10.9.2014 15:20 | Bleskovky MobilMania.sk
Doplnené

O2 a Orange vraj plánujú spojiť svoje siete

Orange Slovensko a O2 Slovensko chcú zdieľať celú svoju sieť. Potvrdili rokovania.

Pôvodný článok, dnes o 10:20: Dvaja slovenskí operátori O2 Slovensko a Orange Slovensko plánujú spojiť sily. Podľa informácií denníka Hospodárske noviny (HN) chcú v blízkej budúcnosti zlúčiť svoje siete do jednej a šetriť tak náklady na ich prevádzku a modernizáciu. Ako uviedol v stredu denník, ušetriť by tak mali stovky tisíc až milióny eur.

„Áno rokujeme o tejto téme," potvrdil pre HN riaditeľ korporátnej komunikácie O2 Slovensko René Parák. Podrobnosti rokovaní však nekomentoval.

Doplnené o 15:20 (fh): Orange pre MobilMania.sk taktiež potvrdil prebiehajúce rokovania. „Zdieľanie sietí je globálny trend, ktory našej spoločnosti umožní ešte rýchlejšie ako v súčasnosti budovať vysokokapacitné siete novej generácie a priniesť tak zákazníkom lepšiu dostupnosť rýchleho internetu v kratšom čase," uviedla hovorkyňa Alexandra Piskunová.

Ani jeden z operátorov nespresnil akékoľvek bližšie detaily.

Pokračovanie pôvodného článku:  Podľa informácií HN chcú Orange a O2 spoločne zdieľať celú svoju sieť. Pre O2 to bude napríklad v praxi znamenať, že nebude musieť budovať najmodernejšiu, ale drahú 4G sieť na miestach, kde ju už raz vybudoval Orange.

Zo spolupráce dvoch operátorov by podľa HN mohli ťažiť aj samotní používatelia mobilných služieb. Jednak v podobe širšieho pokrytia rýchlou mobilnou sieťou a na ne naviazaných služieb a na druhej strane pre nižšie náklady aj lepšími cenami.

„Je nezmysel, aby mal jeden operátor stožiar a druhý operátor si budoval svoj stožiar niekoľko metrov ďalej," vysvetlil pre HN bývalý šéf telekomunikačného úradu Branislav Máčaj.

Podľa hovorcu Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií Romana Vavra je takáto spolupráca medzi operátormi bežná a podporovaná samotným Bruselom. V susednej Českej republike napríklad svoje 3G siete už niekoľko rokov zdieľajú O2 a T-Mobile. Telekomunikačný regulátor v súčasnosti nemá oficiálne informácie o rokovaniach medzi oboma operátormi a o tom, ako bude spolupráca vyzerať. Na otázku HN, či táto spolupráca nemôže ohroziť konkurenciu na slovenskom telekomunikačnom trhu, preto nevedel odpovedať.

(SITA, doplnenie: redakcia)