7.11.2014 06:00 | MobilMania

Živá diskusia: Rozumiete trendu selfies?

Zdroj: dreamstime

Smartfóny s kvalitnými fotoaparátmi na prednej strane zaplavili trh. Čo si myslia o trende selfies redaktori MobilMania.sk?

Z Ázie prichádzajú do sveta smartfónov rôzne trendy. Pravdepodobne najvýraznejší je aktuálne fotografie samého seba, teda selfies. Tie sa samozrejme najlepšie robia smartfónom, ktorý má človek vždy pri sebe. A keď už používame smartfón, treba si scénu skontrolovať na displeji. Preto niektorí výrobcovia remeslo „selfies“ povýšili na majstrovskú úroveň a svoje telefóny vybavili špičkovými fotoaparátmi na prednej strane. Čo si o tomto trende myslia redaktori MobilMania.sk?

fotogaléria
ilustračná snímka Zdroj: dreamstime

Ján Trangel: Hystéria a extrémy

Selfies ako štýl fotografie z princípu neodmietam. Existovali tu dávno pred tým, ako boli v telefónoch použiteľné foťáky, oxfordský slovník toto slovo zobral na milosť a internet obletela známa fotka z odovzdávania Oscarov. Úplne zvrátená mi ale príde celá hystéria okolo selfies.

Dávať špičkové šošovky na prednú stranu telefónov pre dosiahnutie top selfies je mimo rozsah mojich rozumových schopností. Do úplného extrému situáciu vyhrocuje HTC, ktoré svoj model Desire Eye vybavilo masívnou šošovkou priamo nad displejom – telefón tak vyzerá akoby mal presne uprostred hornej časti obrovskú čiernu vyrážku. Úprimne dúfam, že rovnakou rýchlosťou, ako móda selfies prišla, aj odíde do histórie. 

fotogaléria
HTC Desire Eye s veľkým foťákom aj na prednej Zdroj: HTC

Lukáš Koškár: Pre mňa nepochopiteľné

Zmysel integrovania kvalitných fotoaparátov na prednú stranu telefónov vidím len v súvislosti s lepšou kvalitou výsledného obrazu pri videohovoroch. Takzvané „selfies“ síce naberajú na popularite aj u nás, avšak idú úplne mimo mňa. Chápem ale, že výrobcovia jednoducho musia svoje zariadenia neustále prispôsobovať potrebám más, ktoré očividne na kvalitný selfies fotoaparát počujú. Nová doba skrátka prináša nové priority, ako aj nové marketingové ťaháky, ktoré akýmkoľvek spôsobom pomôžu aspoň naoko tromfnúť konkurenciu. Už teraz som zvedavý, čo príde nabudúce.

Martin Paluš: Narcizmus si vybíjam na zrkadlách

Trend selfies ma obchádza širokým oblúkom. Možno je to spôsobené tým, že som z adolescentného veku už vyrástol a svoj narcizmus si vybíjam na obyčajných zrkadlách. Momentálna atmosféra však hovorí jednoznačne v prospech neustáleho samofotenia, čo si všimli aj výrobcovia mobilných telefónov.

Ako huby po daždi sa nám tak na trhu objavujú zariadenia s čoraz kvalitnejšími prednými kamerami, určenými práve na zhotovovanie selfies. Tento krok zo strany výrobcov plne chápem a nikoho kto selfies obľubuje neodsudzujem. Ako človek nedotknutý týmto fenoménom si tak vychutnám internetové videohovory v lepšej kvalite. Práve z tohto dôvodu môže vyťažiť zo selfies naozaj každý.