4.11.2014 08:42 | Bleskovky MobilMania.sk

Nokia zrejme plánuje návrat s „vlastným“ smartfónom

Zdroj: Ján Trangel

Nokia v priebehu novembra oznámi plány do budúcna.

Fínska spoločnosť Nokia má už zrejme jasno, akým smerom povedú jej ďalšie kroky v segmente smartfónov. Naznačuje to príspevok zverejnený na twitterovom účte spoločnosti, odkazujúci na dátum 17. novembra, kedy by malo dôjsť k uvoľneniu nových informácií ohľadom ďalšieho jej pôsobenia. Upozornili na to web Phonearena.comGSMinsider.com .

Want to know how the #Nokia story continues? Find out with the @nokia team from Nov 17th: http://t.co/LfSik0aB3upic.twitter.com/0Fru28yoGc — Nokia USA (@NokiaUS) October 31, 2014

Zverejnené správy hovoria, že Nokia pripravuje v blízkej budúcnosti predstavenie nového vlajkového smartfónu, ale tentoraz poháňaného Androidom. Pracovať na ňom by vraj mali ľudia zodpovední za vývoj obľúbeného smartfónu Nokia N9, na ktorom bežal systém OS MeeGo, mierne sa ponášajúci práve na systém od Googlu s pridanou podporou gest.

Otázne ale je, akým spôsobom by malo dôjsť k prípadnej produkcii nového zariadenia. Microsoft, ktorý odkúpil mobilnú divíziu Nokie, má totiž právo využívať logo Nokie po dobu 10 rokov. Brand Nokia síce Microsoft už prestáva používať, no samotná Nokia nemôže produkovať zariadenia so svojím logom kvôli klauzule v predajnej zmluve skôr než v roku 2016 a taktiež preto, že všetky jej výrobné závody vlastní Microsoft.

Čítajte aj Nokia zrejme plánuje návrat s „vlastným“ smartfónom

Cesta, ktorou by sa Nokia mohla vydať, môže viesť cez čínskych ODM výrobcov Compal a Foxconn, podobne ako je tomu pri produktoch Applu. Nokia by si tak svoje zariadenia navrhla a samotná produkcia by už bola na pleciach týchto čínskych spoločností.