22.9.2014 14:33 | MobilMania

9 vecí, ktoré si na iPhone 6 nevšimnete hneď

Zdroj: archív

Počas 3-dňového testovania nám na iPhone 6 udrelo do oka niekoľko detailov. Pozitívnych i negatívnych.

S predchádzajúcimi generáciami Apple iPhone sme trávili roky, napriek tomu nás novinka dokáže niekoľkými vlastnosťami prekvapiť. Prvé dni odhalili detaily, ktoré by potenciálni majitelia pred kúpou mali vedieť.

Čítajte aj 9 vecí, ktoré si na iPhone 6 nevšimnete hneď

1. Batéria je väčšia, no nečakajte zázraky

Apple sa počas predstavenia dvojice noviniek chválil lepšou výdržou. V tabuľke síce jasne ukázal, že v prepočte na hodiny nejde o markantný rozdiel, no slovami chvály i tak nešetril. Ak sa pozrieme na čísla, nárast na 1 810 mAh oproti pôvodným 1 560 mAh nie je malý, rovnako však nie je malý ani rozdiel v uhlopriečke displeja.

fotogaléria
Od väčšej batérie nečakajte zázraky, rozdiely nie Zdroj: Ľubomír Vnuk

V praxi to teda znamená, že na reálnej výdrži sa nezapracovalo takmer vôbec. Telefón nabíjame každý deň. Je to v prvom rade daň za extrémne štíhle telo, my by sme sa ale uspokojili aj s milimetrom a pár gramami navyše. Veríme, že podstatne lepšou výdržou by mobil zavaril konkurencii viac ako tenučkým profilom.

2. Zaoblené sklíčko malo byť už dávno

Hromadu kritiky si z pohľadu dizajnu odniesli oblé tvary. Áno, hrany predchádzajúcich generácií možno vyzerajú o niečo lepšie, no z hľadiska ergonómie sa na iPhone 6 nechytajú. Mobil padne omnoho lepšie do dlane a netlačí pri dlhšom používaní.

fotogaléria
Zaoblené sklíčko je krok vpred z hľadiska Zdroj: Ľubomír Vnuk

Zaoblené sklíčko displeja má aj inú výhodu, a tou je podstatne pohodlnejšia práca s gestami, smerujúcimi od okrajov displeja (napríklad pri surfovaní cez Safari, kde takéto gesto slúži na návrat späť či posun dopredu). Nech je dizajn aký chce, za toto Apple chválime.

3. Kláves pre tichý režim má citeľnú vôľu

Vo víkendových prvých dojmoch sme si pochvaľovali výborné konštrukčné vyhotovenie smartfónu. Je pravda, že jednotlivé časti k sebe dokonale lícujú a materiály pôsobia priam luxusným dojmom. Je tu ale jedna výnimka, a tou je kláves, prepínajúci tichý a hlasný režim.

fotogaléria
Kláves tichého režimu na boku zariadenia má vôľu Zdroj: Ľubomír Vnuk

Malý „prepínač“ má zreteľnú vôľu na oboch testovaných kusoch, nejde teda o náhodnú chybu. Možno je to drobný detail, no dojem z inak dokonale pevnej konštrukcie dokáže pokaziť. Škoda.

4. Reachability by si zaslúžilo vylepšiť

Apple sa asi stále celkom nestotožňuje s tým, že veľké displeje sú pohodlné a vhodné do každej ruky. A má pravdu, jedným zo známych prvkov systému iOS je napríklad kláves pre návrat späť v ľavom hornom rohu. To pravákom pri ovládaní jednou rukou bude robiť problémy aj na menšom, 4,7-palcovom modeli.

fotogaléria
Funkcia Reachability posunie obraz smerom nadol, Zdroj: Ľubomír Vnuk

Nová funkcia Reachability je teda pozitívom. Dvojitým poklepaním na kláves home sa obrazovka „stiahne“ nadol a ľahko tak dočiahneme aj na ovládače v hornej časti rozhrania. Problém ale je, že po každom ďalšom kliknutí sa obrazovka vráti späť nahor. Nemôžeme teda v tomto režime pracovať nepretržite. Tiež nie je možné v móde Reachability odinštalovať aplikácie z domovskej obrazovky.

5. Šošovka zatiaľ nerobí problémy

Ďalšou z obetí ultraštíhlej konštrukcie je vyčnievajúca šošovka na zadnej strane zariadenia. Obavy zatiaľ nie sú na mieste. Po položení na rovný povrch sa iPhone hýbe iba minimálne a na povrchu sa zatiaľ neobjavujú žiadne viditeľné škrabance. Stále však neveríme, že mobil prežije rok či dva bez poškodení. Ochranné puzdro sa zdá byť povinnosťou.

fotogaléria
Vyčnievajúcu šošovku sme zatiaľ nepoškodili Zdroj: Ľubomír Vnuk

6. Menší displej a horizontálny mód?

Jedným z hlavných rozdielov medzi iPhone 6 a iPhone 6 Plus je prítomnosť drobných úprav v horizontálnom zobrazení systému na väčšom modeli. Je škoda, že tieto vymoženosti nedostal aj menší variant. 4,7 palca znamená dostatok miesta, ergonómia by celkom isto netrpela. Myslíme si preto, že ide o úmysel výrobcu lákať na drahšie zariadenie s väčším displejom.

fotogaléria
Horizontálne zobrazenie je v niektorých Zdroj: Ľubomír Vnuk

7. Fotenie s bleskom je zdĺhavé

Dual tone blesk sme videli už v iPhone 5S, novinka sa ho stále drží. Výsledky sú veľmi dobré, zároveň je ale fotenie zdĺhavé. Spolu s prisvetlením scény a následným zaostrením hovoríme o niekoľkých sekundách. Ani v šere bez blesku nie je zaostrenie a zhotovenie snímky okamžité. Niektoré z konkurenčných vlajkových lodí sú v tomto smere popredu, ide najmä o modely s optickou stabilizáciou. Tou disponuje vybavenejší iPhone 6 Plus, predpokladáme, že v jeho prípade bude proces o niečo rýchlejší. Za dobrých svetelných podmienok zhotovujeme snímky veľmi rýchlo.

8. Senzor sníma bleskovo

Počas prvých hodín sme si mysleli, že ide o chybu. Ak používame odomykanie odtlačkom prsta a zo zamknutej obrazovky spustíme fotoaparát, následné stlačenie klávesu home nás zavedie na domovskú obrazovku. Mobil si dodatočne nevypýta odtlačok.

fotogaléria
TouchID sníma odtlačky bleskovo Zdroj: Ľubomír Vnuk

Faktom ale je, že senzor je o niečo šikovnejší ako v iPhone 5S. Už len krátke stlačenie tlačidla home stačí na to, aby prečítal odtlačok prsta. Potenciálny útočník sa teda iba dostane naspäť na uzamknutú obrazovku.

TIP: Všetko o novom iPhone 6

9. Lightning kábel: Obávame sa poškodenia

Veľká časť majiteľov zariadení, využívajúcich Lightning konektor, už určite vlastní minimálne druhý kábel. Gumový obal je totiž náchylný k poškodeniu, časté ohýbanie či len zasúvanie a vysúvanie má za následok jeho trhanie. Zdá sa, že rovnaký materiál používa aj kábel, pribalený k iPhone 6.

Odporúčame preto počas prvých pár týždňov objednať aspoň jeden náhradný. Máme dobré skúsenosti s francúzskymi predajcami na eBay. Za pár drobných ponúknu káble, ktoré vydržia minimálne tak dlho ako originál.

fotogaléria
Poškodený kábel pozná nejeden majiteľ novších Zdroj: Ľubomír Vnuk

Nový iPhone sme získali čakaním v rade v Mníchove viac než 23 hodín. Dátový roaming zabezpečoval Orange.

Partnermi projektu cestovanie sú Škoda a Union.