Diskusia: Koniec roamingu v EÚ o polroka: Takéto sú podmienky

Ak chcete prispievať do diskusie, musíte byť prihlásený užívateľ.
25 príspevkov
Anonymný používateľ
Sapieha11
20.5.2017 23:42 | |
+0 -0
Nasi operatori mi nenazratostou vlastne pomohli. Datovy roaming neriesim uz vela rokov. Pred cestou do zahranicia si vopred zistim a porovnam ponuky miestnych operatorov a po prekroceni hranic, alebo na letisku v prvom novinovom stanku, alebo na prvej pumpe kupim SIM kartu. Napriklad v Chorvatsku hned na prvej pumpe. Operator VIP ponuka pre turistov uz hotove balicky zamerane na data. Internet pouzivam ako doma. Minuly rok dokonca lacnejsie. Pokial mas dual sim mobil, je to lepsie. Ked si ale netrufas na nastavenie pristupu na net vo svojom mobile, lebo niekedy sa neaktivuje automaticky, radsej kup kartu v predajni operatora. Radi ti s nastavenim poradia. Kto je nenazraty, treba ho obist. Su predsa aj ine moznosti. Ja osobne nehodlam platit za data ako by som surfoval po klingonskom internete v inej slnecnej sustave.
Anonymný používateľ
diklo
20.12.2016 14:47 | |
+6 -0
...a k tomu si kazdy priplati pausalnu sumu za moznost vyuzivat lacny EU roaming.podobne ako za 3 - fazovy istic od noveho roka = 150 eur miesto 15eur.....ale elektrina zlacnie...
Anonymný používateľ
Duracell
20.12.2016 08:48 | |
+0 -5
7 dní platnosť 100MB internetu nie je vôbec problém. Ten, kto internet využíva ho aj tak spotrebuje za cca 3 dní. Ale rozumiem, čo si tým chcel povedať. Internet v zahraničí bude dobré poriešiť domácimi službami a možno niečo ostane aj domov.
Anonymný používateľ
idaho
20.12.2016 14:14 | |
+8 -0
Nie je problem? Prosim neuraz sa teraz, ale 100Mb za 1.99 Euro na 7 dni...no to uz chce riadnu davku odvahy vymysliet nieco taketo.
Anonymný používateľ
SeppWinkler
20.12.2016 08:11 | |
+24 -5
Chápem operátorov a ich nenažraných akcionárov, ale ... ale, na čo sa hráme na úniu, na spoločný trh, na voľný pohyb kapitálu, práce, tovarov a služieb, keď je to nastavené len tak, aby z toho profitovali veľké korporácie, ktoré si určujú, ako "voľný" tento trh môže byť. Malo by to fungovať tak, ako skutočne jeden trh - kúpim si službu hoc aj v Španielsku a používam ju v celej EU, ak to nejaká firma neustojí, jej problém, to je trh. A zároveň by trh mal mať jednotnú fiškálnu a sociálnu politiku - žiadne rozdielne dane a žiadna lacná pracovná sila z východu EU. Tak by z toho profitovali naozaj ľudia. Nedivým sa, že je na spadnutie, kedy ľudia odhlasujú zánik takejto "únie". Máme výnimky pre operátorov, pre HNOJ TV stanice, pre Britov, takto to naozaj nemá zmysel.
Anonymný používateľ
Zvbmn
20.12.2016 08:17 | |
+16 -2
Lepšie by som to ani ja nenapísal. Palec hore.
Anonymný používateľ
Heno
20.12.2016 08:23 | |
+13 -15
Ja chcem v Liptovskom Jane rakuske DVB-T. Je mi jedno ako mi ho dodaju ale chcem. Vdaka tebe a manoblbovi som to konecne pochppil a takto to chcem. A este chcem aj dansku socialku a spanielsku pevnu linku. Dakujem. A pilulky ste dnes uz mali?
Anonymný používateľ
Trautenberk
20.12.2016 10:53 | |
+4 -3
Jenže telekomunikační trh takto nefunguje. Operátor kontroluje síť, kterou si postavil, číselné příděly jsou národní, smluvní podmínky jsou dány národní legislativou. Např. UPC postavilo síť ve městech a tam poskytuje služby. Mobilní síť Swan je dostupná ve vybraných lokalitách. Každý podnikatel si staví svoji síť, poskytuje svoje služby a bojuje o naší peněženku s výrobci ledniček, restauracemi atd.
Anonymný používateľ
SeppWinkler
20.12.2016 13:06 | |
+9 -1
Že telekomunikačný trh takto nefunguje je len pekná výhovorka. Tak nech začne. To mohli rovnako hovoriť aj iní výrobcovia a producenti. Ad absurdum, aj pestovateľ rajčín investoval do pôdy na území nejakého štátu, do vody z tohto štátu, mohol by kričať, že nechce, aby mu konkurovali rajčiny z inej krajiny, kde sú iné podmienky. Mali už dosť času sa prispôsobiť, aby poskytovali služby v celej únii, navyše veď aj tak ide o nadnárodných hráčov, takže vlastne tá argumentácia neobstojí. Minimálne pre týchto by to nemal byť problém.
Anonymný používateľ
Trautenberk
20.12.2016 14:32 | |
+2 -1
Ok, zkusím to jinak. Opové za roaming platí, zatímco za využití vlatstní sítě se platí nepřímo /odpisy/, pokud už není účetně odepsáno. Zatímco odpisy si op může řídit a ví, kolik bude síť stát v dalších obdobích, tak u roamingu je to celková částka vždy otazník. Navíc odpisy jsou nezávislé na provozu v síti, zatímco u roamingu se platí za každou jednotku.
Anonymný používateľ
kyleah
20.12.2016 14:34 | |
+2 -4
Obavam sa, ze vobec netusis o co tu ide. Dokonca aj tvoja analogia s rajcinami je uplne scestna. Problem pre operatorov nepredstavuje to, ze na ich sieti budu fungovat ludia so zahranicnymi pausalmi, za to predsa dostanu zaplatene. Problem bude, ze ludia budu chciet vyuzivat svoj pausal v zahranici tak ako doma. Povedzme, ze dnes ti da operator nekonecny pausal vramci svojej siete za 10E, pretoze to pre neho predstavuje zanedbatelny naklad. Ty vsak vycestujes do zahranicia a budes svoje nekonecno chciet vyuzivat tam. Pri cene 4c/min vyjde operatora tvojich 10E na 250 minut prepojovacich poplatkov, potom uz pojde do straty. Teda cisto hypoteticky, samozrejme ze nepojde. Cely tento vymysel (ak ludia zacnu vo vacsom vyuzivat roaming) sposobi len to, ze akekolvek nekonecna bud zdrazeju alebo uplne zaniknu. Vysledkom bude socializacia nakladov na roamingove hovory, kedy hovory neplatia iba ti ktori ich uskutocuju ale vsetci zakaznici. A ja rozhodne nesuhlasim aby som vramci svojho pausalu platil zahranicne hovory niekoho ineho.
Anonymný používateľ
MaTToS
19.12.2016 23:26 | |
+5 -2
Na Slovensku mám 2GB balík dát a spokojne im 10€ za 1GB v roamingu zaplatím. Tie 2 týždne dovolenky v roku niekde v EU mimo SR by mohol operátor prežiť. Aj keď teda očakávam koncom roka 2017 aspoň 300% zvýšenie domácich cien aby operátor pokryl straty ktoré mu spôsobuje roaming prikázaný európskou úniou :-) .
Anonymný používateľ
idaho
20.12.2016 00:29 | |
+4 -2
Telekom uz zareagoval dopredu, este ani roaming nieje. Pridali 2 nove vyhodne balicky na Easy Pecke, 100Mb za 1.99Euro a 500Mb za 4.99Euro. Ten stary, 1Gb balicek je v ponuke uz vyse 2 roky za 5.99Euro. Takze ked bude platit roaming, ocakavam dalsi novy balicek pod 100Mb za neprimerane vysoku cenu samozrejme. Vraj si to zakaznici praju, aj mensie balicky - v takmer 90% pokrytom uzemi SK 4G sietou a rychlosti uz niekde 375Mbit/s, samozrejme.
Anonymný používateľ
Manobb
20.12.2016 06:41 | |
+3 -1
re: idaho ___ A aby to bola ešte väčšia tragédia, tak tých 1,99 € za 100 MB nie je ani na mesiac, ale len na "úžasných" a "fantastických" 7 dní !!!
Anonymný používateľ
idaho
20.12.2016 13:44 | |
+5 -0
Manobb - tak poviem ti, ja som si to naozaj ani nevsimol, tych len 7 dni a nie mesiac. Nemam slov, tak toto je uz silny espresso balicek dat, po preratani na dni a Mb, ved to Telekom ma asi v ponuke najdrahsi datovy balicek v celej EU.
Anonymný používateľ
idaho
19.12.2016 20:51 | |
+28 -2
Operatori na Slovensku (okrem 4ka) traste sa! Myslim, ze uz teraz silne premyslaju, ako ten ´nezmyselny´ roaming kontrolovat, merat, obmedzovat, rusit, spomalovat...Estoncom, Poliakom, Rakusanom, Nemcom, Francuzom to moze byt jedno, nejaky ten prichadzajuci EU roaming. Tam si uz davnejsie ludia volania a data uzivaju, u nas nas SK nas vsak operatori doteraz len vyuzivaju.
Anonymný používateľ
topko
20.12.2016 14:39 | |
+0 -1
netusis anino com tocis. Ked uz sa ma nejaky operator bat neonmedzeneho roamingu tak je to prave 4ka ktora ma problem zarobit si zatial aj na chleba (eurofondy nepocitam). Ak jej zacnu zakaznici pouzivat roaming bez obmedzeni bude mat tento financne slaby operator zarobit si aj na vodu. Ibaze by sa rozhodol svojim roamingovym partnerom neplatit nic.
Anonymný používateľ
xxcvbnm
19.12.2016 19:48 | |
+5 -3
Na bežné použivanie bez preháňania by si mal napr. z Poľskou predplatenkou bežne vychádzať.
Anonymný používateľ
MaTToS
19.12.2016 23:34 | |
+3 -4
Práve pre takýto prípad je regulácia a už automaticky to vyhodnotí systém operátora ako porušenie FUP > s novou kartou sa nachádzaš trvalo v roamingu v rámci jednej krajiny a komunikácia z danej karty budú iba dáta resp., hovory a správy z/na Slovensko ? Jasné porušenie pravidiel, dajú ti to zaplatit resp. začnú to účtovať a vybavená vec.

Primárna funkcia roamingu je funkčný telefón pri cestovaní do inej krajiny,, nikde nikto nepíše že medzinárodný roaming je určený pre presťahovanie sa do inej krajiny resp. trvalé používanie v inej krajine.
Ešte sa kľudne môže stať že pri nových kartách ktoré začnú byť a budú trvalo používané v roamingu to obmedzia hneď v prvý mesiac a nebudú sa na nič pýtať lebo je nad slnko jasné že niekto si kartu kúpil iba za účelom roamingu... pri paušáloch a dlhodobo používaných SIM na Slovensku budú podmienky určite voľnejšie.
Anonymný používateľ
Manobb
20.12.2016 06:50 | |
+9 -4
Re: Je spravodlivé určiť pomer 20:80 (vlastná:roaming) alebo max. 18 mesiacov, inak ide o zneužívanie služby ??? Ak má trh v EÚ fungovať naozaj slobodne a EÚ sa má tváriť "ako jeden muž", t.j. jeden (spoločný) trh, tak nemôžu existovať obmedzenia. To, ako sa dohodnú medzi sebou operátori, je ich "súkromná vec". Ale nemôžu zavádzať orgány EÚ alebo si dávať prehnané veľkoobchodné ceny, keďže tento druh podnikania proste je regulovaný. S tým sa musia (už konečne) naučiť žiť a ak sa im nepáči, nech vrátia licencie a nech sa vrhnú na iný druh podnikania. Inde však nebudú mať taký výhodný "garantovaný priestor", preto sú to z ich strany "len ramená" a oni sa prispôosobia. Ide to síce vééééééľmi pomaly (lobby zatiaľ funguje), ale budú sa musieť prispôsobiť a EÚ bude musieť tiež pritvrdiť, ak chce občanov EÚ naozaj presvedčiť, že im ide o jednotný trh. OR, TK, O2 a iní kvázi operátori, ktorí chúdačikovia museli 20 rokov podnikať na špecifickom trhu, môžu buď baliť kufre, alebo nám po 20 tich rokoch zo dňa na deň ukážu, že tu žiadny špecifický trh nebol a odrazu budú vedieť ponúkať oveľa výhodnejšie paušály a služby ako doteraz. Podľa môjho názoru sú to nekorektné postupy z ich strany, čo dokázali doteraz. Zlatá baňa proste končí a oni to vedia ....
Anonymný používateľ
Klobaska
20.12.2016 07:49 | |
+8 -7
Nikdy to nebude tak ako to tu dlhodobo interpretujes. Jednoducho si zvykni na to ze si SK rezidentom a preto nemozes dlhodobo vyuzivat na uzemi SK napr. francuzsky pausal. Cim skor to pochopis tym lepsie. Tiez nemozes platit elektrinu v Dansku a odoberat ju v tej svojej bystrickej kralikarni. Uz to pochop.
Anonymný používateľ
ererer
20.12.2016 10:16 | |
+6 -1
@Klobaska: zrovna s tou elektrinou si to netrafil, mozes si ju kupit kde chces a nechat dopravit na slovensko
Anonymný používateľ
Lolo
20.12.2016 18:51 | |
+2 -0
Ano, ale za tu dopravu zaplatis distribucnej spolocnosti, a preto za nu zaplatis vzdy viac ako za ten isty objem odobratej elektrickej energie zaplati ktorykolvek Dan doma v Dansku. Takze ta analogia s telekomunikacnymi sluzbami tam je.
Anonymný používateľ
Manobb
19.12.2016 19:31 | |
+14 -7
Chýba Vám tam 18-mesačná klauzula pre férové využívanie služieb ..., t.j. do 18 mes. je to OK, potom bude treba zmeniť operátora (preniesť číslo v rámci krajiny), v horšom prípade zmeniť úplne číslo a zobrať paušál v inej krajine EÚ. Vždy boli, sú a aj budú možnosti, ako platiť menej. Kým budú špekulovať operátori v tzv. "špecifických trhoch" (napr. u nás), dovtedy budú musieť zákazníci viac trápiť svoje mozgové závity, aby s nimi vydžubali a boli si tak 1:1.
Anonymný používateľ
marek1234
19.12.2016 19:29 | |
+22 -1
Ešte pred pár rokmi operátori reptali, že načo sú EU regulácie, veď je dostatočný konkurenčný trh ponuky a dopytu, hlavne, že vďaka regulácii klesli ceny hovorov v EÚ o 92 percent pri volaniach a SMS, pri dátach až o 96 percent!!! Cena za MB je v porovnaní s cenami na Slovensku ešte výhodnejšia ako ponúkajú tunajší operátori, tak sa len smejem, že nech si naúčtujú.