24.4.2015 07:00 | MobilMania

Test LG Spirit 4G LTE: Lacný a zľahka zahnutý

Zdroj: Ľubomír Vnuk

LG dokazuje, že nový trend zahnutých displejov nemusí vystreliť cenovku do šialených čísel. Spirit stojí menej ako 200 eur.

Spôsob, akým LG využíva schopnosť zahnúť svoje displeje, dáva pri používaní zmysel. A možno aj väčší než ten od Samsungu . Zakrivenie pomáha pri práci, kopíruje totiž dráhu palca. Telefón zároveň lepšie padne do vrecka užších nohavíc.

Model Spirit si však do tohto nového výstrelku iba opatrne namočil nohy. Malo to vôbec zmysel?

Čítajte aj Test LG Spirit 4G LTE: Lacný a zľahka zahnutý
fotogaléria
LG Spirit je na prvý pohľad nenápadný telefón, Zdroj: Ľubomír Vnuk

Aká cena, také zakrivenie

Dizajn novinky sa drží dráhy, ktorú načrtol ešte model G2 . Znamená to predovšetkým presun hardvérových klávesov na zadnú stranu, čo sa stalo charakteristickým znakom kórejskej značky. Mnohí sa doteraz sami so sebou vnútorne nedohodli, či je takéto riešenie dobré alebo zlé. Je však prinajmenšom originálne a dá sa naň zvyknúť.

fotogaléria
Zakrivenie displeja nebije do očí, praktický Zdroj: Ľubomír Vnuk

Pri obracaní telefónu v ruke si hneď všimneme, že s jeho tvarom niečo nie je v poriadku. Zakrivenie LG Spirit je síce minimálne, opticky ho však zvýrazňuje skôr tvarovanie zadného krytu. Dovolíme si preto tvrdiť, že prínos je len a jedine v otázke štýlu a originality. Rozdiel v ergonómii nebadáme.

fotogaléria
Presunutie klávesov na zadnú stranu je Zdroj: Ľubomír Vnuk

Ak hovoríme o konštrukcii, Spirit si jednoznačne zaslúži pochvalu za kvalitu vyhotovenia. Zadný kryt nie je osadený napevno a je odnímateľný, no výrobca sa pochlapil a dal dohromady kus pevnej elektroniky. Ani pri silnom stlačení sa nič nepohne.

fotogaléria
Zadný kryt je plastový, no vyvoláva dojem Zdroj: Ľubomír Vnuk

Kryt v štýle jemného hliníkového výbrusu drží na mieste niekoľko drobných mechanických poistiek. Pred svetom ukrýva sloty pre SIM a pamäťovú kartu, oba vo formáte Micro. Akumulátor je ľahko vymeniteľný, jeho kapacita dosahuje postačujúcich 2 100 mAh. Mobil si vypýta nabíjačku každý druhý večer za predpokladu, že mu nedávame veľmi zabrať.

fotogaléria
Akumulátor stačí na dva dni výdrže v menej Zdroj: Ľubomír Vnuk

Slušne vyladený systém

Tak ako sa inžinieri z LG krotili pri krivení displeja, tak to nepreháňajú ani v ostatných parametroch. Uhlopriečka 4,7 palca sa vo všeobecnosti dnes považuje za „takú akurát“, k tomu sa pridáva technológia IPS LCD a rozlíšenie 720 × 1 280 bodov. Nikomu to dych nevyrazí, avšak vo svojej cenovej skupine ide o  príjemný štandard. Niekoho možno zaskočia chudobnejšie farebné odtiene, nás teší, že prostredie nefacká oči karnevalovou atmosférou.

fotogaléria
Pod displejom nenájdeme žiadne klávesy, Zdroj: Ľubomír Vnuk

To je však zásluha samotného systému, nie použitého IPS panela. Jadro zariadenia tvorí Android vo verzii 5.0.1 Lollipop, doplnený o nadstavbu výrobcu. Práve táto nadstavba je na farby skúpa, no vo výsledku patrí k tým vydarenejším. Z použitého hardvéru sánka nepadá a systém nie je úplne najsvižnejší, no i tak sa s ním pracuje dobre.

LG siaha po štvorjadrovom procesore Cortex-A53 s taktom 1,2 GHz, ku ktorému prináleží čipset Snapdragon 410 a 1 GB pamäte RAM. Grafiku má na starosti Adreno 306. Spirit s takouto kombináciou nie je vymetačom benchmarkov, na bežné použitie ale hardvér stačí.

Spirit siaha po novom Androide vo verzii 5.0.1 Lollipop. Veľa drahších modelov naň ešte stále čaká

Jediné, na čo sa môžeme právom sťažovať, je veľkosť vnútornej pamäte. Z proklamovaných 8 GB má používateľ k dispozícii iba niečo vyše 3 GB. Pamäťová karta sa tak zdá byť nevyhnutnosťou. LG to pritom nijak nepreháňa s prepchávaním systému vlastnými aplikáciami. Vieme si predstaviť aj čistejšie riešenie, avšak prítomnosť troch či štyroch ikoniek navyše sa dá prehltnúť.

Vlastná nadstavba nesie so sebou niekoľko výhod z hľadiska funkčnosti. Spomeňme napríklad podporu pre špeciálne púzdro QuickCircle s kruhovým otvorom na prednej strane. Ďalej vieme odomknúť displej dvojitým poklepaním prsta, utlmiť zvonenie položením prednej strany na stôl či drobnými trikmi uľahčiť používanie jednou rukou. Opačnou stranou mince je miestami nejasný preklad položiek v ponuke.

Papierových 8 GB pamäte je optimistický údaj. Iba systém zaberá viac než 4 GB • Nadstavba od LG má svoje výhody. Púzdro QuickCircle je štýlovým doplnkom, v balení ho ale nenájdeme

Hľadáme spúšť

V cenovej skupine, kam nový Spirit mieri, stále nie je prítomnosť LTE samozrejmosťou, preto má testovaný variant bod k dobru. Hovoríme o maximálnych rýchlostiach 150/50 Mbps, popritom sa nezabúda ani na HSPA s rýchlosťami 21/5,76 Mbps. V predaji bude síce aj verzia bez podpory sietí štvrtej generácie, no tá na našom trhu prím hrať nebude.

Oba predinštalované webové prehliadače ponúknu podobné funkcie

Ostatnú bezdrôtovú konektivitu zabezpečí Wi-Fi a Bluetooth vo verzii 4.1. Obľúbený infraport, slúžiaci na ovládanie domácich spotrebičov, sa v portfóliu LG považuje za nadštandard a v lacnejšej novinke chýba.

Aplikácia pre prácu s fotoaparátom je vo svojom základnom nastavení prekvapivo jednoduchá. Chýba dokonca aj spúšť, fotenie teda prebieha buď stlačením klávesu na zadnej strane alebo dotykom na ľubovoľné miesto na displeji.

fotogaléria
Rozhranie fotoaparátu je jednoduché. Niekomu môžu Zdroj: Ľubomír Vnuk

Stačí však raz odhaliť podrobnejšie nastavenia a virtuálny kláves spúšte ostane viditeľný. Sprístupní sa tiež samospúšť či povolenie hlasových pokynov. Fotku tak zhotovíme vyslovením jedného zo slov „cheese“, „smile“, „whisky“, „kimchi“ alebo „LG“. Celkom príjemné spestrenie. Náročnejší fotografi ale budú sklamaní z menšieho počtu dodatočných nastavení.

Snímky majú maximálne rozlíšenie 8 Mpx, pričom nesmie chýbať automatické zaostrovanie a ani LED blesk. Video natáčame maximálne v rozlíšení FullHD. Výsledné diela sa, pochopiteľne, nemôžu porovnávať so špičkou. V rámci svojich triednych ambícií je na tom ale Spirit veľmi dobre.

Užitočným bonusom v multimediálnej výbave je jednoduché FM rádio.

fotogaléria
LG Spirit: Testovacia fotografia Zdroj: Ľubomír Vnuk

Viac testovacích fotografií nájdete v galérii >>>

Hodnotenie: Páči sa nám, že je iný

Aj keď na nový LG Spirit 4G LTE nesypeme oslavné verše, za cenu okolo 170 eur ho radíme medzi najzaujímavejšie modely na trhu. Od „suchej“ nižšej strednej triedy sa totiž dokáže odlíšiť aspoň miernym zakrivením, pričom majiteľ nijak netrpí pri bežnom používaní. Má slušnú výdrž batérie, nový Android a na pomery lacných smartfónov aj stabilný (i keď pomalší) systém. Skrátka, taká svetlejšia šedá myška za lákavejšiu cenu, než by sme čakali.

fotogaléria
Test LG Spirit Zdroj: Ľubomír Vnuk

Najvážnejším konkurentom bude zrejme Sony Xperia E4g a za zváženie určite stojí aj Honor 3C či Nokia Lumia 640 so systémom Windows Phone. Žolíkom, ktorého LG Sprit ukrýva v rukáve, sú ponuky mobilných operátorov. Medzi akciové telefóny ho už zaradili všetci operátori.

Názov zariadenia LG Spirit
Kódové a iné označenia LG H440N
Rozmery 133,3 × 66,1 × 10 mm
Hmotnosť 124,4 g
Uhlopriečka displeja 4,7 palca
Technológia a rozlíšenie displeja IPS LCD, 720 × 1 280 bodov (312 ppi)
Čipset Qualcomm Snapdragon 410
Procesor 4-jadrový, 1,2 GHz
Grafické jadro Adreno 306
Operačná pamäť 1 GB
Priestor pre dáta 8 GB
Počet súčasne aktívnych SIM 1 SIM
Podpora LTE Áno, Cat4 (150 Mbit/s download)
Hlavný fotoaparát 8 Mpx
Sekundárny fotoaparát 1 Mpx
Operačný systém Android 5.0.1
Orientačná cena s DPH 170 eur