24.9.2014 07:02 | Bleskovky MobilMania.sk
PR článok

Výstava v Bratislave: Mobilná komunikácia, rádio, bezdrôt

Zdroj: Centrum vedecko-technických informácií SR

Pozývame Vás na výstavu Wireless World – bezdrôtový svet, s podnázvom „Jozef Murgaš – bezdrôtová telegrafia, rádio, mobilná komunikácia“.

Pozývame Vás na výstavu „Wireless World – bezdrôtový svet“, s podnázvom „Jozef Murgaš – bezdrôtová telegrafia, rádio, mobilná komunikácia“, ktorá sa uskutoční od 1. 11. do 14. 11. 2014 v Bratislave , v obchodnom centre AVION .

Podujatie sa koná v rámci implementácie národného projektu PopVaT – Popularizácia vedy a techniky na Slovensku. Výstavu organizuje Centrum vedecko-technických informácií Slovenskej republiky, Klub Jozefa Murgaša a Jozefa Gregora Tajovského. Odborným partnerom je Fórum pre komunikačné technológie. Ďalšími partnermi výstavy sú Avion Shopping Park a spoločnosť QEX. Mediálnym partnerom podujatia je MobilMania.sk.

„Wireless World – bezdrôtový svet“ tvoria rôzne komunikačné služby, medzi ktoré patria napríklad internet, mobilná komunikácia či konvergencia hlasu a dát. Ich vývoj sa začal pred vyše 100 rokmi a podieľali sa na ňom viacerí bádatelia, vedci a vynálezcovia.

Dôležitý podiel na vývoji komunikačných technológií mal aj Jozef Murgaš, významný slovenský vynálezca, politik, signatár, reverend, kňaz a maliar. Narodil sa v roku 1864 v Tajove pri Banskej Bystrici. Od roku 1896 pôsobil v USA, kde si registroval až 12 patentov v oblasti rádiotelegrafie. Jeho najznámejším patentom bol tzv. „Tón systém“, ktorý znamenal prevrat vo vývoji komunikačných prostriedkov.

Výstava „Wirelss World“ sa koná pri príležitosti 150. výročia narodenia Jozefa Murgaša, priekopníka bezdrôtovej telegrafie. Jej cieľom je ukázať históriu bezdrôtovej telegrafie a rádia v medzinárodnom kontexte, ich vývoj od prvej polovice 19. storočia a súčasne predstaviť priekopníkov, akými boli uznávaní vedci a bádatelia: Faraday, Maxwell, Hertz, Branly, Lodge, Popov, Tesla, Marconi, Murgaš, či Fessenden.

Výstava bude pozostávať z viacerých častí:

1. Prierez vynálezov a ich tvorcov, ktoré viedli k rozhlasovému vysielaniu, bezdrôtovej telegrafii a bezdrôtovému prenosu ľudskej reči.2. Vynálezy Jozefa Murgaša v medzinárodnom kontexte, ich vplyv na rozvoj spoločnosti.3. Etapy vývoja bezdrôtovej komunikácie a rádia.4. Súťaž „Odhaľte vynálezy, ktoré mali vplyv na dnešné mobily a tablety“.

Súčasťou výstavy budú postery, modely vynálezov a interaktívny digitálny panel, na ktorom si návštevníci môžu pozrieť videá, obrázky, texty či zapojiť sa do interaktívnej súťaže. Výstava bude inštalovaná vo veľkej vstupnej dvorane obchodného centra AVION a je určená širokej verejnosti ako aj všetkým návštevníkom obchodného centra. Podujatie sa koná v rámci Týždňa vedy a techniky na Slovensku v roku 2014.

. Zdroj: Centrum vedecko-technických informácií SR

Podujatie sa koná v rámci implementácie národného projektu PopVaT – Popularizácia vedy a techniky na Slovensku

Podporujeme výskumné aktivity na Slovensku / Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ