10.8.2017 15:00 | MobilMania
Odporúčame

Príslušenstvo odhalilo nový iPhone: Nedopatrenie alebo premyslená reklama?

Zdroj: Czc.cz

Oplatí sa veriť výrobcom príslušenstva? Čo hrozí, keď si ich produkt kúpite príliš skoro?

Úniky informácií o pripravovaných telefónoch, najmä vlajkových lodiach výrobcov ako Apple či Samsung, sú takmer každodennou záležitosťou. Neraz sa stalo, že sme sa dozvedeli bližšie detaily na základe príslušenstva určeného pre chystaný telefón, ktoré sa na prvý pohľad nedopatrením objavilo na webe lokálneho či zahraničného e-shopu.

Rôznorodé kryty či obaly sa skutočne dostávajú do predaja ešte pred tým, ako je telefón reálne v predaji či dokonca oficiálne predstavený. Avšak nie je pravidlom, aby sa dostali aj do ponuky renomovaných predajcov.

Dá sa takýmto informáciám veriť? Môže sa zákazník kúpou takéhoto príslušenstva popáliť? A ako môže jeho výrobca pripraviť produkt pre zariadenie, ktoré ešte možno ani nebolo dokončené?

Predbiehajú dobu

Najnovší podobný prípad nemusíme hľadať ďaleko, stačí nakuknúť do susednej Českej republiky. Obchod s elektronikou Czc.cz už pár týždňov pred uvedením nových smartfónov od Apple ponúka príslušenstvo pre iPhone 8.

fotogaléria
Príslušenstvo ide ruka v ruke s dohadmi, že objektívy fotoaparátu iPhonu budú usporiadané vertikálne. Touch ID na zadnej strane vraj nebude (zdroj: Czc.cz) Zdroj: Czc.cz

Produktové obrázky pritom nezobrazujú len samotné príslušenstvo, ale aj pripravovaný telefón. Zároveň sa však nedajú objednať, hoci ich predajca ponúka ako novinku v „extra zľave“ – nie sú totiž skladom.

Čítajte aj Takto vyzerá školenie o únikoch informácií Applu

Rovnaké produkty sa objavili aj v e-shope Alza.cz , ten ich však po medializácii zo svojho on-line katalógu stiahol.

Môže sa stať na prvý pohľad takáto banálna chyba? Apple si predsa svoje tajomstvá starostlivo chráni, zamestnáva dokonca odborníkov so skúsenosťami z FBI, NSA či armádneho prostredia.

Ako to robia?

Je úplne bežné, že sa výrobcovia príslušenstva predháňajú v tom, kto ponúkne produkty pre nové smartfóny čo najskôr – koniec koncov ide rovnako o nemalý biznis. Niektorí výrobcovia smartfónov, napríklad OnePlus, si na zisku z príslušenstva postavilo obchodný model, samotné telefóny tak podľa svojich slov predáva s minimálnou prirážkou.

Napriek tomu, že výrobcovia často mávajú veľmi presné informácie priamo z tovární o rozmeroch noviniek a rozmiestnení konektorov či tlačidiel – niekedy dokonca priamo od samotných výrobcov smartfónov – pri takto skorom uvedení produktov hrozí veľké riziko, že nebudú „sedieť“ – teda nebudú vyhotovené úplne presne, a tým pádom bude ich použiteľnosť obmedzená.

fotogaléria
S predchádzajúcimi informáciami sa zhoduje aj veľkosť a tvar predného panelu (zdroj: Czc.cz) Zdroj: Czc.cz

Aj to je dôvod, prečo sa neoriginálne príslušenstvo oplatí pred zakúpením najprv vyskúšať alebo aspoň počkať pár týždňov po príchode zariadenia na trh. Za zaradením takéhoto príslušenstva do ponuky vidíme skôr pokus internetového obchodu o propagáciu, než reálnu snahu priniesť zákazníkom hotový, funkčný produkt.

Aj spoľahlivý zdroj sa môže mýliť

Živú skúsenosť máme aj priamo v redakcii Živé.sk s MobilManiou. Je z minulého roka, keď sme od údajne spoľahlivého zdroja cez prostredníka dostali informáciu, že Apple prinesie až tri varianty nového iPhonu.

Informáciu podporovali aj predošlé dohady a čínsky výrobca príslušenstva už mal rozposielať cenníky s novými produktami. Aké počudovanie nastalo, keď Apple predstavil iPhone 7, iPhone 7 Plus a... a nič.

Výrobca dobre odhadol , že Apple povie zbohom 3,5mm jacku. Hádame však, že všetko príslušenstvo navrhnuté na neexistujúci variant s 5,5-palcovou uhlopriečkou a jediným objektívom fotoaparátu skončilo – v lepšom prípade (nech je zem životnému prostrediu ľahká) – v separovanom odpade.

Tak ako všetky ostatné „úniky“, aj informácie od výrobcov príslušenstva preto treba brať s určitou rezervou. Nič totiž nie je isté, kým to nie je oficiálne.