21.10.2014 18:29 | Bleskovky MobilMania.sk

Microsoft sa rozhodol: Lumia nahradí značku Nokia

Zdroj: Ján Trangel

Naplnili sa dohady o budúcnosti zariadení od amerického giganta.

Lumia 730 naživo Zdroj: Ján Trangel

Americká spoločnosť konečne oznámila, pod akou značkou bude predávať svoje mobilné zariadenia. „V nasledujúcich dňoch dostanete od Facebooku správu o zmene názvu tejto stránky. Stane sa z nás Microsoft Lumia,“ uviedla Nokia France na svojom FB účte.

Správu priniesol portál Theverge.com, ktorému informáciu potvrdila samotná spoločnosť. Môžeme tak očakávať, že najbližšie predstavené zariadenia od Microsoftu už úplne vypustia akúkoľvek zmienku o bývalej mobilnej divízii fínskeho výrobcu.

Microsoft je pripravený

Spoločnosť Microsoft môže v rámci licenčnej dohody používať názov Nokia až do 25. novembra 2015. Napriek tomu sa už dlhšie pripravovala na zavedenie inej značky. Riešenie nakoniec bolo jednoduché – vypustený bude názov Nokia a zariadenia ponesú doterajší názov modelovej línie – Lumia.

Zmenu naznačovali aj predchádzajúce kroky spoločnosti, kedy Lumia postupne vytláčala Nokiu z názvov vstavaných aplikácií výrobcu.

Okrem zmien v marketingu zasiahne platformu Windows Phone aj ďalšia veľká zmena. Tá sa bude týkať pripravovaného Windowsu 10, ktorý sa v rámci zjednocovania  operačných systémov dostane aj do mobilných zariadení.

Nokia stále žije

Hoci fínska spoločnosť uzatvára svoju indickú továreň, ktorá je jedným z posledných spojení medzi ňou a jej bývalou mobilnou divíziou, Nokia ako taká nekončí.

Práve naopak, ďalej vylepšuje svoje produkty a prichádza aj na trhy, ktorým sa počas posledných rokov vyhýbala. Len pred pár dňami vydala svoje mapy Here pre platformu Android a rovnaký krok sa koncom roka chystá aj pre konkurenčný iOS.