1.11.2014 18:00 | MobilMania

Operátori v októbri: Akcií pribúda, Swan mešká

Zdroj: dreamstime

Prinášame prehľad toho najzaujímavejšieho, čo sa udialo u mobilných poskytovateľov v poslednom mesiaci.

ilustračná snímka Zdroj: dreamstime

Október bol bohatý na operátorské novinky. Orange, Telekom aj O2 stihli predstaviť nové akcie, s ktorými budú súperiť o zákazníka v predvianočnom období. Zhruba v polovici mesiaca prišiel s novými informáciami nováčik Swan – nestihne odštartovať tak, ako si to naplánoval. Dôvodom majú byť zdĺhavé rokovania o národnom roamingu.

Predčasné Vianoce

Aj tento rok sme sa dočkali tradičných predvianočných akcií operátorov. Sezónu odštartoval Telekom – ponúka na výber platenú aplikáciu na rok bezplatne. Zároveň môžete získať dvojicu paušálov so zvýhodnením. Prvý za plnú cenu a ten druhý dostanete bezplatne alebo so zľavou.

Čítajte aj Operátori v októbri: Akcií pribúda, Swan mešká

Orange prišiel s rozšírením služby „navzájom zadarmo“. Naďalej môžu zákazníci operátora vytvárať skupinky a volať si bezplatne. Teraz pribudli SMSky a MMSky bez poplatkov. Bližšie podmienky nájdete v samostatnom článku .

O2 uviedlo bonus 150 eur, pokiaľ pôvodný zákazník odporučí program O2 Paušál. Zároveň do konca roka ponechá v ponuke bonus za prenos čísla 150 eur. Rovnakú odmenu za prechod s číslom má aj Orange. Obe prenosové výhody platia len v e-shopoch. Aj Telekom má prenosový bonus – 50, 100 alebo 150 eur podľa toho, ktorý paušál si zoberiete.

Nové akcie zosumarizované v tabuľke:

Orange Telekom O2
SMSky a MMSky navzájom zadarmo Aplikácia na rok zadarmo Možnosť využiť dotáciu k paušálom na viac zariadení
Zľava 150 eur na pevné služby pri kombinácii s hlasovým paušálom Dva paušály za cenu jedného alebo so zľavou Bonus za odporúčanie 150 eur
FunFón: Bezplatné volania pokračujú. Pre staré karty Bonus za odporúčanie 50 eur Volania blízkemu na mesiac bezplatne
Happy Profi za 70 eur a vylepšený „XXL“ Hudba Google Play na 90 dní zadarmo
Mobilný internet: Zľava alebo odpustený poplatok na úvod

Swan mešká a nevie, ako ďalej

Vznikajúci štvrtý mobilný operátor zatiaľ nenaplnil očakávania. Swan priznal, že rokovania o národnom roamingu neprebiehajú tak, ako si naplánoval. Nováčik potrebuje prístup do siete konkurencie, aby dokázal odštartovať s plnohodnotnými službami.

Čítajte aj Operátori v októbri: Akcií pribúda, Swan mešká

Teraz sa chce Swan spoľahnúť na poskytnutie národného roamingu v zmysle podmienok LTE licencie. Musí však najprv dosiahnuť 20-percentné pokrytie. Firma chce odštartovať ešte tento rok. V akej forme a s akou ponukou, zatiaľ nie je jasné. Interne prebiehajú v Swane diskusie, aké bude náhradné portfólio služieb. Operátor naznačil, že by zrejme poskytoval neprenosné služby. Má ísť o internet.

Nováčik by mal spolupracovať so Slovenskou poštou, ktorá ohlasovala záujem stať sa značkovým operátorom bez vlastnej siete.

Čítajte aj Operátori v októbri: Akcií pribúda, Swan mešká

Rozširovanie LTE aj nové pravidlá

Služby 4G internetu napredujú: V priebehu posledného mesiaca sa rozšírili LTE siete operátorov. Telekom pridal rýchle dáta do štvorice miest a viacerých obcí. Orange rozšíril 4G internet do desiatich významných miest. O2 chystá spustenie LTE v časti Bratislave a Košíc.

Trest od Európskej komisie: Brusel rozhodol, že Slovak Telekom dostane vysokú pokutu spolu s jeho materskou firmou Deutsche Telekom. Dôvodom je zneužívanie dominantného postavenia v súvislosti s DSL internetom. Operátor tvrdí, že zákazníci finančný trest nepocítia. Spoločne s Deutsche Telekomom má slovenský poskytovateľ zaplatiť 38,84 milióna eura a nemecká firma dostala pokutu ďalších 31,1 milióna eur.

Nové pravidlá regulačného úradu: Po novom si budete môcť vybrať, či od operátora dostanete bezplatne papierovú alebo elektronickú faktúru. Takisto platia nové obmedzenia pre audiotexové hovory, aby zákazník vedel, koľko za hovor zaplatí. Ide o novinky zahrnuté vo všeobecnom povolení, ktoré prichystal regulačný úrad. Viac informácií v samostatnom článku .