20.10.2014 12:00 | MobilMania
Komentár

Najlepšia vianočná akcia? Až decembrová

Zdroj: dreamstime

Bonusy ešte len prichádzajú, operátori zatiaľ rozhodne neukázali všetko. Oplatí sa počkať.

ikona vseobecna mobil Zdroj: dreamstime

Veľkej časti Slovákov sa končí viazanosť paušálu niekedy pred Vianocami. Tradičné operátorské obdobie s množstvom odmien tu máme už dlhé roky a inak tomu nebude ani tentoraz. Ak si chcete vybrať čo najlepšie, odporúčame zvoliť vyčkávaciu taktiku. Veľa vianočných ponúk ešte len príde.

„Aj tento rok pripravujeme viaceré zaujímavé predvianočné akcie pre zákazníkov služieb pevnej linky i mobilných paušálov,“ potvrdil hovorca Telekomu Michal Korec. Operátor odštartoval sezónu ako prvý. Zákazníci si môžu vybrať bezplatnú mobilnú aplikáciu a v televízii už dokonca beží reklama so snehom a vianočným motívom.

Orange zatiaľ stihol pozvať novinárov na stretnutie – témou bude práve predstavenie vianočnej ponuky. Už v stredu by sme sa tak mali dozvedieť, aké lákadlá si prichystal oranžový operátor. Ani Orange, ani O2 sa nechceli k blížiacim sa akciám akokoľvek vyjadriť.

Práve O2 sa držalo stratégie, že neprichádza so zaujímavými ponukami špecificky len pred obdobím sviatkov. Operátor sa však, podľa minulých skúseností, do mobilných Vianoc vždy predsa len zapojí. Zimné ponuky môžeme očakávať i v najbližšom období, naznačujú zdroje.

Prenos čísla: „Nutné“ odmeny

Bonusy za prechod s číslom pokračujú a nie je vôbec pravdepodobné, že by ich operátori odrazu začali hromadne rušiť. Ani magickú hranicu 150 eur však príliš nechcú prekročiť. Už beztak by si zákazníci začali zvykať, že po „vyfučaní“ odmeny stačí odísť ku konkurencii a robiť tak stále dokola. Aj keď ide o stálicu naprieč ponukami, od operátorov očakávame pred Vianocami niečo viac inovatívne.

Čítajte aj Najlepšia vianočná akcia? Až decembrová

Vianočné akcie prichádzajú postupne. Navyše, operátor má vždy priestor narýchlo ešte nejakú ponuku vylepšiť či aspoň dorovnať konkurenciu. Aj preto sa oplatí počkať čo najdlhšie, ideálne až do decembra. Vtedy už sú mobilné Vianoce v plnom prúde a stále zostáva dostatok času i na prípadné zháňanie telefónu k paušálu.

Vždy si však dobre spočítajte, či sa vám dotovaný mobil skutočne vyplatí. Operátori používajú starý známy trik – základnú cenu telefónu nezmenia ani vtedy, keď je v mnohých (aj serióznych) e-shopoch o desiatky eur nižšia. Trh je plný zaujímavých smartfónov za dobré ceny a rozhodne sa neoplatí viazať len na to, čo ponúkne operátor. Vyplatiť sa môže napríklad starší TOP model niektorého z výrobcov.

Čítajte aj Najlepšia vianočná akcia? Až decembrová

Nie je sa kam ponáhľať

Minulý rok pokračovali vianočné odmeny aj v prvých mesiacoch nového roka a inak tomu zrejme nebude ani teraz. Operátori radšej štedré ponuky stiahnu postupne a zákazníkov ešte navnadia na predĺženie časovo obmedzenej akcie. Ak by vám viazanosť v predvianočnom období neuplynula, operátori niekedy vedeli „prižmúriť oko“, pokiaľ zostávajú napríklad už len posledné týždne do jej konca.

Vybrali sme TOP5 trendov , ktoré zasiahnu mobilné Vianoce:

1. Online objednávky: Preplnené predajne určite nie sú dobrou vizitkou pre operátora. Nákup v e-shope je navyše rýchly aj pre samotného zákazníka. Každý spomedzi tri hlavných poskytovateľov má už niektoré akcie len na webe, a preto sa určite oplatí do e-shopov nazrieť.

Až tesne pred Vianocami príde moment, kedy vám už operátor nestihne nový telefón do sviatkov dodať. Ide zhruba o týždeň až desať dní, operátori túto informáciu zvyknú uvádzať vopred aj v e-shopoch.

2. Rýchle dáta: LTE siete boli horúcou témou počas celého roka. V O2 teraz pracujú na spustení 4G internetu pre vybrané časti Bratislavy a Košíc. OrangeTelekom ďalej rozširujú pokrytie. Bola by určite škoda nevyužiť potenciál LTE aj v rámci vianočných akcií. Prístup do siete už operátori poskytujú štandardne bezplatne, môže ísť ale napríklad o dáta navyše.

3. Swan: Veľkým otáznikom je štvrtý mobilný operátor, ktorý nesplní avizovaný termín spustenia. Operátor má problém s rokovaniami o národnom roamingu. Ešte do konca roka by však Swan chcel služby aspoň čiastočne priniesť, čo by znamenalo „vpád“ do rozbehnutých operátorských Vianoc. Zatiaľ nie je vôbec jasné, s čím nováčik príde.

Čítajte aj Najlepšia vianočná akcia? Až decembrová

4. Hardvér za výhodné ceny: Operátori každoročne pribalia Slovákom nejaký ten tablet či notebook navyše. Ak by ste chceli výkonnejšie zariadenie, pocítili by ste to v peňaženke, ale zvyčajne poteší i lacnejší „darček“ do rodiny.

Telekom stihol predstaviť zľavu na hardvér k pevným službám . Orange sa zatiaľ sústredil hlavne na tablety, naposledy predstavil akciu k fixnému internetu . O2 bude môcť zdôrazniť vyššie bonusy na prístroje , keďže nedávno predĺžilo dobu splácania z 18 mesiacov na dva roky a proporcionálne zvýšilo aj bonus.

5. iPhone 6: Veľký záujem budí nový smartfón od Apple. Oficiálne sa u nás začne predávať na konci októbra. Vtedy ho zaradí aj TelekomO2 , ktoré už stihlo prezradiť dotované ceny telefónu, keď si ho zoberiete spolu s O2 Paušálom. Orange termín štartu predaja nespresnil, nový iPhone však chce priniesť čo najskôr.