2.11.2014 07:17 | MobilMania

Mobil za päť stoviek? Dokúpte mu veci za euro

Zdroj: dreamstime

Kúpiť dobrý mobil? Žiadny problém! Ale čo k nemu? Máme zopár tipov na príslušenstvo riešiace všetky problémy. Nedeľník

ilustračná snímka Zdroj: dreamstime

A že tých problémov nie je veľa? Ale nooo, veď si len spomeňte na vybuchujúce, ohýbajúce sa, prehrievajúce, či v H2O nefungujúce mobily. K tomu môžeme pridať výdrž batérie podobajúca sa dôchodcovi bežiacemu Košický maratón s medicimbalom v rukách. Správny Slovák si však musí vedieť poradiť s čímkoľvek a keďže doba je zlá, nemalo by to ani veľa stáť. Takže čo svojim milovaným dokúpiť k tomu mobilu za päť stoviek, aby u nich nedošlo k pocitu sklamania, finančnej straty, či dokonca ujmy na zdraví? Máme zopár tipov, niektoré stoja dokonca menej než chlieb a liter kefíru. Lebo aj ten najlepší, najodolnejší a najvybavenejší mobil, má určite svoje nedostatky.

1. Antiohyb

Keďže je novodobým trendom robiť mobily tenšie než horalky a ich uhlopriečku natiahnuť aspoň na päť palcov, resp. sedem malíčkov, je logické, že takáto kombinácia ladných kriviek môže priniesť časom neželané mechanické vlastnosti. Ich výsledkom je zvyčajne ohnutý prístroj, čo najlepšie demonštruje najlepší (pardon, najdrahší) model na trhu, ľudovo nazývaný ajfón. A aby sa mobil neohýbal vo vrecku gatí, je ideálne k nemu podarovať puzdro. Samozrejme pevné, najlepšie aspoň z dvojky plechu, doporučujeme nerezový. Takýto antiohyb vám podľa jednoduchého výkresu vyrobia v každom zámočníctve na miestnom družstve, prípadne môžete použiť plechovku z udených šprotov. Ak je na prevenciu už neskoro, dokúpte si gumené kladivo, prípadne prenosný zverák. 

2. Hasiaci prístroj

Pozor, nemýlime si s hasákom. Po nedávnej aférke, kedy Ariel začal horieť smartfón pod vankúšom, je dobré mať pri sebe vždy pohár vody, kávy, piva, džúsu, či plnotučného mlieka. Nie však tvrdého alkoholu. Do terénu však musíme nosiť antifirephonewater iba vo fľaši, takže v tomto prípade je praktickejší práškový hasiaci prístroj. Navyše pôsobí coolovejšie a takýto kilogramový pomocník môže byť náš už za 15 evri, čo je skutočne nízka cena za prevenciu voči samovznieteniu.

3. Tienidlo

Možno to znie absurdne, ale vysvetlíme rýchlo. Už sa vám určite stalo, že pri dlhšom pobyte na slnku ste na displeji videli akurát tak starú belú, takže ste si zvýšili podsvietenie na maximum. Tým ste samozrejme dali preplesk batérii a poobede už nestihli očekovať Ančin, Zdenin a Paľov fejsbuk. Riešením je teda prenosné tienidlo v podobe dáždniku, štvordielneho paravanu, či kusu deky, prehodenej pri surfovaní cez hlavu. Výhodou je, že takto si obdarovaný môže decentne pozerať aj holé baby. Estetickejšiu formu tieňu vytvorí tiež strom, takže milovníci flóry môžu so sebou nosiť malú palmu, či aspoň tuju.

4. Batéria

Kde iní končia, je dobré začínať, najlepšie s plnou nádržou a batériou. A keďže evolúcia mobilov je hlavne o tom, že pred desiatimi rokmi bola ich výdrž od pondelka do piatku a dnes už iba pondelok, utorok, streda, atď..., tak potešia náhradné batérie, prípadne externé zdroje. Tie sú síce boomom doby, ale absolútnu nezávislosť od zásuvky dá iba solárna nabíjačka, prípadne cyklistov poteší generátor, využívajúci jazdu na bicykli. Príroda nás jednoducho zase volá k sebe.

5. Vodotesné púzdro

Ak ste sa v letnej búrke spoľahli na pojem typu IP67 a výsledkom bola neuznaná reklamácia v súvislosti s nedodržaním záručných podmienok, nezúfajte. K „odolnému“ smartfónu pokojne preventívne pribaľte vrecúško, ktoré ste si nenápadne zobrali v tesku v oddelení pečiva. V kombinácii s gumičkou si tak nový majiteľ vytvorí ideálne vodotesné puzdro, ktorého kvalitu môže dokonca ľubovoľne násobiť. Zázraky dokáže tiež obyčajná strečová fólia, ktorej štandardné 150 metrové balenie bude obdarovanému chrániť telefón minimálne do roku 2038. Godzilla Glass!

6. Rádio

Má ho lacný seniorský mobil za tridsať a funguje mu aj bez antény, ale napríklad taký S5 ho pri pôrode do vienka nedostal. Samsung sa zrejme spoliehal na stream, ale väčšina surferov dáta využije radšej inak, prípadne si povie, že za posluch okrem koncesií viac platiť nebude. Milovníkov Reginy teda určite poteší malé prenosné rádio na dve tužkové, ktoré si kvôli kompaktnosti môžu pripevniť o primárny prístroj práve vyššie uvedenou strečovkou.

7. Utierka

Priznajme si to, odtlačky prstov sú neželané nielen na vražednej zbrani, ale aj na kúpeľňovom zrkadle, nerezovej chladničke, okuliaroch a najmä na displeji milovaného smartfónu. A tak, ako si už neutierame nos do rukávu, je spoločensky nevhodné leštiť displej mobilu krúživými pohybmi o tričko na pupku. Tento odveký problém ľudstva dokáže však vyriešiť praobyčajná mikrovláknová utierka, do ktorej sa dá v prípade núdze aj čiastočne vysmrkať. Tí chudobnejší si môžu odstrihnúť kus rukávu zo starej flanelovej košele.

8. Externý internet

Internet nezávislý od prenosu dát? Wau, také čosi existuje? Áno, lebo kedysi, keď bol svet ešte čiernobiely a v SD rozlíšení, sme si „internety“ kupovali v trafike. Stačí si uvedomiť, že web sú iba informácie v inej forme. A ak majiteľ mobilu najradšej kliká na bulvár, počasie, horoskopy, šport a Dievča dňa, tak postačí kúpiť bežný denník. Po surfovaní si môže „dátami“ pokojne utrieť zadok. 

9. Sekundárny telefón

A to najlepšie na koniec. Keď zlyhajú všetky darčeky vymenované vyššie, je ideálne zakúpiť mobil, ktorý poslúži ako náhrada v situácii, keď sa mobil v cene priemernej  hrubej mzdy vybije po dvoch hodinách surfovania, prípadne ho utopí rozliata minerálka. Alebo vtedy, ak ho nikto nevie nájsť a treba ho iba prezvoniť. Pokojne aj retro strojom v podobe najpredávanejšieho mobilu všetkých čias – Nokie 1100 . Takže skutočne nie je všetko zlato, čo sa blyští...