9.9.2014 09:01 | MobilMania

Test Samsung Galaxy Alpha: S náznakom luxusu

Zdroj: Ľubomír Vnuk

Kovové lemovanie, ultraštíhle telo aj nízka hmotnosť. Galaxy Alpha od Samsungu je fešák, ktorý cenou mieri vysoko.  

Aj zarytý priaznivec smartfónov od Samsungu musí uznať, že línia Galaxy je už veľmi dlhú dobu na jedno kopyto. Bežný spotrebiteľ nemá šancu od seba rozoznať desiatky takmer identických modelov. Nejasné fotografie a zahmlené informácie počas tohtoročnej jari ale naznačovali, že Samsung chystá niečo výnimočné – a hlavne kovové. Špekulácie sa naplnili iba čiastočne.

Čítajte aj Test Samsung Galaxy Alpha: S náznakom luxusu

Samsung Galaxy Alpha chce v ponuke zaujať miesto elegantného smartfónu

Tesný, ale nie vodotesný

Galaxy Alpha je v spoločnosti celebrita. Novinka okamžite budí pozornosť, za čo môže najmä prekvapivo štíhle telo a nízka hmotnosť. Rozmery dosahujú hodnoty 132 × 66 × 6,7 mm, a to len pri 115 gramoch. Kto niekedy v ruke držal zariadenia z radu Galaxy, okamžite spozná rozdiel. Pri porovnaní s S5 máte pocit, akoby v Alphe nebola vložená batéria.

fotogaléria
V porovnaní s Galaxy S5 je novinka viditeľne Zdroj: Ľubomír Vnuk

Kvalitnejší materiál v podobe kovového lemovania je cítiť na prvý dotyk, mobilu jednoznačne pristane. Fakt, že zadný kryt je z plastu, v praxi vôbec nevadí. Pogumovaná zadná strana dobre drží pri položení na stôl či iný rovný povrch, telefón sa ani v dlani zbytočne nešmýka. Naviac je takýto povrch odolnejší voči drobným škrabancom. Na kovovej časti sa u drvivej väčšiny majiteľov začnú časom objavovať nevzhľadné „ďobance“.

Plastový zadný kryt je skôr výhodou, lepšie drží na rovnom povrchu a odoláva drobným škrabancom

Po odstránení ohybného zadného krytu je zrejmé, že sa výrobca musel poriadne snažiť, aby do tak tenkého tela zmestil všetko potrebné. Jednotlivé časti k sebe na chlp lícujú, šetrilo sa aj na rozmeroch SIM karty. Použitý je rovnaký formát ako v iPhone 5/5C/5S, teda nanoSIM.

Výhodou stiesnených priestorov je stopercentná pevnosť. Mobil zo seba nevydá hlások ani pri silnom stlačení. Aj keď sa zdá byť Galaxy Alpha dostatočne chránený pred vodou a prachom, nie je. Zvýšená odolnosť chýba, čo bude pri porovnaní s vybavenejším bratom najväčšie mínus.

fotogaléria
Telefón nie je odolný voči vode ani prachu Zdroj: Ľubomír Vnuk

Strieborné lemovanie poskytlo dostatok miesta pre ovládacie prvky a konektory. Spodná časť s microUSB konektorom a mriežkou reproduktoru nápadne niečo pripomína, nejdeme ale rýpať do osieho hniezda. Pravú hranu obsadil zámok displeja, ľavú zas ovládač hlasitosti. Klávesy sú od povrchu odlíšené najmä ostrejšími hranami, aj napriek menším rozmerom sa tak ľahko nahmatávajú i stláčajú. Infračervený port v týchto miestach nenájdeme.

Vrchná hrana patrí audio jacku, spodok do istej miery pripomína úhlavného nepriateľa – iPhone

Čísla nehrajú rolu

fotogaléria
AMOLED panel má uhlopriečku 4,7 palca. Dá sa teda Zdroj: Ľubomír Vnuk

Novinka nejde ohurovať hardvérovými parametrami. Majitelia majú k dispozícii displej s rozumnou uhlopriečkou 4,7 palca, ktorý pracuje s HD rozlíšením (720 × 1 280 bodov). Táto kombinácia znamená hustotu zobrazenia 312 ppi, čím Super AMOLED panel rekordy isto neláme. Zároveň to je iba malý krôčik od vyše dvoch rokov starej vlajkovej lode Samsung Galaxy SIII, ktorá používala rovnaké rozlíšenie na uhlopriečke iba o desatinu palca väčšej.

Čitateľnosťou na priamom svetle sa telefón radí k lepšiemu priemeru, pri náklonoch sa farby nestrácajú. Chválime tiež príjemne klzký povrch, prst sa na sklíčku nezasekáva. V priestore pod displejom, konkrétne pod povrchom jediného pevného klávesu, nachádzame senzor odtlačkov prstov. Jeho spoľahlivosť nie je stopercentná, najmä v zhone sa bez poriadneho cviku snímanie na prvýkrát nedarí. Okrem odomykania displeja využijeme senzor tiež na autorizovanie platieb cez PayPal.

Druhý senzor sa nachádza na zadnej strane zariadenia. Sníma srdcový tep, čo využijeme najmä v spojitosti so známou fitness aplikáciou S Health.

Na prednej strane sa nachádza senzor odtlačkov prstov, zozadu mobil sníma srdcový tep

Osemjadrový procesor (štyri jadrá Cortex-A15 s taktom 1,8 GHz a štyri Cortex-A7 s 1,3 GHz) znie na papieri veľmi dobre, operačná pamäť RAM o kapacite 2 GB je dnes vo vyššej strednej triede štandardom. Interná pamäť 32 GB je taktiež slušným číslom, kým nevezmeme do úvahy absenciu podpory microSD kariet.

Viac ako básne na papieri nás zaujíma reálny chod systému Android vo verzii 4.4.4 KitKat. Napriek hromade nasilu vnútených bonusov, o ktoré je systém „obohatený“, je práca s telefónom svižná. Nedostatky vidíme iba pri práci s náročnejšími webovými stránkami a po čase aj v albumoch s fotografiami. Čistejší systém by mobilu pristal omnoho viac, toho sa ale v Samsungu asi nikdy nedočkáme.

TouchWiz je neoddeliteľnou súčasťou smartfónov Samsung

fotogaléria
Režim extrémneho šetrenia energie sľubuje Zdroj: Ľubomír Vnuk

V štíhlom tele sa našlo miesto pre akumulátor s kapacitou 1 860 mAh. Ani z ďaleka nejde o rekordné číslo, avšak výsledky výdrže nie sú zlé. My sme telefón nabíjali každý druhý večer.

Užil si bežnú prevádzku, teda niekoľko desiatok mailov denne, častý kontakt cez sociálne siete i telefonáty. Pri intenzívnom používaní by mal byť štandardom jeden deň.

Ku cti slúži zariadeniu fakt, že ponúka režim extrémneho šetrenia energie. Značné osekanie dostupných funkcií a čiernobiele prostredie vedia výrazne predĺžiť výdrž.

Neverte ale ružovým hodnotám, zobrazujúcim sa v spodnej časti displeja. Avízovaných 7 dní pri zostávajúcich 60 percentách v praxi nedosiahnete, odrátajte si podstatne viac než polovicu.

Plastika pomocou foťáku

Doplnkové aplikácie sa ničím neodlišujú od aktuálneho modelového portfólia značky. Nachádzame tu editor fotografií Štúdio, osobný magazín Flipboard, predinštalovaného klienta pre cloudovú službu Dropbox či zhluk aplikácií, zastupujúcich služby Google.

Ponuka ukrýva niekoľko doplnkových aplikácií, veľkú časť tvoria služby, ktoré poskytuje Google

Pridaná hodnota prostredia TouchWiz teda skôr spočíva vo funkciách, integrovaných do systému. Zaujímavosťou je takzvaný jednoduchý režim, sprehľadňujúci domovskú obrazovku a ponúkajúci na prvý pohľad iba niekoľko základných funkcií. Nechýba zjednodušenie práce gestami za pomoci senzorov a taktiež ani možnosť spustenia dvoch aplikácií súčasne na jednej obrazovke. Pri 4,7-palcovom displeji ale praktická stránka trochu kríva.

Opakom spúšťania dvoch aplikácií naraz je tzv. Jednoduchý režim

Príjemným bonusom je súkromný mód, ktorý pomocou odtlačkov uchráni fotografie, videá či iné citlivé súbory.

Vďaka senzoru odtlačkov prstov sa dajú ľahko chrániť citlivé dáta

Výrobca zľahka spestril aj prostredie fotoaparátu. Snímať môžeme naraz prednou aj zadnou kamerou, snímky tvárí je možné automaticky retušovať. Najviac ale zaujme selektívne zaostrovanie, ktoré zhotovuje dve fotky súčasne. Jedna zaostrí na blízky objekt, druhá na vzdialený. Fotograf si tak môže neskôr vybrať, na ktorú oblasť sa chce zamerať. Za pozornosť stojí tiež sférické snímanie okolia.

Prostredie fotoaparátu nešetrí funkciami

Kvalita snímok je na vysokej úrovni, pracujeme s maximálnym rozlíšením 12 Mpx. Fotografiám prekvapivo chýba šum, výrazným problémom nie sú ani prepaly. Za horších svetelných podmienok nás mobil núti držať ruky v pokoji, a tak jednoduchým trikom znižuje riziko rozmazaných fotiek. V núdzových prípadoch dobre poslúži aj LED blesk. Video zhotovíme v maximálnom rozlíšení 4K. Ak sa uskromníme s HD videom, telefón ponúkne tiež slow-motion sekvencie pri 120 fps.

Testovacie fotografie:

Ďalšie fotografie nájdete v galérii  >>>

Výtvory môžeme nahrávať na rôzne cloudové služby či sociálne siete, a to za pomoci LTE do teoretických 50 Mbps. Opačným smerom prúdia dáta rýchlosťou až do 300 Mbps. Menej šťastní z nás majú k dispozícii HSDPA a HSUPA. Nezávisle od pokrytia mobilných operátorov beží Wi-Fi, v tomto prípade je podporovaný štandard 802.11 a/b/g/n/ac. Zaujímavosťou je možnosť kombinovania LTE a Wi-Fi sietí a tým dosiahnutie vyššej prenosovej rýchlosti.

fotogaléria
Telefón bude dostupný v štyroch farebných Zdroj: Samsung

Hodnotenie: Drahý, ale podarený

Samsung Galaxy Alpha zanecháva u väčšiny opýtaných lepší, luxusnejší a praktickejší dojem než top model Galaxy S5 . A to aj napriek tomu, že papierovo v istých smeroch zaostáva. Skutočnú nevýhodu vidíme v absencii zvýšenej odolnosti a predovšetkým v cene. Za osvieženie v dizajnovom stereotype si Samsung necháva poriadne zaplatiť, cena sa šplhá až k 620 eurám. A to je, pri všetkej počestnosti, šialené číslo.

Najväčší konkurent, Galaxy S5, teda opäť pochádza z vlastných radov. Inžinieri z Ázie ale budú chcieť predovšetkým súperiť s očakávaným iPhonom , ktorý sa má svetu oficiálne ukázať už čoskoro. Sony púšťa do ringu Xperiu Z3 Compact, zabudnúť nesmieme ani na podstatne lacnejší Huawei Ascend P7 . Alternatív je veľa, Alpha by sa preto s cenou mohla v dohľadnej dobe trochu uskromniť.