23.10.2014 07:00 | MobilMania

Živá diskusia: Majú vysoké rozlíšenia v telefónoch zmysel?

Zdroj: redakcia

Výrobcom smartfónov už zrejme nestačia ani displeje s Full HD a čoraz častejšie sa stretávame s pojmom 2K.

S vyšším rozlíšením je obraz displejov prirodzene jemnejší, písmo a jednotlivé objekty nie sú kostrbaté a človek lepšie rozozná malé detaily. Veľkú rolu vo výsledku však napokon hrá najmä veľkosť uhlopriečky, ktorá sa u dnešných top smartfónoch pohybuje medzi 4,5 až 6 palcami. Má ale používateľ na takto malom priestore šancu vidieť zásadný rozdiel naprieč HD, Full HD či 2K displejmi? Nejde zo strany výrobcov skôr už len o marketingovú zbraň?

Martin Kováč: Ide o imidž

Veľmi vysoké rozlíšenia na displejoch s uhlopriečkou okolo piatich či šiestich palcov sú podľa môjho názoru skôr záležitosťou „imidžu“ alebo ohúrenia ľudí. Vidieť na displeji každé zrnko či vlákno je možno fajn, no mobil by mal byť predovšetkým pracovným nástrojom. A pri ňom je pre mňa dôležitá predovšetkým výdrž. Jednodňové smartfóny ma veľmi nelákajú a s Full HD či 2K displejom je časté nabíjanie prakticky zaručené. Problémom všetkého sú zdroje napájania. Myslím, že solídny IPS displej s rozlíšením 720p je tou pomyselnou „zlatou strednou cestou“.

Ján Trangel: Kedy je dosť?

Zvyšovanie rozlíšenia displejov mobilných zariadení je úplne prirodzeným trendom. Ešte dnes si pamätám, ako som sa radoval z VGA displeja štvorpalcového PDA HP iPaq hx4700 a neskôr aj z prvých zariadení s HD rozlíšením. Ďalší prechod na Full HD ma už ale zo stoličky nezdvihol. Rozdiel je síce viditeľný, ale natoľko malý, že drvivej väčšine používateľov nemusí pri telefónoch s uhlopriečkou do päť palcov záležať na tom, či majú iba HD, alebo Full HD rozlíšenie.

fotogaléria
LG G3 pri uhlopriečke 5,5 palca ponúkne Zdroj: redakcia

Príchod 2K displejov ale všetkému nasadil korunu. Pokiaľ niekto tvrdí, že dokáže pozorovať rozdiel v hustote bodov oproti plnému HD, buď má nadľudsky ostrý zrak, alebo príliš listoval v marketingových brožúrach. Navyše, viac aktívnych zobrazovacích bodov automaticky znamená vyššiu energetickú náročnosť, čo je ešte stále boľavým miestom mnohých smartfónov. Oveľa väčší vplyv na celkový zážitok z displeja mobilného zariadenia má použitá technológia, schopnosť verne interpretovať farby, pozorovacie uhly či ochrana proti prasknutiu alebo škrabancom. Tieto faktory sa však veľmi ťažko kvantifikujú, a tak sa v nich výrobcovia nemôžu predháňať...

Michal Kollarčík: Dôležitejšia je vernosť obrazu

Naháňanie sa za čoraz väčšími číslami je v súčasnosti podľa môjho názoru zbytočné. Z dlhodobého hľadiska je evolúcia v tomto smere viac než jasná, no vzhľadom k tomu, že väčšina obsahu sa dnes produkuje bežne vo Full HD rozlíšení, sú displeje smartfónov s vyšším rozlíšením z môjho pohľadu zatiaľ len čistým marketingom.

fotogaléria
Na 2K displej spolieha aj najnovší Galaxy Note 4 Zdroj: redakcia

Bežný používateľ aktuálne nepotrebuje v telefóne s uhlopriečkou pár palcov rozlíšenie väčšie ako je Full HD, keď rovnaké rozlíšenie môžeme nájsť v televízoroch s neporovnateľne väčšími uhlopriečkami. Navyše, kto z nás dokáže rozoznať jednotlivé pixely pri päťpalcovom Full HD displeji? Zrejme nikto. Dobrý displej tak u mňa nie je taký, ktorý má najväčšie rozlíšenie, ale ten, ktorý zobrazuje obsah najvernejšie.

A čo si myslíte vy? Má honba výrobcov za vyššími rozlíšeniami v smartfónoch zmysel, alebo ide len o zbytočný prepych?