18.9.2014 08:43 | MobilMania

Zdieľanie internetu z mobilu: Stačí pár kliknutí

Zdroj: dreamstime

Návod: ste na cestách a nemáte prístup k Wi-Fi? Vytvoriť hotspot je hračka.

fotogaléria
ilustračná snímka Zdroj: dreamstime

Funkcia zdieľania internetového pripojenia mobilného telefónu je často používaná hlavne z dôvodu, že veľa zariadení nemá integrovaný 3G modem. Pripojiť ich na internet je možné buď káblom alebo bezdrôtovo cez Wi-Fi. V prípade, že nie je dostupná ani jedna z možností, môže pomôcť aj zdieľanie internetu z mobilu.

Dnešné smartfóny poskytujú viacero alternatív. Jednou z nich je vytváranie prístupového bodu. Naň pripojíme zariadenie cez Wi-Fi. Nevýhodu je vysoká spotreba batérie telefónu. Preto je odporúčané mobil priebežne nabíjať. Ďalšou z možností je používanie USB kábla. Týmto spôsobom však môžeme pripojiť iba jedno zariadenie. Niektoré smartfóny poskytujú aj pripájanie cez Bluetooth. Veľa zariadení však nemusí obsahovať Bluetooth adaptér, a preto sa na bezdrôtovú komunikáciu častejšie využíva Wi-Fi.

Dôležitým predpokladom ku správnemu fungovaniu hotspotu je spustenie dátových služieb. Keďže sú spoplatnené, je potrebné kontrolovať spotrebu dát. Po skončení práce nezabudnite službu zdieľania internetu deaktivovať.

V novších verziách operačných systémom je poskytovanie možnosti zdieľania internetového pripojenia samozrejmosťou. Pozrite sa ako sa tvoria prístupové body pre smartfóny s operačnými systémami Android, Windows Phone a iOS.

Android – rozdielny v závislosti od verzie

Operačný systém Android poskytuje svojím používateľom možnosť vytvoriť prístupový bod od verzie vyššej ako je 2.2. Opäť sa však ukázala rôznorodosť platformy. Postup spúšťania hotspotu môže byť pre rôzne verzie operačného systému rozdielny. Často sa však líši len nepatrne, použitím iných názvov. Na ukážku bol použitý Android 4.4.4 (Samsung Galaxy S2).

1. V nastaveniach telefónu vyberte možnosť „Viac“ a tam zvoľte „Zdieľanie dátového pripojenia a prenosný prístupový bod“.

2. Pred spustením hotspotu je možné zmeniť jeho nastavenia, a to kliknutím na „Nastaviť hotspot siete Wi-Fi“ . Tu je možné realizovať zmenu názvu siete (identifikátor SSID), hesla a typu zabezpečenia. Následne je potrebné uložiť nastavenia stlačením „Uložiť“.

3. Posledným krokom je aktivovanie prístupového bodu stlačením tlačidla „Prenosný hotspot Wi-Fi“ .

fotogaléria
. Zdroj: autor
Čítajte aj Zdieľanie internetu z mobilu: Stačí pár kliknutí

Windows Phone – aktívny do niekoľkých sekúnd

Aj používatelia operačného systému Windows Phone nájdu aktiváciu prístupového bodu v nastaveniach. Na jeho spustenie stačí niekoľko jednoduchých krokov.  

1. Kliknite na nastavenia vášho telefónu.

fotogaléria
. Zdroj: autor

2. V nastaveniach telefónu vyberte možnosť „Zdieľanie internetu“.

fotogaléria
. Zdroj: autor

3. Zapnite zdieľanie internetu.

fotogaléria
. Zdroj: autor

Voliteľnou možnosťou je zmena nastavení prístupového bodu. Používatelia Windows Phone 8 môžu zmeniť názov siete (SSID) a heslo. V operačnom systéme Windows Phone 7 bolo povolené vybrať aj typ zabezpečenia. Ten môže byť zvolený z dvoch alternatív, ktorými sú WPA2 a žiadne zabezpečenie.  Odporúča sa však zabezpečenie používať.

Čítajte aj Zdieľanie internetu z mobilu: Stačí pár kliknutí

iOS – len pre vyššie rady ako iPhone 4

Zdieľanie internetu cez Wi-Fi je dostupné iba pre používateľov smartfónov vyšších modelov ako iPhone 4 (vrátane). Postup môže byť opäť v závislosti od verzie operačného systému mierne odlišný.

1. V nastaveniach telefónu vyberte „Zdieľanie internetu“ . V starších verziách iOS je potrebné kliknúť v nastaveniach na tlačidlo „Mobilné“ . Až tam bude možné vybrať položku zdieľania internetu.

fotogaléria
. Zdroj: autor

2. Zapnite „Zdieľanie internetu“ . V tomto kroku je zároveň možné zmeniť heslo.