24.7.2015 18:50 | Bleskovky MobilMania.sk

Samsung možno plánuje nové spôsoby ovládania smartfónu

Zdroj: Patently Mobile

Najnovší schválený patent stručne naznačuje ovládanie pomocou dotykov na zadnej strane a bokoch zariadenia.

Patent Samsungu registrovaný v roku 2014 predstavuje nový koncept ovládania mobilných zariadení – pomocou dotykov na bokoch a zadnej strane smartfónu. Informáciu priniesol portál Patently Mobile.

Ovládanie systému pomocou zadnej strany zariadenia by znamenalo ďalšiu revolúciu po uvedení displejov so zakrivenými rohmi v modeloch Galaxy S6 Edge a Galaxy Note Edge .

Budúce modely by tak okrem zobrazovania notifikácií či prichádzajúceho hovoru mohli byť schopné pridať hlasitosť (pohybom prsta po okraji zdola nahor) či posúvať stránky bez zakrytia ich obsahu prstom. Potenciálnych využití je samozrejme viac.

Ilustratívna podoba využitia obojstranného Zdroj: Patently Mobile

Rýchlejšie ovládanie a písanie

Nie je jasné, či sa v prípade zadnej strany Samsung zameriava na rôzne spôsoby uloženia dlaní. Ak by tomu tak bolo, systém by mohol reagovať ponúknutím relevantných tlačidiel ovládania.

Napríklad pri uchopení smartfónu oboma dlaňami by sa automaticky zobrazila klávesnica, na ktorej by pomocou zadnej strany bolo možné písať rýchlejšie, použitím viacerých prstov.

Použitie alternatívnych ovládacích prvkov by tak mohlo dať definitívne zbohom problémom s opotrebovaním bočných tlačidiel. Používatelia by však na druhej strane museli klásť väčší dôraz na ochranu zadnej strany. To všetko samozrejme len v prípade, že Samsung tento koncept pretaví na skutočný výrobok.