2.9.2014 07:01 | MobilMania

Operátori v auguste: Zmeny v dátach a rozširovanie LTE

Zdroj: dreamstime

Nové ponuky a množstvo zmien v dátových paušáloch. Prečítajte si operátorský prehľad mesiaca.

ikona vseobecna mobil Zdroj: dreamstime

Uplynulý letný mesiac priniesol až prekvapivo veľa noviniek u mobilných operátorov. Telekom opäť rozširoval službu 4G internetu a zrušil cenové príplatky. Orange už intenzívne pripravuje nové lokality s rýchlymi dátami. Swan oznámil, že našiel dodávateľa LTE technológie.

O2 prišlo na konci mesiaca s novým systémom dotácií na hardvér a výrazné zmeny nastali aj v dátových programoch. Všetky dôležité informácie sme pre vás zhrnuli v augustovom operátorskom prehľade. Rovnaký sumár TOP udalostí sme vám priniesli už v júli.

Navigácia aj diamantový paušál

Zmeny v O2 paušáloch: O2 predstavilo nový, najvyšší variant O2 Paušálov. Diamantový program zahŕňa v cene aj možnosť využívania v roamingu či bonus na telefón 528 eur (počas dvoch rokov). Stojí 65 eur mesačne. Spolu s novinkou prišli aj zmeny v dotáciách – O2 ponúkne vyššiu zľavu, no zároveň sa predĺžilo splácanie zariadenia z 18 na 24 mesiacov.

Čítajte aj Operátori v auguste: Zmeny v dátach a rozširovanie LTE

Navigácia k Happy: Ak si vyberiete paušál Happy a objednáte si ho cez e-shop, môžete dostať ako bonus navigáciu Sygic bez poplatkov na 30 mesiacov. Ponuku nemôžete skombinovať s odmenou vo forme bezplatného Happy roamingu.

Čítajte aj Operátori v auguste: Zmeny v dátach a rozširovanie LTE

5-eurový paušál v Orangei: Ak máte záujem o jednoduchý paušál s neveľkým mesačným poplatkom, Orange vám po novom v e-shope ponúkne variant Sova 5 eur. Pôvodne mal operátor túto ponuku dostupnú iba „podpultovo“, teda na vyžiadanie si, v predajniach či cez zákaznícku linku.

Práve pri webovej objednávke sú dostupné zaujímavé akcie. Jednou z nich je program mobilného internetu – 700 MB za 1,99 eura mesačne, po minutí dát sa rýchlosť prenosov spomalí na 128 kbit/s.

Čítajte aj Operátori v auguste: Zmeny v dátach a rozširovanie LTE

Operátori sa ženú za LTE

Rýchle dáta boli aj v auguste veľkou témou. Telekom spustil sedem nových lokalít , Orange ešte len pripravuje rozšírenie pre tretí kvartál tohto roka. LTE od Orangeu je tak zatiaľ dostupné iba v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach. Do konca roka má ísť celkovo o 24 miest.

Swan si vybral dodávateľa siete . LTE technológiu mu dodá čínska firma ZTE. Prvotne ohlasovaný septembrový štart nováčik napokon nestihne – informoval, že prvé testovacie hovory očakáva v októbri. Zatiaľ stále nie je jasné, kedy presne príde firma s komerčnou ponukou. Malo by sa tak stať na jeseň.

Spolu s príchodom LTE sietí menia operátori aj ponuku mobilných dát:

Orange dal sľub. Zruší prenosový poplatok

O2 predĺžilo bonus za prenos čísla do konca septembra. Zákazníci môžu získať naďalej 150 eur pri nákupe paušálu cez e-shop. Akciu k prenosu čísla s rovnakou odmenou má aj Orange. Bližší prehľad prenosových bonusov prinesieme v samostatnom článku.

Zákazníci zároveň naďalej platia prenosový poplatok, a to pri odchode z Orangeu alebo Telekomu. Orange má taxu osem eur, Telekom si vypýta 7,97 eura.

Orange už sľúbil, že najneskôr od nového roka poplatok zruší. Telekom sa zatiaľ nepridal – predtým však taxu dlhodobo obhajoval administratívnymi nákladmi. O2 spoplatnenie prenosov čísel kritizuje.