Diskusia: Koniec roamingu: Brusel už o termínoch nehovorí

Ak chcete prispievať do diskusie, musíte byť prihlásený užívateľ.
9 príspevkov
Anonymný používateľ
gpres
12.9.2014 21:09 | |
+3 -0
Tu vsak teraz ide o to ze na roamingu operatori zarabaju a toho sa nechcu vzdat. Hlavne v lete je to urcite dobry biznis, vela ludi je v zahranici a vela ich aj pracuje v zahranici cely rok.
Anonymný používateľ
Roaming
12.9.2014 21:38 | |
+8 -0
Roaming ako taký nezanikne,

Teoreticky by to malo fungovať tak, že keď sa prihlásim v sieti v Nemecku, tak to bude vyzerať podobne, ako keď sa pripojí zákazník O2 do siete T mobile sk, tam kde funguje národný roaming. Na faktúre v konečnom vyúčtovaní nezbada, že sa prihlásil v Nemecku.

Európsky roaming bude v podstatne z pohladu zákazníka akoby národný roaming.Mimo európsky roaming bude zatiaľ ten kartelovo predražený, kde operátori nemajú problém žiadať úžernícke tisíce za GB dát a kde si naďalej budú účtovať prijaté aj odchádzajúce hovory v stovkách EUR.

Ďalším krokom bude pristrihnutie krídel operátorom v mimoeuropskom roamingu, jednoducho 1GB dát nemôže stáť niekoľko desiatok tisíc EUR. Iba zbytočne na seba operátori upozorňujú. Dá sa to regulovať tak, že sa im na začiatku prikáže uvádzať cennikove ceny v GB, a ak to nezaberie, zreguluje sa im cena na primeranú úroveň napr na max. 30 EUR za GB. A aj to je kráľovsky vysoká cena za pripojenie. Jednoducho treba stopnuť roamingovú úžeru.
Anonymný používateľ
Roaming
12.9.2014 20:25 | |
+5 -5
Neviem čo sa rieši týmto článkom, ale eu roaming bude zrušený. Jednoducho preto, lebo európska únia je výstavná na slobode voľného pohybu.

Zrušenie roamingu neznamená, že za odchádzajúci hovor nebudem platiť. Zákazník nebude platiť iba nad rámec paušálu. Napr ak má o2 fér tak má hovor z môjho mobilu z Nemecka do Španielska alebo na Slovensko nebude stáť viac ako keby som volal z Bratislavy do Košíc, čiže 13 centov za minútu.

Ak mám paušál, tak z toho paušálu sa mi budú odrátavať minuty na hovory v rámci roamingu, ak mám 300 minút do všetkých sieti, tak ich budem mat vo všetkých EU sieťach a po prevolani zaplatím cenníkovú cenu akú mám doma napr 10 centov za minútu.

Ak mám neobmedzené volania s FUP, tak mi bude platiť v rámci celej EU.

Nebojte sa, operátori majú dobre spočítané, že priemerný užívateľ nepretelefonuje viac ako 300 -400 minút mesačne.

A veľkoobchodné ceny za minútu hovoru sú úplne niekde inde ako sa predávajú konečnému spotrebiteľovi.
trusopt
12.9.2014 21:21 | |
+0 -5
ASI TAK DAJAK ..... ALEBO SKOR PRESNE 8-) ;-)
Anonymný používateľ
Glock
13.9.2014 10:55 | |
+3 -0
No aby si nebol prekvapený, ak zistíš že tie hovory v zahraničí sa ti nebudú odrátavať z voľných minút v paušále.
Nikde nikto nespomínal niečo také. Pointou naopak je, že hovor zo zahraničia sa ti bude účtovať za domáce ceny. Ak je bežná minúta v O2 ocenená na 13 centov, toľko ťa bude stáť každá minúta hovoru zo zahraničia.
Fakt netuším, odkiaľ sa berú tie bájky, že hovor v zahraničí bude v rámci voľných minút.
Anonymný používateľ
Roaming
13.9.2014 15:02 | |
+0 -1
glock, nepoctivý obchodný styk nepoužíva ochranu, takže operátori by sa vystavovali riziku súdnych žalôb a pokute regulátora

Naviac je tu konkurencia, takže operátor, ktorý by nezachránul volania v rámci vnútorného trhu Európskej únie do predplatených minút asi by rýchlo skončil.

operátorom sa novou reguláciou otvára možnosť poskytovať služby nielen na Slovenku ale na území celej únie. Stačí ak ponuknu jednoduchý, prehľadný paušál , podporu v domácom jazyku v ktorom chcú pôsobiť.
Anonymný používateľ
Glock
13.9.2014 15:47 | |
+1 -0
Čo je tam nepoctivé?
Od začiatku toho procesu sa nehovorí o inom, ako o tom, že v roamingu budeš platiť ceny ako doma.
Čiže žiadne minúty v rámci paušálu, ale jednotková cena za minútu.
Anonymný používateľ
Roaming
13.9.2014 18:07 | |
+0 -1
Nepoctivost spočíva práve v tom, že ruka v ruke s reguláciou maloobchodných cien ide aj regulácia veľkoobchodných cien, takze veľkoobchodná cena je v súčastnosti na max 1,5 centra za minútu hovoru co robí pri 300 minútach v roamingu cca 4,5 EUR.
Operátor ti namiesto toho, aby tieto náklady zúčtovala z tvojho paušálu účtuje naviac cca 30 EUR nad tvoj paušál, hoci v čase, keď si mimo Slovenska jeho sieť nevyužívaš.

Ak máš paušál panter 45 k tomu ti pripočíta cca 30 EUR a tak za roamingové minúty nevyúctuje cennikovych 10 centov ale dvojnásobok.

Hoci on mal náklady 4,5 EUR tebe vyučtuje 75 EUR. Odhliadnuc od toho, že tvojmu operátorovi ešte platí teń kto teba vola.

Nová regulácia toto zmení, tvoj operátor si už nebude môcť účtovať roamingové minuty nad paušál, takze ak predvoláš v eu 500 minút, tak ti to nijako neovplyvní konečnú faktúru, lebo sa to zúčtuje z tvojho paušálu, tak ako keby si telefonoval do slovenskej siete.
Anonymný používateľ
Glock
14.9.2014 00:38 | |
+1 -0
To čo píšeš, nikto nesľuboval.
Pravdepodobne od decembra 2015, bude prijatý hovor v roamingu zadara a odchádzajúci bude účtovaný ako bežný hovor v domácej sieti.
Čiže nie z voľných minút, ale účtovaný.
Skús niekde v tom čo schválila euro komisia nájsť zmienku o tom, že odchádzajúci hovor v roamingu, musí byť čerpaný z voľných minút platných v domovskej krajine. Nenájdeš. Stále sa totiž spomína účtovanie.