4.11.2014 19:31 | Bleskovky MobilMania.sk

Pády aplikácií na 128GB iPhonoch 6 Plus môžu mať pôvod v použitom hardvéri

Zdroj: Apple

Používatelia iPhonov, ktorí majú rozsiahlu knižnicu nainštalovaných aplikácií, sa sťažujú na pády a zamŕzanie zariadenia. Problémom môže byť technológia vnútorných pamätí.

Pred niekoľkými dňami sme informovali , že niektorí používatelia sa na oficiálnych fórach Apple sťažujú na nestabilitu ich zariadení. Tento problém sa dotýka najmä majiteľov 128 GB pamäťových verzií iPhonov 6 Plus s veľkým počtom nainštalovaných aplikácií.

Čítajte aj Pády aplikácií na 128GB iPhonoch 6 Plus môžu mať pôvod v použitom hardvéri

Prvé informácie naznačovali, že toto správanie môže spôsobovať chýbajúca softvérová optimalizácia novej verzie operačného systému iOS 8. Problém však môže spočívať aj v samotnom hardvéri, informoval portál PhoneArena s odvolaním sa na web BusinessKorea.

iPhone 6 Plus je najväčším smartfónom v portfóliu Zdroj: Apple

Apple v nových verziách iPhonov 6 Plus údajne používa takzvané triple-level cell (TLC) NAND pamäte. Ich výhodou je lepší pomer medzi cenou a kapacitou, avšak oproti pamätiam typu MLC (multi-level cell)  naopak poskytujú nižšie prenosové rýchlosti. Hlavným problémom má byť ale použitý radič, ktorý nemusí pracovať korektne.

Aktuálne ale treba brať tieto správy len ako číre špekulácie. Je totiž pravdepodobné, že Apple použil rovnakú technológiu aj pri modeloch s nižšou kapacitou. Tým pádom by sa teda mal problém vyskytovať aj u nich. Navyše neexistuje žiadny vierohodný dôkaz, ktorý by problém s radičom reálne potvrdzoval.

Doposiaľ Apple riešil nestabilitu a nespokojnosť používateľov výmenou zariadení za nové priamo v obchodoch Apple Store. Ak by sa ale skutočne potvrdilo, že problémy s nestabilitou zariadení majú spomínaný pôvod, musel by Apple pravdepodobne modifikovať výrobný proces a vymeniť nemalý počet zariadení. Problémy s radičom je ale niekedy možné opraviť aj softvérovou cestou v podobe nového firmvéru.