30.10.2014 09:26 | Bleskovky MobilMania.sk
Video

Google ukázal funkčný prototyp modulárneho smartfónu

Zdroj: Liliputing.com

Projekt Ara sa posúva o krok bližšie k svojmu cieľu.

Internetový gigant Google chce vytvoriť modulárny smartfón, a preto už viac ako rok pracuje na projekte Ara. Ide o nový koncept inteligentného telefónu, ktorý má umožniť záujemcom vybaviť si smartfón rozličným hardvérom podľa vlastných predstáv.

Budete si môcť vybrať displej, procesor, kapacitu úložiska či batériu. Nové správy o tomto projekte priniesol portál Liliputing.com.

Raný prototyp Projektu Ara (zdroj: Liliputing.com) Zdroj: Liliputing.com

Cieľom je dostať na trh koncept modulárneho smartfónu už v priebehu budúceho roka. Že sa na tejto novinke skutočne usilovne pracuje, je možné vidieť na videu nižšie, kde už sa dá pozorovať posun k funkčnému prototypu zariadenia, na ktorom beží spustený OS Android.

Napriek tomu, že tvorcovia „Project Ara“ majú funkčný prototyp, ide stále o len ranú verziu zariadenia, s ktorého rozvojom, ako Google dúfa, pomôžu vývojári tretích strán. Tí by mali vytvárať rozličné moduly kompatibilné so systémom.

Google plánuje základnú kostru smartfónu nazývanú „endoskeleton“ ponúkať v troch veľkostných vyhotoveniach. Všetci, ktorí neznášajú veľké tabletofóny, si tak budú môcť vyskladať kompaktný smartfón podľa svojich predstáv (a opačne).  

Najbližšia konferencia pojednávajúca o „Project Ara“ sa uskutoční 15. januára 2015 v Moutain View v Kalifornii a nasledovaná bude konferenciou v Singapure 21. januára.