15.9.2014 14:31 | Bleskovky MobilMania.sk

Čínske mesto zaviedlo pruhy pre chodcov, môžu za to smartfóny

Zdroj: Xinhua

Vysoký počet chodcov obsluhujúcich svoje smartfóny si v Číne vyžiadal úpravu chodníkov.

Mesto Chongqing ležiace v juhovýchodnej časti Číny sa rozhodlo vysporiadať s chodcami obsluhujúcimi svoje smartfóny. Radnica im vyhradila časť chodníka. V jednej jeho polovici je obsluha smartfónov zakázaná. Druhá časť chodníka je však pre ľudí s telefónmi v ruke naopak vyhradená. Miestne úrady im odporúčajú držať sa v pravej časti ich vyznačeného pruhu. Informuje o tom čínska agentúra Xinhua.

V rušnej turistickej oblasti totiž na chodníkoch často dochádzalo k obmedzovaniu, prípadne dokonca ku kolíziám. Ľudia zahľadení do displejov svojich telefónov si jednoducho nevšímali okolie a spomaľovali ostatných.

fotogaléria
Špeciálny pruh zvýši na chodníkoch bezpečnosť Zdroj: Xinhua

Chongqing verí, že dané opatrenie zníži počet kolíznych situácií medzi chodcami, s ktorými sú spojené pády alebo iné zranenia.

Portál Gizmodo uvádza , že dané opatrenie nie je prvé svojho druhu na svete. V júli tohto roka podobné pruhy pribudli taktiež na uliciach Washingtonu D.C. V tomto prípade ich však nezaviedlo samotné mesto, ale išlo o súčasť projektu realizovaného televíznym kanálom National Geographic.

fotogaléria
Ľudia s telefónmi v novom pruhu nebudú zdržiavať Zdroj: Xinhua