28.9.2014 07:20 | MobilMania

Chyba sem, ohyb tam, ja to všetko zaplátam

Zdroj: Ľubomír Vnuk

Bratia Česi by povedali, že „chybička se vloudila“. No, keby len jedna a keby len chybička. Chyby!

Za posledné dni desiatka správ o záplatách, neželaných ohyboch a kritických chybách. Uhorkovú sezónu vystriedala sezóna, v ktorej niektoré dovozové uhorky začali hniť. Navyše, kiksy nemajú na rováši žiadne garážové firmičky, ale jednoznační lídri vo svojich odboroch.

A čo je najhoršie, omyly technologického či softvérového pôvodu získali biblický charakter, čiže už sú chlieb náš každodenný.

Začneme Jablkom, lebo jemu posledné dni jednoznačne ide karta. Až sa natíska otázka, ako vôbec môže byť sebavedomý líder takto omylný. Rekordné úspechy striedajú prešľapy a vzniká zaujímavá sínusoida – hóre a dóle. A ešte raz dóle.

Nedávne opätovne uniknuté fotky celebrít by sa Applu dali odpustiť, veď všetci sa radi pozrieme a prípadne skonštatujeme, že stará má aj tak väčšie. No na povrch dodatočne vyplávali infošky o tom, že o iCloudovej diere Apple vedel už pekne dlho. Ale tam to asi aj skončilo.

Poďme na iné obliny. Spomínate si na legendárne HTC Hero a jeho prehnutú „bradu“? Prerastený šiesty ajfón sa mu môže nápadne podobať. Najnovšie ho stačí zopár hodín nosiť napasovaný v gatiach a sedem milimetrov hrúbky sa ochotne prispôsobí kontúram sedačky . Alebo zadku, obrysom tangáčov či iba baleniu žuvačiek. No, to už Apple trošku urážame, ale internetové frky si servítku pred ústa tiež nedávajú.

Z desiatich miliónov predaných ajfónov sa za posledné dni vraj prehlo iba deväť , čo je podľa Applu vzácny jav, podobný výskytu pandy v Malých Karpatoch. A keďže daná problematika už dostala priestor aj vo večernom spravodajstve Markízy, kalifornský suverén je v riadnej kaši a so slovenským trhom zrejme už skutočne nebude môcť v budúcnosti počítať.

Apple však napriek neskromnej cenovke žnie so svojou novou modelovou radou úspechy a tak je možné, že všetky oblúky spôsobili zákerní agenti konkurencie. Tri dni sedeli v nepohodlnej kempingovej stoličke s ajfónmi v zadnom vrecku gatí a následne ich prehnuté víťazoslávne predstavili svetu. Veď ako inak zraziť hrebienok konkurencii?

Ktovie, možno podobný osud postihne časom aj Note či čokoľvek s uhlopriečkou nad päť palcov a hrúbkou pod 8 mm. Na druhej strane, v čase trendového prehnutia obrazoviek a displejov je možné, že Apple nakoniec z tohto vykľučkuje bez ujmy.

O trinásty plat a gastráče za mesiac september však neprídu iba jablční konštruktéri, ktorí akosi nezvládli výpočet medze pevnosti v ohybe, ale tiež vývojári. Tým sa podaril vskutku krásny kiks. Po aktualizácii na iOS 8.0.1 sa nový šestkový ajfón zmenil na predražený tablet bez 3G modulu, keďže mobilná sieť sa stala preň veľkou neznámou.

Apple iPhone 6 Zdroj: Ľubomír Vnuk

Verziu 8.0.1 teda vystriedala 8.0.2 , ktorú bude nasledovať opravná verzia 8.0.4, riešiaca nedostatky aktualizácie 8.0.3, lebo je dosť možné, že v novembri nebude niekomu fungovať napríklad barometer. Druhá vec je to, že zložitosť dnešných mobilných operačných systémov dosahuje oproti verziám spred X rokov podobu nekonečne previazaného ekosystému, ktorý je na chyby a chybičky priam predurčený.

Aj tak je prinajmenšom zarážajúce, že takej top spoločnosti, za akú sa Apple stojac pred zrkadlom určite považuje, sa podarí niečo takéto. Čo robili desiatky a stovky vývojárov celý ten čas? Veď uznajme, znefunkčniť primárnu funkciu mobilu obyčajnou aktualizáciou sa podobá na skutočne amatérsky počin.

Preteky o čo najväčší počet vylepšení tak majú obete z rád civilistov, čo v súčasnom svete nie je vlastne až také nezvyčajné. Je tu však otázka zraniteľnosti elektroniky – veď rutinná aktualizácia znefunkčnila tisíce zariadení. Žeby novodobá zbraň hromadného ničenia?

To, že v pravidelných intervaloch šaškuje s ihlou v rukách Microsoft pri Windows, sme si už akosi zvykli. Ale tentoraz došlo už aj na takmer bezproblémový Linux, resp. Mac OS X, čo nie je až tak často viditeľný jav. Vraj predlhých dvadsať rokov si pokojne hovela bezpečnostná chyba v distribúciách Linuxu a ani srnky netušia, komu a čo spôsobila za tie roky. No nič, poďme opäť plátať.

Spoločnostiam sa napriek všetkému podaril vcelku husársky kúsok. Zákazníci ich prešľapy paradoxne tolerujú, ba dokonca sa zdá, že následné opravy im dávajú pocit, že nakoniec je o nich aj tak dobre postarané. Asi skončíme ako šarvanci hrajúci sa vonku na vojakov. V značkových, ale poriadne zaplátaných teplákoch.