6.12.2016 06:20 | MobilMania
Odporúčame

Najlepšie tipy, ako si vybrať správny paušál

Zdroj: dreamstime

Poradíme vám, čím sa máte pri výbere paušálu riadiť a na čo sa zamerať. Vianoce 2016.

Do Vianoc ostáva ešte 19 dní. To je dostatok času na výber vhodného mobilného programu vrátane krokov, ktorými môžete výrazne ušetriť.

V redakcii Živé.sk a MobilMania.sk sme zozbierali tipy, ktoré vám pomôžu pri výbere vhodného paušálu.

Novinky ešte môžu prísť

Operátori už síce svoje hlavné „tromfy“ predstavili, je však možné, že sa v najbližších dňoch dočkáme ešte nejakých vylepšení.

Platí, že operátori niekedy reagujú na svoju konkurenciu priamo. Bonus za prenos čísla majú aktuálne všetci operátori: Orange , Telekom a O2 vám dajú zľavu na faktúru. 4ka lacnejšie služby do konca apríla.

Nedá sa očakávať, že príde ešte mnoho akcií od všetkých poskytovateľov.

fotogaléria
ilustračná snímka Zdroj: dreamstime

Je pravdepodobné, že prípadné ďalšie novinky prídu do pár dní , potom sa šanca znižuje. Ak sa teda s nákupom paušálu neponáhľate, radšej ešte pár dní počkajte.

Povedzte, čo chcete

Mnohokrát sa stane, že sa zákazník vyberie do predajne s požiadavkou, že za službu chce platiť napríklad 15 eur – a nakoniec odíde s 30-eurovým programom a drahým mobilom. Predajcovia sa niekedy snažia ľudí presvedčiť o tom, že potrebujú veľa minút, SMS a internet v mobile.

Ak pošlete mesačne 40 správ, nepotrebujete mať neobmedzené SMS a MMS. Rovnaké je to aj pri hovoroch – pri desiatkach pretelefonovaných minút nemusíte platiť za neobmedzené hovory len preto, že sa môžu niekedy zísť.

Skôr sa operátora opýtajte, či sa nedajú zvoliť neobmedzené volania iba na pár čísel za zvýhodnenú cenu alebo v cene programu. Vďaka skupinám Navzájom zadarmo od Orangeu či Magenta 1 od Telekomu si môže skupina čísel volať a písať zadarmo.

Zmeniť operátora?

Vyplatí sa vám akcia súčasného alebo nového operátora? Porovnajte si akcie v našom veľkom prehľade. Dozviete sa tam o aktuálnych, dočasných, akciách, ale aj o tých, ktoré platia dlhodobo.

Hlavné akcie operátorov na Vianoce:

Podobné je to aj pri novom mobile. V prípade, že vám postačuje váš starý mobil, nemusíte si automaticky kupovať k paušálu nový smartfón . Ak si ho nevezmete, Orange, Telekom aj O2 vám dajú lacnejší paušál.

Predlžujete paušál? Spomeňte, že môžete aj odísť

V prípade, že už paušálny program od niektorého poskytovateľa máte, môžete získať nižšiu cenu alebo bonus od operátora , ak mu naznačíte možný odchod ku konkurencii. Niekedy stačí zavolať na zákaznícku linku a opýtať sa napríklad, ako sa dá prejsť ku konkurencii.

Už vtedy sa môže pracovník opýtať, prečo chcete odísť a ponúknuť vám výhodnejšiu ponuku. Druhou formou získania možného zvýhodnenia je žiadosť o prenos čísla. Ak patríte do kategórie klientov, na ktorých operátorovi záleží, nenechá vás tak ľahko ujsť.

Prenos čísla nemusíte zrealizovať a môžete ho zrušiť. Štandardne trvá štyri pracovné dni.

Mobil iba niekedy

Veľmi často stojí zákazník pred otázkou, či si vziať ale nevziať mobilné zariadenie od operátora k paušálu. Pred využitím zľavy, ktorú vám poskytovatelia dajú, zvážte, či sa oplatí.

Operátori niekedy ponúkajú o niečo drahšie telefóny ako na internete. Pozrite si tak, za aké ceny je dostupný napríklad smartfón, o ktorý máte záujem. Najmä niekoľkomesačné kúsky môžete kúpiť mimo operátorov – vo voľnom predaji napríklad cez e-shop – so zľavou. Pozor ale na podozrivo nízko ceny telefónov , niekedy ide o pochybný tovar – napríklad tovar trikom bez dane alebo na prenájom.

fotogaléria
ilustračná snímka Zdroj: dreamstime

Ak vám ide najmä o mobil a vyhovuje vám, že nemusíte platiť plnú cenu naraz, skúste sa pozrieť na ponuku rôznych obchodov. Tie umožňujú vziať si zariadenie na splátky aj bez navýšenia ceny.

Neskočte po prvej akcii

Častou chybou pri výbere paušálu je voľba prvej akcie, ktorú vám ponúkne predajca.

Pozrite si programy všetkých poskytovateľov a vyberte si ponuku na mieru. Vyhraďte si radšej viac času a porovnajte si programy na internete.

Naozaj si radšej zvážte, či potrebujete napríklad neobmedzené volania a správy, keď najmä veľa dátujete a operátor vám ponúkne iba smiešne nízky objem dát.

Okrem toho je vhodné sledovať portály Živé.sk a MobilMania.sk, kde sa pravidelne venujeme rôznym zvýhodneniam a trikom, s ktorými je možné výrazne ušetriť. Vďaka nám sa naši čitatelia dozvedeli napríklad o 15-eurovom neobmedzenom paušále od Orangeu alebo programoch za polovicu pri O2.

Niekedy stačí aj predplatenka

Pokiaľ si neberiete akciový telefón ani nechcete platiť pravidelnú sumu za paušál, pouvažujte nad predplatenými kartami. Aktuálne začínajú základné ceny za obe služby na približne štyroch centoch (operátori 4ka a Tesco Mobile ), pri pravidelnom dobíjaní na dvoch centoch (služba Juro od Telekomu). Je aj balík s 1000 jednotkami, kde každá vyjde jeden cent (FunFón od Orangeu s balíkom Centofka). Mnoho kariet sa dá dobíjať aj automaticky – mesačne či po prečerpaní kreditu.

Na článku spolupracoval Filip Hanker