20.4.2015 14:00 | MobilMania

Test HTC One M9: S eleganciou umelca

Zdroj: Ján Trangel

Kovové telo, zameranie na dizajn, špičkový hardvér a takmer samovražedná cenovka.

Pred dvomi rokmi nechal taiwanský výrobca HTC stáť všetkých kritikov v nemom úžase. Dizajn aj celokovové spracovanie modelu One s kódovým označením M7 boli úplne odlišné od všetkého, čo v tom čase ponúkala konkurencia.

Minulý rok prišla na trh jeho upravená verzia, už oficiálne označovaná prívlastkom (M8). Dizajn sa pritom zmenil iba minimálne. Málokto sa čudoval, však načo meniť niečo, čo funguje.

Pred niekoľkými týždňami HTC uviedlo ďalšiu reinkarnáciu vlajkovej lode s modelovým označením M9 a tvary novinky sa opäť zmenili iba kozmeticky. A na kolektívne hlavy taiwanských dizajnérov sa zniesla vlna kritiky.

fotogaléria
Sú minimálne zmeny v dizajne oproti predchodcom Zdroj: Ján Trangel

Test HTC One M9: Dizajn a konštrukcia

Nelichotivé slová ale nie sú úplne namieste. Dizajn od HTC ešte stále nie je opozeraný , výrobca ho pri menej výkonných zariadeniach nižších tried netlačí tak agresívne ako napríklad Samsung. HTC One M9 skrátka stále vyzerá špičkovo a s kritikou treba prichádzať iba opatrne.

Kovové telo je z hľadiska spracovania majstrovským kúskom. Spoje k sebe presne lícujú, vŕzganie ani praskanie sa samozrejme neobjavujú. Zadný kryt je mierne zaoblený a hladký. V ruke sa smartfón drží dobre, neprekáža ani malá, ostrá hrana lemujúca boky zariadenia.

fotogaléria
Telo je celokovové, antény ale výrobca umiestnil Zdroj: Ján Trangel

Rozmermi HTC One M9 citeľne prerástol hranice svojej triedy, obzvlášť keď uvážime, že nemá ani integrované hardvérové resp. senzorové systémové tlačidlá pod displejom. Rovnako rámiky okolo displeja nepatria k najtenším. Najväčšia konštrukčná výhrada však smeruje k celkovo vyššej hmotnosti . 157 gramov je na päťpalcový smartfón priveľa; a to aj pokiaľ zohľadníme celokovové telo.

HTC One M9 má na prednej strane dvojicu veľmi hlasných a prekvapivo kvalitných reproduktorov. Pokiaľ je pre vás hlasná reprodukcia dôležitá, lepší smartfón na trhu nezoženiete. Okrem prehrávania filmov či robenia pouličnej diskotéky to je prínosné napríklad pri hlasnom telefonovaní. Zo smartfónu nevychádza iba praskavé chrčanie, ale použiteľný zvuk v slušnej kvalite.

fotogaléria
Dôležitá zmena oproti predchodcovi – tlačidlo Zdroj: Ján Trangel

Test HTC One M9: Prehrievanie a batéria

Kritika zo strany prvých používateľov One M9 smerovala k výraznému zahrievaniu. Do nášho zariadenia hneď na začiatku testovania dorazila softvérová aktualizácia a pravdepodobne upravila aj tento problém, lebo môžeme povedať, že žiadne dramatické prehrievanie sme nezaznamenali.

Teplota zadného krytu stúpa predovšetkým pri využívaní LTE sietí – citeľné teplo vyžarovala napríklad keď sme z telefónu spravili LTE hotspot a zároveň ho intenzívne využívali. Pri hraní graficky náročných hier rovnako stúpa teplota zadného krytu. Avšak ani raz počas testovania teplota nestúpla natoľko, že by bolo používanie telefónu nepríjemné.

fotogaléria
Masívny infračervený port na prednej strane slúži Zdroj: Ján Trangel

Milým prekvapením pre nás bola výdrž batérie. Výrobca zabudoval akumulátor s kapacitou 2840 mAh, čo je o niečo viac než má napríklad nový Samsung Galaxy S6 (iba 2550 mAh). Ani pri veľmi náročnom používaní si One M9 nepýtal nabíjačku ešte pred koncom dňa a problémom nebol ani celý víkend so sporadickým využívaním smartfónu. A to sme ani nemuseli zapájať špeciálne šetriace režimy. Škoda len, že v HTC neintegrovali podporu pre bezdrôtové nabíjanie.

Test HTC One M9: Displej

HTC One M9 používa tzv. SuperLCD3 displej s päťpalcovou uhlopriečkou. Vo svete zobrazovacích jednotiek má svoju vlastnú kategóriu, vlastnosťami by sa dal najlepšie prirovnať k najlepším IPS displejom. Body svietiace čiernou farbou úplne vypnúť nevie, iba ich tieni, pri pozeraní filmov tak je obraz akoby pokrytý šedým závojom.

Bielu ale interpretuje verne, zobrazenie sa výraznejšie nedeformuje ani pri pohľade z uhlov. Pri používaní nám trošku prekážal relatívne nízky maximálny jas – na priamom slnku nebola viditeľnosť ideálna a aj pri prehrávaní videa či filmov by sme si želali silnejšie podsvietenie.

fotogaléria
Pod displejom je množstvo miesta, tlačidlá sú Zdroj: Ján Trangel

Displej pracuje vo FullHD rozlíšení, čo je síce menej ako 2K propagované LG či Samsungom, v praxi ale používateľa tento parameter nijako neobmedzuje. Zobrazenie je dostatočne jemné (441 ppi), jednotlivé obrazové body nie sú voľným okom pozorovateľné.

Test HTC One M9: Výkon

V HTC nerobili žiadne experimenty a stavili na čipset Qualcomm Snapdragon 810. Dohromady ponúka osem procesorových jadier, štyri s taktom 1,5 GHz a štyri s frekvenciou 2 GHz.

O grafiku sa stará čip Adreno 430, operačná pamäť je 3 GB. Z pohľadu výkonu tak HTC tvorí aktuálny štandard najvyššej triedy, jeho výkon je dostatočný pre všetky súčasné aplikácie a hry. 

Pre používateľské dáta je k dispozícii 32 GB priestoru, ktoré je možné ešte výrazne rozšíriť pomocou kariet MicroSD.

Test HTC One M9: Softvér

HTC One M9 stavia na operačnom systéme Android 5.0.2 Lollipop, ktorý je upravený grafickou nadstavbou HTC Sense vo verzii 7.0. Kým pri hardvéri je dizajn pre výrobcu kľúčový, prostredie sa zakladá skôr na funkčnosti.

Na výber je z celého zástupu rôznorodých motívov. Prostredie telefónu dokážu zmeniť aj veľmi výrazne

Základná grafika je až prekvapivo strohá, výrobca si ale zaslúži veľkú pochvalu za dostupnosť celého zástupu rôznych motívov, ktoré vedia prostredie smartfónu zmeniť na nepoznanie. Samostatne možno sťahovať zvuky, pozadia aj balíčky s ikonami. Možnosti voľby sú skutočne mimoriadne široké.

Čo je však dôležitejšie, pohyby v prostredí sú veľmi rýchle. Trhanie, sekanie či zamŕzanie sa počas testovania neobjavovali. Na rozdiel od niektorých konkurentov HTC ešte stále zachováva klasickú ponuku, v ktorej sa listuje vertikálne.

Samozrejmosťou sú slušne prepracované režimy šetrenia energie

Test HTC One M9: Užitočné aplikácie

V prostredí možno nájsť niekoľko doplnkových aplikácií, aj keď takmer všetky sú priamo z produkcie HTC. Nie je ich našťastie toľko, že by pôsobili rušivo a zbytočne zapĺňali systém. Aj keď napríklad detský režim mohol pokojne ostať vo voliteľnej rovine. Zaujímavé je, že rovnako ako v novom Samsung Galaxy S6, aj do HTC One M9 dokázal Microsoft pretlačiť svoj Skype.

Užitočným pomocníkom je HTC Zoe. Pomocou tejto funkcie je možné zo série fotografií automaticky vytvoriť krátky videoklip. Nemusí síce osloviť každého, pracuje ale dobre a výsledky sú veľmi zaujímavé. 

HTC One M9 má integrovaný infračervený port pre ovládanie elektroniky, prítomný je aj špeciálny softvér Peel Smart Remote. Okrem klasického prostredia diaľkového ovládača sa vie spojiť aj so službou niektorých poskytovateľov a slúžiť tiež ako inteligentný televízny program. Na Slovensku pracuje so službami UPC, Digi TV, Magiosat, SkyLink a CSLinSK.

Aplikácia Peel Smart Remote kombinuje funkcie diaľkového ovládania televízora a pokročilého televízneho programu

Nadstavba HTC Sense vie byť miestami aj slušne otravná. Používateľa neustále informuje o rôznych, často nie príliš podstatných veciach, ako napríklad o možnosti prihlásenia sa do Galérie One či objeme prenesených dát. A keď ich posunutím z lišty s push notifikáciami odstránite, čoskoro sa objavia opäť. Samozrejme, v nastaveniach telefónu ich je možné zakázať, ale komu sa chce hľadať tú správnu voľbu kdesi v ponuke?

Test HTC One M9: Fotoaparát

Zásadnými zmenami oproti minulej generácii prešiel fotoaparát. HTC One (M8) využíval unikátne riešenie s dvojicou šošoviek marketingovo označované ako UltraPixel. Detailne sme sa mu venovali v samostatnom článku .

fotogaléria
Jedna šošovka fotoaparátu zmizla, top model Zdroj: Ján Trangel

Pri One M9 sa výrobca vzdal všetkých snáh o inovácie a stavil na úplne štandardný fotoaparát pracujúci v rozlíšení 20,7 Mpx. Samozrejmosťou je prítomnosť podrobných nastavení, automatického zaostrovania a dvojitého LED blesku.

Prostredie i práca s fotoaparátom sú veľmi rýchle, dostupné sú tiež všetky bežné manuálne nastavenia. Slabšie výsledky pri fotení v horších svetelných podmienkach dokázala čiastočne vylepšiť už spomínaná softvérová aktualizácia. Výsledky tak možno označiť za priemerné.

fotogaléria
HTC One M9: Testovacia fotografia Zdroj: Ján Trangel

Viac testovacích fotografií nájdete v galérii >>>

Test HTC One M9: Cena a hodnotenie

Existuje mnoho spôsobov, ako zlikvidovať inak dobré zariadenie, jeden je ale takmer zaručený: nastavenie nezmyselnej cenovky. A to sa, pri všetkej úcte, manažérom v HTC podarilo. Za nový One M9 si pri príchode na trh pýtajú 729 eur! Áno, čítate správne. 729 eur.

Dnes, v čase, keď kvalitné a výkonné zariadenia bežne cenou podliezajú polovičnú hranicu, je to extrémne odvážne počínanie. Kovové telo. Dizajn. Vylepšený fotoaparát. Špičkový hardvér. To všetko je pekné. V tomto prípade sa ale obávame, že HTC výrazne precenilo silu svojej značky. Na západných trhoch možno s touto stratégiou predávať dokáže, Slovákov ale bude presviedčať iba veľmi, veľmi ťažko.

fotogaléria
Najnovšia generácia top modelu od HTC začína Zdroj: Ján Trangel

Mierne nás sklamala aj vyššia celková hmotnosť, ktorou One M9 atakuje zariadenia z kategórie tabletofónov. A aby sme boli spravodliví a použili rovnaký meter ako pri Samsungu Galaxy S6 , pri daných fyzických parametroch a cene nám chýba aj zvýšená odolnosť voči vode a prachu.

Naopak, potešila nás kvalita stereoreproduktorov na prednej strane smartfónu aj dobre odladený operačný systém s rýchlou a prehľadnou grafickou nadstavbou Sense. HTC tak odviedlo lepšiu prácu ako napríklad LG, ktoré rovnaký hardvérový základ v modeli G Flex 2 softvérovo nedokázalo primäť k lepším výkonom.

V kontexte konkurencie ale aj tak One M9 nevychádza príliš pozitívne. Cena je skutočne veľmi vysoká. Pokiaľ vám tvary top modelu od HTC učarovali, určite odporúčame pozrieť sa radšej po predchádzajúcich generáciách. Model One (M8) majú predajcovia v ponuke za menej než 500 eur. A ak vám ide čisto iba o štýl, zlou voľbou nie je ani pôvodné HTC One označované aj ako M7, ktoré je ešte stále v ponuke niektorých predajcov s cenovkou okolo 300 eur.

Názov zariadenia HTC One M9
Kódové a iné označenia HTC One Hima
Rozmery 144,6 × 69,7 × 9,6 mm
Hmotnosť 157 g
Uhlopriečka displeja 5,0 palca
Technológia a rozlíšenie displeja Super LCD3, 1080 × 1920 bodov
Čipset Qualcomm Snapdragon 810
Procesor 8-jadrový: štyri jadrá 1,5 GHz a štyri jadrá 2 GHz
Grafické jadro Adreno 430
Operačná pamäť 3 GB
Priestor pre dáta 32 GB
Počet súčasne aktívnych SIM 1 SIM
Podpora LTE Áno, Cat6
Hlavný fotoaparát 20,7 Mpx
Sekundárny fotoaparát 4 Mpx
Operačný systém Android 5.0.2
Cena s DPH 729 eur