27.10.2014 06:00 | MobilMania
Video

Zahrajte sa zadarmo na smartfóne či tablete

Zdroj: archív

Ak nie je po ruke konzola či počítač, zahrať sa môžeme aj na mobilných zariadeniach.

Trend free-to-play hier neutícha a medzi vývojármi sa rozširuje čoraz viac. Pri titule, ktorý je distribuovaný zadarmo, je oveľa väčšia pravdepodobnosť, že oň hráč prejaví záujem. Platené hry to majú ťažšie. Ak chcú upútať pozornosť, musia byť skutočne kvalitné, mať známe meno alebo veľmi dobre zvládnutý marketing. Ani bezplatné však v žiadnom prípade nemusí znamenať nekvalitné. Presvedčte sa.

Godus

V hre Godus si zahráme za Boha. Na svet sa pozeráme z vtáčej perspektívy a môžeme ho formovať dotykom prsta. Krajina sa skladá z viacerých vrstiev a tie meníme podľa ľubovôle. V titule sa nachádzajú i postavy predstavujúce nasledovníkov Boha. Na začiatku sú zástupcami primitívnej doby, no postupne budeme sledovať, aké pokroky časom dokážu. Hráč čoby Boh môže byť milosrdný, ale aj krutý. Potrestať obyvateľstvo je možné prostredníctvom meteoritov či šírením ohňa.

Za hrou stojí známy vývojár Peter Molyneux, ktorý nás postavil do roly Boha už pred niekoľkými rokmi v titule Black & White. Neskôr sa preslávil v štúdiu Lionhead, ktoré vyprodukovalo sériu Fable známu najmä pre vlastníkov konzol od spoločnosti Microsoft. V súčasnosti pôsobí v nezávislom štúdiu 22 Cans. Godus je okrem systému iOS dostupný aj pre počítače. Na Steame sa už ale nenachádza vo forme free-to-play, nakoľko záujemcovia zaň zaplatia 19,99 eura. Autori v súčasnosti tiež pracujú na verzii pre operačný systém Android.

Názov hry iOS Android Windows Phone
Godus Stiahni N/A N/A

Asphalt Overdrive

Pretekárska séria Asphalt vychádza na smartfóny pravidelne už niekoľko rokov. Avšak najnovší diel s podtitulom Overdrive sa od svojich predchodcov výrazne odlišuje. Tentoraz nejde o klasickú pretekársku hru na štýl Need for Speed, ale žánrovo sa radí skôr k titulom ako Temple Run 2 a jemu podobným.

fotogaléria
Asphalt Overdrive (zdroj: apps.microsoft.com) Zdroj: apps.microsoft.com

Cieľom je dostať sa čo najďalej a nenechať sa chytiť policajtmi. Prostredie je náhodne generované a hráč sa musí na trojprúdovej ceste vyhýbať rozličným prekážkam. Viaceré možnosti úpravy áut zostali zachované aj v tejto časti.

Názov hry iOS Android Windows Phone
Asphalt Overdrive Stiahni Stiahni Stiahni

Hearthstone

Kartová hra Hearthstone si najprv odbila premiéru na počítačoch a v súčasnosti je už dostupná i vo verzii pre iPad. Vzhľadom na jej štýl autori nemuseli robiť žiadne kompromisy a dotykové ovládanie jej pristane.

Hearthstone má na svedomí štúdio Blizzard, čo si fanúšikovia všimnú okamžite. Na kartách sa nachádzajú postavy z populárneho World of Warcraft a celá hra sa nesie vo fantasy štýle. Každá karta má iné vlastnosti, pričom našim cieľom je ich správnym používaním poraziť protihráča. Ešte do konca tohto roka by mala byť vydaná aj verzia pre Android.

Názov hry iOS Android Windows Phone
Hearthstone Stiahni N/A N/A

Angry Birds Stella

Po pretekárskom Angry Birds GO a RPG Angry Birds Epic sa séria vracia ku svojim koreňom. Angry Birds Stella sa hrá podobne ako klasické Angry Birds tituly, aj keď tu nájdeme niekoľko rozdielov. Už na prvý pohľad si hráč všimne novú, farebnejšiu grafiku. Ďalšou novinkou sú nové druhy vtákov, čo konečne osviežuje do stereotypu padajúcu sériu.

Zvyšok hrateľnosti ostal zachovaný. Opäť budeme naťahovať praky a vystreľovať nahnevané vtáky na ich prasacích nepriateľov. Ak sa vám páčili pôvodné tituly zo série Angry Birds, s najväčšou pravdepodobnosťou vás bude baviť i Stella.

Názov hry iOS Android Windows Phone
Angry Birds Stella Stiahni Stiahni N/A

The Sims Freeplay

Počiatky série The Sims siahajú do roku 2000, kedy bol vydaný prvý diel. Odvtedy sme sa dočkali štyroch plnohodnotných pokračovaní pre počítače a rôznych ďalších variácií. Vďaka rozmachu smartfónov a tabletov sa však spoločnosť Electronic Arts rozhodla priniesť The Sims v bezplatnej verzii taktiež pre mobilné systémy.

fotogaléria
The Sims Freeplay (zdroj: Google Play) Zdroj: Google Play

The Sims Freeplay ponúka to, načo sme pri tejto sérii zvyknutí. Ide v podstate o simuláciu reálneho života. Na začiatku si vytvoríme vlastnú postavu, pokračujeme stavbou a zariaďovaním si vlastného domu. Neskôr si nájdeme prácu, ženu a časom príde aj dieťa. Prípadne si môžeme zaobstarať nejakého domáceho miláčika ako napríklad psa. Možností v The Sims Freeplay je veľa a dokáže zabaviť na desiatky až stovky hodín.

Názov hry iOS Android Windows Phone
The Sims Freeplay Stiahni Stiahni Stiahni

Star Wars: Commander

Sága Star Wars takisto nepatrí medzi nováčikov na hernom trhu. Doteraz sme sa dočkali titulov rôznych žánrov pravdepodobne na každú existujúcu platformu, čo len dokazuje silu a popularitu tejto značky.

Star Wars: Commander je strategickou hrou, v ktorej sa oproti sebe postavia sily dvojice znepriatelených strán. Počas hrania si budeme budovať vlastnú základňu a trénovať rozličné druhy jednotiek, ktoré poslúžia ako na obranu, tak aj na útok. Každý hráč si na začiatku vyberie, či sa postaví na stranu neľútostného impéria, alebo rebelov. V titule takisto stretneme známe postavy z filmov, ukáže sa tu napríklad Han Solo, Darth Vader či princezná Leia.

Názov hry iOS Android Windows Phone
Star Wars: Commander Stiahni Stiahni Stiahni

Order & Chaos: Online

Žáner MMORPG (massively multiplayer online role-playing game), čiže internetová hra na hrdinu, má bohaté zastúpenie hlavne na počítačoch, pričom na ostatných platformách sa vyskytuje zriedkavejšie. Ak si ho ale chcete vyskúšať taktiež na mobilných zariadeniach, môžete siahnuť po titule Order & Chaos: Online.

Order & Chaos: Online je zasadený už tradične do fantasy sveta a ponúka to, na čo sme zvyknutí od jeho žánrových kolegov. Privíta nás otvorený svet, množstvo postáv rozličných rás a misie, pri ktorých sa dajú stráviť desiatky hodín. Order & Chaos: Online je tiež špecificky tým, že umožňuje streamovať zábery z hrania prostredníctvom služby Twitch. Hráč môže následne reagovať na svojich divákov vďaka podpore kamery, mikrofónu alebo chatu.

Názov hry iOS Android Windows Phone
Order & Chaos: Online Stiahni Stiahni Stiahni