14.10.2014 08:30 | Bleskovky MobilMania.sk
Video

Mobily budeme môcť čoskoro nabíjať pohybom

Zdroj: Kickstarter

Nová prenosná nabíjačka dokáže produkovať energiu vďaka našim fyzickým aktivitám.

Vybitie mobilného telefónu či iného prenosného zariadenia v kritickej situácii, navyše v mieste bez zásuvky, nie je práve najpríjemnejšie. Práve pre obmedzenie týchto situácií vznikol projekt s názvom Ampy, ktorý umožní nabíjanie zariadenia prostým pohybom. Na zaujímavosť upozornil web Phonearena.com.

Generovanie elektriny pomocou kinetickej energie nie je žiadnou revolučnou novinkou. Autori projektu Ampy však danú technológiu scvrkli do zariadenia s hmotnosťou 140 gramov, ktoré je len o málo väčšie než zápalková škatuľka (6,4 × 6,4 × 1,9 centimetra).

fotogaléria
Vnútornosti Ampy pozostávajú zo základnej dosky, Zdroj: Kickstarter

Vo vnútri sa ukrýva akumulátor s kapacitou 1 000 mAh, ktorý ja nabíjaný počas fyzických aktivít nositeľa. Pre expresné dobitie vstavanej batérie v Ampy však bude možné použiť aj štandardnú zásuvku v stene. 1 000 mAh pre kompletné dobitie dnešných top smartfónov s 3 000mAh batériami síce stačiť nebude, avšak na predĺženie výdrže o niekoľko hodín daná kapacita postačí.

fotogaléria
Na predĺženie výdrže smartfónu o tri hodiny sa Zdroj: Kickstarter

Motivácia k pohybu?

Autori zariadenia konkrétne uvádzajú, že energia vyprodukovaná z 10 000 krokov postačí na ďalšie tri hodiny chodu smartfónu. Rovnaký výsledok vraj používateľ dosiahne pri hodinovom bicyklovaní, respektíve 30 minútach behu. Údaje ale treba brať s rezervou – konkrétny dopad na predĺženie životnosti batérie v koncovom zariadení totiž bude závisieť aj od náročnosti činnosti, aká na ňom bude vykonávaná.

fotogaléria
Aplikácia umožní sledovanie spálených kalórií, Zdroj: Kickstarter

Chýbať nemá ani mobilná aplikácia, v ktorej budeme môcť sledovať množstvo vygenerovanej energie či spálených kalórií. Autori prostredníctvom crowdfundingovej kampane na webe Kickstater požadovali sumu 100 tisíc dolárov (takmer 79 tisíc eur), pričom túto métu už stihli prekonať. Do konca zbierky pritom ostáva ešte 27 dní.

Miniatúrna a ekologická nabíjačka by sa teda mala dostať aj do masovej produkcie. Prvé kusy by mali byť expedované v júni budúceho roka, pričom cena za kus je stanovená na 85 dolárov (zhruba 67 eur). Ampy má byť pritom dodávané aj do krajín za „veľkou mlákou“.

(1 EUR = 1,2679 USD)