3.9.2014 17:54 | Bleskovky MobilMania.sk

VÚB spustila bezkontaktné platby mobilom. Bez operátorov

Zdroj: VÚB

Visa Europa spustí v spolupráci s VÚB bezkontaktné platenie mobilom.

Klienti VÚB banky budú môcť využiť NFC platby mobilom. Spoluprácu dnes oznámila VÚB banka, Intesa Sanpaolo Card a Visa Europe. Nasadená bude technológia HCE (Host Card Emulation), pri ktorej banka a kartováspoločnosť nebude potrebovať spoluprácu mobilných operátorov.

Na využitie služby bude potrebné mať telefón s podporou NFC technológie a operačným systémom Android 4.4 (KitKat) a aplikáciu z Google Play Store a následná aktivácia.

Čítajte aj VÚB spustila bezkontaktné platby mobilom. Bez operátorov

Banky prinášajú čoraz viac bezkontaktných terminálov u obchodníkov. Doposiaľ vymenili polovicu.

Treba tiež vlastniť účet vo VÚB banke a kartu Visa, ďalšie podrobnosti banka neoznámila. Riešenie pre Windows Phone zatiaľ nebude dostupné. Podporované nebudú ani mobilné zariadenia od Apple, ktorým chýba NFC čip.

Doplnené o 17:55:  Banka spresnila, že služba je momentálne dostupná iba pre vybranú vzorku klientov, bližšie detaily pritom nespresnila. „Pilotná prevádzka bude ukončená a zároveň bude služba sprístupnená širokej verejnosti do konca tohto roku,“ uviedla hovorkyňa VÚB banky Alena Walterová.

NFC karta bude ponúkaná po spustení ako samostatný produkt. V prvej fáze pôjde o debetnú kartu Visa Inspire, neskôr chce ponúknuť tento typ technológie na všetky štandardné produkty. „Cenník ponúkanej služby  bude zverejnený po ukončení pilotu,“ dodala Walterová.

Služba sa v budúcnosti možno rozšíri aj na platformu Windows Phone, či na iOS a pripravovaný iPhone 6[FM1]  , ktorý možno ponúkne  NFC čip. „Ak to operačný systém mobilného telefónu umožní, budeme  sa snažiť toto riešenie rovnako implementovať,“ ozrejmila Walterová.

Pri HCE platbách je zabezpečujúca časť uložená v cloude – vo vzdialenom virtuálnom úložisku. Slovensko bude druhá krajina po Španielsku, kde Visa Europe HCE platby ponúkne. Kartová spoločnsť hovorí, že patríme medzi „špičkové a technologicky vysoko flexibilné trhy regiónu Visa Europe.“ O spustení týchto platieb u nás rozhodlo aj medziročné výrazne zvýšenie počtu bezkontaktných transakcií. V nasledujúcom období má spoločnosť oznámiť aj ďalšie banky, ktoré sa k NFC CHCE platbám pripoja.

Nie je pritom zatiaľ známe, dokedy potrvá pilotná prevádzku bezkontaktných mobilných platieb – pravdepodobne pôjde o niekoľkomesačné testovanie a následné komerčné spustenie.

Rovnaký spôsob platieb priniesla aj Slovenská sporiteľňa , a to prostredníctvom služby MasterCard Mobile. Do budúcna by mohli do tohto systému pribudnúť i ďalšie banky.

Digitálna peňaženka prinesie nové funkcie , a to vrátane NFC platieb so Slovenskou sporiteľňou.

Čítajte aj VÚB spustila bezkontaktné platby mobilom. Bez operátorov

Aj Tatra banka či Telekom

Na trhu už ponúka  mobilné bezkontaktné platby Tatra banka. Služba je ale výrazne obmedzená na niekoľko Android zariadení. Okrem toho je dostupná iba pre zákazníkov Orangeu a O2 s vymenenou NFC SIM kartou, ktorá slúži ako zabezpečujúci element.

Svoje riešenie má pre svojich zákazníkov aj Telekom. Využívať môžu virtuálnu NFC peňaženku , kde si dobijú kredit a uhrádzajú platby mobilom.

Na článku spolupracoval Peter Steigauf.