22.9.2014 07:10 | MobilMania
Video

Rýchly test Apple iPhone 6: Aký je?

Zdroj: Ľubomír Vnuk

Nový iPhone sme si poctivo vystáli v rade pred mníchovským Apple Store. Stálo to za to?

Doplnené živé video

Podľa internetových diskusií bola dvojica noviniek od Apple vopred odsúdená na zánik, neúspech a fiasko. Údajne neprináša nič nové, cena je vysoká a ani dizajnom nemusí zaujať. Napriek tomu Apple pokoril rekordy v počte predobjednávok a piatkový štart predaja sprevádzal opäť neskutočný ošiaľ. My sme boli priamo v centre diania a dva z menších iPhonov už v redakcii zohrievame.

fotogaléria
Nové iPhony sú väčšie a štíhlejšie Zdroj: Ľubomír Vnuk
Čítajte aj Rýchly test Apple iPhone 6: Aký je?

Oblé hrany sú pohodlnejšie

Najväčšie diskusie po uvedení rozpútal práve dizajnový smer, ktorým sa firma vydala. Najväčšími problémami sa zdá byť nevzhľadné „pruhovanie“ na zadnej strane a vypuklá šošovka fotoaparátu . Musíme priznať, že v skutočnosti je telefón podstatne vydarenejší, cítiť z neho dávku luxusu a kvalitného vyhotovenia.

Úvodné rozbaľovanie má svoje čaro pri každom telefóne. Pri iPhone je to ale skôr obrad

Veľký podiel má na tom extrémne štíhle telo, hrúbka menšej novinky dosahuje iba 6,9 mm pri rozmeroch 138 × 67 mm. V ruke tak držíme nezvyčajnú placku, čo ale vôbec neuberá na ergonómii. Ak ste používali staršie modely, nový iPhone 6 budete považovať za obrovský a spočiatku budete mať pocit krehkosti. Rýchlo sa však dá zvyknúť.

Za veľké plus považujeme oblé hrany – po dizajnovej stránke možno krok späť, no v dlani sa usadia omnoho lepšie než ostré iPhony posledných generácií. Hmotnosť síce narástla, ale je ešte stále znesiteľných (najmä vzhľadom ku kovovému zadnému krytu) 129 gramov.

Oblé hrany v dlani sedia lepšie ako hranaté staršie modely. Spomenuli sme si na prvé generácie

Väčšie rozmery so sebou priniesli zmenu polohy zámku displeja. Umiestnenie na pravej hrane je rozumnejšie. Rovnako ako zámok, aj ovládače hlasitosti na ľavej strane sa ľahko nahmatávajú a ovládajú. O tlačidle na prednej strane s TouchID sa to už celkom nedá povedať. Väčšie rozmery spôsobili presunutie ťažiska, pri ovládaní palcom máme pocit, že sa mobil prevráti dozadu. Na podobné špecifiká sprevádzajúce väčšie zariadenia si treba zvyknúť a pri kúpe s nimi počítať.

fotogaléria
Pri manipulovaní s klávesom home sme spočiatku Zdroj: Ľubomír Vnuk

Pri aktívnejšom využívaní telefónu sme si všimli jeden závažnejší nedostatok: teplejšiu zadnú stranu. Nešlo o výrazné či extrémne nepríjemné prehrievanie, napriek tomu sme ostali zaskočení. Počas testovania preveríme, či išlo iba o chvíľkový kiks, alebo má novinka naozaj problém.

Video: Používame nový iPhone 6

Na papieri žiadna sláva

Názory, že Apple nepriniesol nič revolučné, bývajú zväčša podložené najmä číselnými argumentmi. Nebudeme sa priečiť: ak vedľa seba postavíme technické špecifikácie nových jabĺk a vlajkových lodí s Androidom, iPhone 6 aj 6 Plus odchádzajú jednoznačne porazení.

Najviac kritiky si odniesol 1 GB pamäte RAM. Svoje si však vypočul aj dvojjadrový 1,4-gigahertzový procesor s čipsetom Apple A8 a tiež GPU PowerVR GX6650.

Rozdiely v benchmarkoch oproti starším modelom totiž nie sú markantné, a to sa mnohým nepáči. Reálne ale nevidíme dôvod, prečo sa na tieto čísla sťažovať. Systém iOS 8 je v iPhone 6 plynulý a zatiaľ aj stabilný.

Novinka je dostupná s tromi kapacitami pamäte. Výrobca sa zbavil 32-gigabajtového variantu, čo je škoda. Boli by sme oveľa vďačnejší, keby ho ponechal ako najslabšiu voľbu namiesto 16-gigabajtovej, ktorú máme v redakcii. K dispozícii sú aj pamäte 64 GB alebo 128 GB.

Ultraštíhle telo má štýl, lemovanie telefónu sa dočkalo niekoľkých zmien

Menší model disponuje displejom s uhlopriečkou 4,7 palca. Zužovanie okrajov ho príliš nepostihlo. Keď si ho porovnáte napríklad s takým čínskym Huawei Ascend Mate7 , ktorý prednú plochu využil výborne, Apple zaostáva. A to je isto škoda. Sklamanie panuje aj pri pohľade na rozlíšenie. Hustota 326 ppi pri netradičnom rozlíšení 750 × 1 334 nie je hodná zariadenia za minimálne 700 eur. Už len z princípu.

Na druhej strane, čitateľnosť na slnku je výborná, rovnako chválime široké pozorovacie uhly. Farby sa nestrácajú ani pri extrémnych náklonoch, netrápia ich nádychy do žiadnych neprirodzených odtieňov.

Displej má široké pozorovacie uhly, no rozlíšenie je sklamaním

Čakáme na Apple Pay

Apple sa pri nových iPhonoch chváli novým senzorom o veľkosti 1/3“, dual tone bleskom či rozlíšením 8 Mpx. V rýchlom porovnaní 5S a 6 Plus sme si všimli rozdiely, i keď nie markantné. Uvidíme, čo dokáže menší model bez optickej stabilizácie. 4K video sa nekoná, obmedzení sme na FullHD. Zaujímavosťou sú slow motion videá s frekvenciou až 240 snímok za sekundu.

fotogaléria
Vypuklá šošovka foťáku je predmetom kritiky Zdroj: Ľubomír Vnuk

Medzi dátovými službami zaujme okrem LTE najmä podpora NFC, ktorej sa kalifornský gigant doteraz vzdorovito bránil. Je však obmedzená iba na službu Apple Pay , teda vlastný uzatvorený systém platieb. Do našich končín by mala prísť začiatkom budúceho roka.

Čítajte aj Rýchly test Apple iPhone 6: Aký je?

Znovu stredom vesmíru

Zdá sa, že situácia sa s každou novou generáciou iPhonu vyostruje. Stále viac ľudí otvorene prezentuje odpor a rovnako väčší počet sa za novinkou ide potrhať spôsobom, nad ktorým sa zastavuje zdravý rozum.

iPhone 6 budeme v najbližších dňoch dôkladne testovať. Tešte sa na celú sériu článkov.

Zariadenie sa zatiaľ predáva len v troch krajinách, najbližšie v Nemecku. Do Rakúska príde budúci piatok.

Trpezlivejší záujemcovia z našich končín si na oficiálny predaj budú musieť počkať ešte niekoľko týždňov . Ceny budú pravdepodobne odrážať tie nemecké, najlacnejší variant iPhone 6 teda bude stáť zhruba 700 eur, zatiaľ čo najdrahší o dve stovky viac.

TIP: Všetko o novom iPhone 6

Dátový roaming na ceste redaktorov do Mníchova zabezpečoval Orange.