25.2.2015 07:00 | MobilMania

Test Honor 3C: Hviezda medzi lacnými smartfónmi

Zdroj: Ľubomír Vnuk

Honor 3C prináša pri cene pod 150 eur nezvyčajne dobré parametre. Láka najmä na kvalitný 5-palcový HD displej.

Nie je tajomstvom, že zariadenia so značkou Honor sú len rafinovane ukrytý Huawei. Čínsky výrobca sa tak snaží lepšie presadiť na trhoch, na ktorých by rýdzo ázijské meno mohlo evokovať negatívne emócie. Pri prvom pohľade na cenu a parametre Honor 3C máme ale pocit, že by sa dobre predával aj s nápisom „ruky preč“. Ukáže sa ako výnimočne dobrá ponuka aj mimo papierových údajov?

fotogaléria
Honor 3C chce konkurenciu zadupať kvalitným Zdroj: Ľubomír Vnuk
Čítajte aj Test Honor 3C: Hviezda medzi lacnými smartfónmi

Šetrilo sa rozumne

Už pri prvom uchopení do dlane je cítiť, že nejde o drahé zariadenie. Napriek tomu sa na materiáloch šetrilo s rozumom. Plasty sú príjemné na dotyk a lesklá zadná strana dáva telefónu okrem kopy odtlačkov aj istý šmrnc. Honor si zachoval príjemnú hmotnosť 140 gramov, rozmery 140 × 71 × 9 mm sa ale dali ešte trochu okresať. Výrazné okraje displeja už dnes neletia.

fotogaléria
Lesklá zadná strana priťahuje odtlačky prstov Zdroj: Ľubomír Vnuk

Vcelku elegantnému dojmu prispievajú klávesy na pravej strane. Ovládač hlasitosti aj zámok displeja sú ladené do strieborných odtieňov, čo aspoň čiastočne osviežuje záplavu plastov. Vďaka správnemu zaobleniu sa mobil dobre drží v dlani aj dlhšiu dobu. Hrubší spodný a horný okraj zas zaručujú pohodlie pri dlhšom hraní hier či sledovaní videí. Najväčším pozitívom konštrukcie je ale fakt, že napriek kope plastov mobil nezavŕzga ani pri silnejšom stlačení.

fotogaléria
Klávesy na boku sú ladené do odtieňov chrómu, Zdroj: Ľubomír Vnuk

Vďačiť za to môžeme predovšetkým hromade poistiek, ktorými je posiate vnútro zadného krytu. Neodstránime ho na jeden šup, no pokiaľ nemáte v pláne pravidelne meniť pamäťovú kartu, nebude to prekážkou. Notorických meničov SIM kariet totiž výrobca uspokojil dvojicou slotov.

fotogaléria
Pod zadným krytom nájdeme dva sloty pre SIM karty Zdroj: Ľubomír Vnuk

Ani k jednému z otvorov nemáme prístup bez vybratia batérie, to sa týka aj pamäťovej karty. Akumulátor s kapacitou 2 300 mAh je schopný udržať smartfón v prevádzke dva dni, pokiaľ mu nedávame príliš zabrať. Aj pri aktívnejšom režime podrží majiteľa celý deň bez problémov.

Starší Android, odvážna nadstavba

Honor 3C nepatrí do rúk odporcom veľkých uhlopriečok. Jeho displej má totiž rovných päť palcov, pričom HD rozlíšenie (720 × 1 280 bodov) sa stará o dostatočne jemný obraz. IPS LCD panelu nemáme veľmi čo vyčítať, v tejto cenovej relácii jednoznačne patrí k tomu najlepšiemu.

fotogaléria
MicroUSB konektor v spodnej hrane zabezpečí Zdroj: Ľubomír Vnuk

Farby sa pri nakláňaní nestrácajú, dokonca sú podané prekvapivo verne. Snáď len krycie sklíčko mohlo lepšie hltať odtlačky prstov a odrazy okolia, na priamom svetle sa informácie lúštia ťažšie. Mimochodom, v priestoroch krycieho sklíčka, nad displejom, nájdeme ukrytú signalizačnú LED diódu.

Režim pre použitie jednou rukou presunie klávesnicu k okraju displeja. Vďaka tomu dočiahnu na všetky znaky aj menšie palce - Výdrž sa dá čiastočne optimalizovať pomocou troch režimov

Hardvér, pochopiteľne, nejde súperiť so špičkou. Napriek tomu vyzerá štvorjadro Cortex-A7 s taktom 1,3 GHz sľubne. Čipset Mediatek MT6582 či GPU Mali-400MP2 nie sú čerstvými výrobkami, na druhej strane, 2 GB RAM sú v tejto triede skôr výnimkou.

Systém má od čistého Androidu veľmi ďaleko, výrobca používa svoju vlastnú nadstavbu Emotion UI

V tabuľkách si teda Honor vedie veľmi dobre, no prax ukázala drobné muchy. Zamrzí citeľné zahrievanie pri záťaži a aj časté váhanie systému. Mobil je vybavený starším Androidom 4.2.2 (Jelly Bean), po aktualizácii zatiaľ niet stopy. Veľmi nám nesadla ani nadstavba EmotionUI 2.0, ktorá do čistého Androidu zasahuje naozaj výrazne.

Pri používaní sa časom stretávame s citeľnou odozvou, či už pri pohybe v ponuke alebo pri spúšťaní aplikácií. Výnimkou nie je ani občasné padanie. Výrobca si preto mohol niektoré vlastné nápady odpustiť. Demoverzie hier, výrazné grafické zásahy či správca systému sú niečo, bez čoho by sme sa radi zaobišli.

Oceňujeme podobu notifikačného centra, rýchly prístup k rôznym skratkám uľahčuje používanie - Titul za najväčšiu zbytočnosť v ponuke jednoznačne získavajú demoverzie známych hier - Zjednodušený režim pripomína dlaždice prvých verzií systému Windows Phone. Ťažko povedať, či je naozaj jednoduchší

V nastaveniach nájdeme niekoľko zaujímavých doplnkov. Spomeňme napríklad jednoduchý režim, ktorý vzdialene pripomína rozhranie starších Windows Phone zariadení, či prispôsobenie ovládaniu jednou rukou. V takom prípade sa klávesnica presúva viac k okraju displeja, palec teda dočiahne aj do vzdialenejších kútov.

Komu chýba LTE?

Podpora LTE sa pomaly ale isto dostáva aj k lacným zariadeniam. Nami testovaný Honor 3C medzi ne nepatrí, i keď výrobca v zahraničí ponúka aj jeho 4G verziu bez podpory Dual SIM. Absencia LTE dnes veľkou nevýhodou nie je, keďže použiteľnosť rýchlych sietí je u nás ešte stále diskutabilná. O rok či dva však môže byť situácia iná.

Veľmi príjemne nás prekvapil zabudovaný fotoaparát. Sníma v rozlíšení 8 Mpx, pričom ponúka hromadu doplnkových funkcií. Inteligentný automatický režim dobre zafunguje v takmer každej situácii, tí skúsenejší ocenia nastavenie ISO, vyváženie bielej či panoramatické snímanie.

Internetový prehliadač ponúka zobrazenie kariet i desktopový režim. Surovať za pomoci LTE ale nemôžme - Grafické kreácie výrobcu zahŕňajú aj použitie rôznych motívov. Nezmení sa iba pozadie na displeji, ale aj podoba ikon

Mobil dokonca ponúkne HDR režim či automatické „skrášľovanie“. Výsledky sú, opäť vzhľadom k cene, výborné. Prepaly sa dajú v tejto situácii ospravedlniť, rovnako ako trochu chudobnejšie farby či šum za horšieho svetla. Veľa nedostatkov zmiernia dodatočné úpravy. Video zhotovujeme vo FullHD rozlíšení pri frekvencii 30 snímok za sekundu.

fotogaléria
Honor 3C: Testovacia foto Zdroj: Ľubomír Vnuk

Viac testovacích fotografií nájdete v galérii >>>

Hodnotenie: Ide na to dobre

Honor 3C patrí v nižšej strednej triede k tým najrozumnejším ponukám. Za cenu okolo 140 eur mu vieme odpustiť drobné nedostatky ako zaváhanie systému či absenciu LTE. Pochvalu si zaslúži za kvalitný displej, naozaj pevnú konštrukciu i podporu dual SIM.

Konkurenciu by sme mohli menovať dlhé hodiny, tých vážnejších súperov je ale málo. Čínskemu smartfónu môže zavariť Multiphone 5505 Duo od Prestigia či výrazne lacnejšia Lumia 535 so systémom Windows Phone. Ak ste ochotní si 20-30 eur priplatiť, vrelo odporúčame Motorolu Moto G s čistým Androidom .

Názov zariadenia Honor 3C
Rozmery 139,5 × 71,4 × 9,2 mm
Hmotnosť 140 g
Uhlopriečka displeja 5 palcov
Rozlíšenie displeja 720 × 1 280 bodov, 294 ppi
Čipset Mediatek MT6582
Procesor 4-jadrový Cortex-A7, 1,3 GHz
Grafické jadro Mali-400MP2
Operačná pamäť 2 GB
Priestor pre dáta 8 GB, podpora microSD
Počet súčasne aktívnych SIM 2 SIM
Podpora LTE Nie
Hlavný fotoaparát 8 Mpx
Sekundárny fotoaparát 5 Mpx
Operačný systém Android 4.2.2 + nadstavba Emotion Lite UI 2.0
Orientačná cena s DPH 140 eur