19.9.2014 19:20 | MobilMania
Doplnené

Špekulanti už ťažia z iPhonu 6. Prirážka je 300 eur

Zdroj: archív

Pred predajňami dostanete iPhone do pár minút. Ale s mastnou prirážkou.

Pár hodín po štarte predaja nového iPhonu 6 sú vybraní čakajúci v dlhých radoch pred predajňami odmenení rýchlym zárobkom od 200 do 300 eur. Potvrdzujú to aj skúsenosti MobilManie z nemeckého Mníchova.

Hoci náš spolupracovník stál v rade už včera od 17. hodiny, až dnes pred 16. hodinou sme sa dostali ku kúpe. Pred nami totiž bolo mnoho stovák ľudí, zrejme až tisícka. V tejto predajni pritom zostali už len modely so 16 GB pamäťou.

Situácia tak výrazne nahráva špekulantom. Tí, postávajúc neďaleko predajne, ponúkajú na predaj čerstvo kúpené modely s prirážkou 200 až 300 eur.

fotogaléria
. Zdroj: redakcia

S väčšou pamäťou príplatok stúpa. Samotné zariadenie pritom stojí 700 až 1 000 eur, podľa modelu a pamäte.

„Chceli by zaplatiť a kúpiť si desiatky iPhonov 6, ale takto jednoducho nefungujeme,“ komentuje zamestnanec Apple Store snahy špekulantov. Výrobca obmedzil predaj na 2 kusy na osobu.

Ešte aj vyjednávajú

Luxusná pozícia, v akej sa majitelia ocitli, dovoľuje dokonca vyjednávať s potenciálnym zákazníkom. Redaktorovi na mieste, ktorý začal predstierať záujem, zrazu predajca oznámil, že k zariadeniu nebude pokladničný blok.

Pri druhom deklarovanom záujme si zase predajca po chvíli dal podmienku: buď kúpite oba kusy, alebo ani jeden. Obaja od nás odišli naprázdno, no po pol hodine sme ich už nevideli.

Absurdnosť situácie pred predajňami podčiarkuje aj fakt, že pred otvorením predajne bolo podľa niekoľkých bezradných fanúšikov zariadení od Applu nemožné kúpiť si miesto v rade. Hoci nevieme, koľko ponúkali, budúci majitelia iPhonov ich odbili s tým, že zariadenie chcú alebo naopak plánujú predať a zarobiť viac.

Predbehnúť sa v rade dalo len veľmi výnimočne. Znamenalo to mnoho ráz po sebe ignorovať príkazy ochranky aj pohľady okolia alebo sa s ňou poznať. Personál inak bežne nepovolil žiadne vymieňanie ľudí v rade v štýle "2 a viac ľudí za jedného pôvodného" a predbiehajúcich sa hneď smeroval na koniec radu.

Slováci s plnou taškou

V zástupe čakajúcich ľudí sa pochybných osôb objavilo až prekvapivo veľa. Častokrát sa ani netajili tým, že rozhodne nie sú fanúšikmi Apple. S podobným čakaním na nový telefón od Apple však už majú bohaté skúsenosti z predchádzajúcich rokov. Cieľ je jediný – telefón čo najdrahšie predať a zarobiť.

Okolo obeda sa pri jednom z našich spolupracovníkov dokonca pristavila trojčlenná skupinka Slovákov. Veľmi rýchlo vysvetľujú, že potrebujú rozpredať plnú tašku údajne najnovších iPhonov. Dokonca ľudí naokolo prehovárajú, že sa im smartfón od Apple už oficiálnou cestou určite neujde. Tovar ponúkajú bez bločka, po náznaku pochybností sa rýchlo stratia.

Je ich primálo

Apple údajne dodal do predajní v Mníchove len 5 000 zariadení na voľný predaj. Je prakticky isté, že sa zariadenia do večera minú, čo už predavači oznamovali ako hotovú vec zákazníkom čakajúcim v druhej polovici radu.

fotogaléria
2147112:gallery:true:true:true

Okrem Nemecka predáva Apple nové modely iPhonov v rámci Európy už len vo Francúzsku a Anglicku. Dnes sa dočkali ešte Spojené štáty, Austrália, Kanada, Hongkong, Japonsko, Portoriko a Singapur.

Najbližšie k nám príde zariadenie o týždeň - do Rakúska. Termín predaja na Slovensku je nejasný, operátori odhadujú druhú polovicu októbra alebo úvod novembra.

Dátový roaming pre redaktorov v Mníchove zabezpečuje Orange .