediná z testovaných neumožňuje aktualizáciu máp zadarmo, ale za poplatok. Za 20 eur budete každé tri mesiace dostávať čerstvé mapové podklady.

fotogaléria
Navigon Zdroj: Garmin Wuerzburg GmbH

Naopak, ako jediná zo všetkých spolatnených ponúka služby Live bez obmedzenia. Aplikáciu iGo Primo môžu využívať iba majitelia iPhonu. Pri jej inštalácii je nutné stiahnuť balíček máp s veľkosťou 1,8 GB, čo môže byť vzhľadom k obmedzenej pamäti týchto telefónov problém. Zobrazenie mapy a trasy je na jednej strane prehľadné, no na druhej strane môže byť kvôli pestrým a kontrastným farbám trochu rušivé. Hlasová navigácia je priemerná.

Proti gustu žiadny dišputát

Víťaza testu sme určili, ale je možné, že sa práve vám bude zdať lepšia iná aplikácia, ktorá u nás v celkovom hodnotení dopadla o niečo horšie. Zatiaľ čo niekomu môže pestré grafické zobrazenie vyhovovať, iného môže rušiť. Líšiť sa môže tiež pohľad na zobrazovanie informácií. Niekomu bude vyhovovať „čistý“ displej s minimom údajov, iný bude chcieť vedieť o prebiehajúcej trase a ďalších skutočnostiach čo najviac informácií. Výber navigácie je teda čiastočne záležitosťou subjektívnych preferencií.

Objektívnu stránku sme však dotiahli do dokonalosti, keďže sme všetkým aplikáciám zaistili úplne rovnaké podmienky pre test. Nevyrazili sme s nimi do bežnej premávky, ale trasu sme najprv prešli a zaznamenali. Navigácie boli potom umiestnené vedľa seba v laboratóriu na stole, kde vďaka simulátoru GPS signálu a natočenému obrazovému záznamu trasy vyrazili na skutočnú cestu. Vďaka tomu sme mohli navigácie medzi sebou objektívne porovnať a zistiť, ktorá pracuje s informáciami lepšie.

Ako to dopadlo

fotogaléria
Waze Zdroj: Waze

Najlepšou platenou navigáciou pre smartfóny je TomTom, podporovaný operačnými systémami iOS a Android. Jej prednosťou je rýchle zadávanie adresy, zrozumiteľnosť hlasovej navigácie, jasnosť inštrukcií a celkovo prehľadné zobrazovanie informácií na displeji.

Detailné hodnotenie všetkých navigácií ponúkame v tabuľke na konci článku.

Medzi bezplatnými navigáciami bola v teste najlepšia Waze , podporovaná všetkými operačnými systémami. Nie je to len obyčajná navigácia, funguje zároveň ako sociálna sieť, cez ktorú si vodiči môžu vymieňať informácie o doprave alebo sa môžu na dopravnú situáciu pýtať medzi sebou. Zároveň môžete na mape sledovať pohyb ostatných používateľov a byť tak súčasťou určitej komunity. Dobré hodnotenie za navigáciu jej síce utieklo o percento, ale v kľúčových skúškach dostala prinajhoršom uspokojivú známku.

TIP: Stiahnite si pre iOS, AndroidWindows Phone

Platená aplikácia alebo zadarmo?

Všetky platené navigácie sú takzvané offline navigácie, ktoré si sťahujú mapové podklady do telefónu a nepotrebujú tak prístup k internetu. Napríklad pri ceste do zahraničia tak nebudete prijímať živé dopravné spravodajstvo (obdoba RDS-TMC pre autorádiá), ktoré využíva informácie od ostatných používateľov rovnakej aplikácie. V prvom rade ho ale musíte mať zaplatené, pretože až na výnimky ho výrobcovia platených aplikácií neposkytujú zadarmo.

fotogaléria
iGo Primo Europe Zdroj: NNG Global Services Kft.

Príjem živého dopravného spravodajstva je tiež jedným z dôvodov, prečo aj offline navigácie prenášajú určitý malý objem dát. Pokiaľ sa rozhodnete pre stiahnutie aplikácie zadarmo, najskôr narazíte na takzvanú online navigáciu, ktorá bez pripojenia na internet nefunguje, respektíve nevypočíta trasu ani nezobrazí vašu polohu na mape.

Takže v zahraničí je bez dátového pripojenia nanič. Na druhej strane je ku všetkým bezplatným navigáciám poskytované živé dopravné spravodajstvo, ktoré posúva aktuálnosť informácií ešte ďalej.

U online navigácií sa nemusíte starať o aktualizáciu máp. Pre navigáciu si totiž mapové podklady vždy sťahujú z internetu, kde bude pripravená ich najnovšia verzia. Naopak, u offline navigácií sa niekedy môžete stretnúť so spoplatnenou aktualízáciou mapových podkladov. Je vhodné zistiť si to vopred.

Na čom sme testovali

fotogaléria

Kvôli porovnateľnosti výsledkov testovaných aplikácií sme pre všetky použili rovnaké telefóny. Vybrali se jedny z najlepších, ktoré sú v súčasnej dobe na trhu. Verzie pre Android sme testovali na modeli Samsung Galaxy S4 s operačným systémom Jelly Bean (verzia 4.3) a verzie pre iOS na modeli Apple iPhone 5S s operačným systémom 7.0.4. Na telefóne Nokia Lumia 1020 testujeme navigácie pre telefóny s operačným systémom Windows Phone (OS verzie 8.0.10517.150). Je teda možné, že na menších a menej výkonných telefónoch budú niektoré výsledky horšie ako v teste.

Výsledky podľa aspektov

Pozrite si výsledky troch najlepších navigácií pre smartfóny, ktoré vzišli z testu magazínu dTest. V tabuľke uvádzame trojicu najlepších navigácií z celkového poradia, a najlepšiu bezplatnú navigáciu:

TomTom Europe Navigon iGo Primo Europe Waze social GPS Maps & Traffic
Linky na stiahnutie iOS a Android iOS, Android a Windows Phone iOS iOS, Android a Windows Phone
Testované na operačnom systéme iOS Windows Phone iOS Android
Mapové podklady Európa Európa Európa Svet
Cena 69,99 € 84,99 € 64,99 € Zadarmo
Cena aktualizácie máp Zadarmo 19,99 € Zadarmo Zadarmo
Hodnotenie kvality Dobré, 74 % Dobré, 73 % Dobré, 71 % Dobré, 63 %
Navigácia Dobré, 72 % Dobré, 68 % Dobré, 65 % Uspokojivé, 59 %
Rýchlosť spustenia / nájdenie satelitov ⁻⁻⁄⁺ ⁺⁄⁺ ⁻⁻⁄⁺ ⁺⁺⁄⁺
Výpočet trasy / prepočet trasy ⁺⁺⁄⁺⁺ ⁺⁺⁄⁺⁺ ⁺⁺⁄⁺ ⁺⁺⁄⁺⁺
Vizuálna navigácia: diaľnice / mesto ⁺⁄⁺⁺ ⁺⁄○ ⁺⁄⁺ ○⁄⁺
Informácie na displeji / čitateľnosť displeja (celkovo) ⁺⁺⁄⁺ ⁺⁺⁄⁺ ⁺⁺⁄○ ⁺⁄⁺
Hlasové pokyny: diaľnice / mesto ⁺⁺⁄⁺ ⁺⁺⁄⁺ ○⁄⁺⁺ ⁺⁺⁄○
Hlasitosť a zrozumiteľnosť
Navigácia bez signálu GPS / režim pre chodcov ○⁄⁺⁺ ⁺⁺⁄⁺⁺ ⁺⁄⁺⁺ ⁻⁻⁄⁻⁻
Obsluha Dobré 78% Dobré 76% Dobré 75% Dobré 74%
Návod na použitie / zapínanie ⁻⁻⁄○ ⁻⁻⁄⁺ ⁻⁻⁄○ ⁻⁄⁺⁺
Výber cieľa / možnosti voľby trasy ⁺⁺⁄⁺ ⁺⁺⁄⁺ ⁺⁺⁄⁺⁺ ⁺⁺⁄⁺
Dotykový displej ⁺⁺ ⁺⁺ ⁺⁺ ⁺⁺
Ponuka / zmena nastavení ⁺⁺⁄⁺ ⁺⁄⁺ ⁺⁄○ ⁺⁺⁄○
Aplikácia Veľmi dobré, 87 % Veľmi dobré, 98 % Veľmi dobré, 87 % Nedostatočné, 13%
Výpočet trasy bez internetu / navigácia bez internetu áno/áno áno/áno áno/áno nie/nie
Sťahovanie máp do prístroja ⁺⁺ ⁻⁻
Nákup a inštalácia ⁺⁺ ⁺⁺ ⁺⁺ ⁺⁺
Vybavenosť Dobré, 60 % Dobré, 77 % Dobré 69 % Dobré 66 %
Počet krajín ⁺⁺ ⁺⁺ ⁺⁺ ⁺⁺
Vkladanie uzávierok áno áno áno áno
Živé dopravné spravodajstvo / počet mesiacov zadarmo áno / 0 áno / neobmedzene áno / 12 áno / neobmedzene
Použitie pre handsfree hovory
Prevádzková doba (min) ⁺ 156 ⁺ 290 ⁺ 225 ⁺ 193
Technícké údaje / vybavenie
Podporované operačné systémy iOS / Android Windows Phone / iOS / Android iOS Android / iOS / Windows Phone
Trasa: najrýchlejšia / najkratšia / úsporná áno / áno / áno áno / áno / nie áno / áno / áno áno / áno / nie
Možnosť zadať prejazdné body áno áno áno áno
Trasa pre: nákladné autá / motocykle / bicykle / chodcov nie / nie / áno / áno áno / áno / áno / áno áno / áno / áno / áno nie / nie / nie / nie
Plánovač trasy / asistencia radenia do jazdných pruhov áno / áno áno / áno áno / áno nie / áno
Výber podľa súradníc / z mapy áno / áno áno / áno áno / áno áno / áno
Počet navrhnutých alternatívnych trás 1 3 4 3
Prenesené dáta pri plánovaní 10 km trasy (kB) 18,4 × 30,6 40
Prenesené dáta pri navigovaní na 10 km trase (kB) 6,3 × 2,1 40

TIP: Detailné výsledky nájdete v augustovom vydaní dTest